Sunday, February 19, 2012

Спасение на фейсбук-думите



Откакто започнах да пускам статусите си във Фейсбук обособени като отделни текстове, видях, че заразих с тази мода и други хора ( и тук нямам предвид Любен Дилов  - син, чийто мисли аз не приемам като ФБ-явление, защото те са писани изначално с мисълта как ще бъдат публикувани, което ги прави абсолютно чужди на спонтанната природа на виртуалната епоха). Фейсбук-статусът е импровизация върху реалността, мисъл в реално време, дигитално отражение на временно настроение и заради това си е като емоция, затворена в кристал от думи.
Заради това смятам, че си струва човек да пренася тези свои мисли през времето и да ги спасява от забравата, защото в крайна сметка човек съществува основно чрез своите действия и думи. Длъжен си да запазиш думите, защото, ако изгубиш тях, то значи вече нямаш нищо. Да не говорим, че спонтанната емоция в повечето случаи е много по истинска от премислената, дори и да бърка в яростта на своето изригване.
Заради това тези текстове са като мисия на КЕЙФОР в страна с трудно за произнасяне име. Човек спасява сам себе си чрез своите думи. Един ден може и да се върна към тях и да ги възненавидя, но дотогава поне ще имам чувството за добре изпълнена мисия, която е отървала думите от най-страшното цунами. Цунамито на забравата.
Човек трябва да помни всичко.
Само така светът може да бъде истински.





Днес духчето на политико-лиричната поезия отново ме посети, защото, както хиляди пъти съм казвал, поезията пропуска величествен шанс да се разнообрази като заложи на вечната политическа драма:


От арабска пролет лудна таз земя
като попзвезда от фотографи
и, любима, аз ще те сваля
както либийците свалиха Кадафи


Европа цялата бушува
и влиза във финансов ад.
Но няма срещу теб да се бунтувам
като сириец срещу Башар Асад.


Америка и тя изпуши диво,
но какво да ми пука на мен.
Любовта май може да вълнува
като избор на американски президент :))))


Благодаря за аплодисментите. Моля пращайте имейли на Нобеловият комитет да не си затваря очите пред истинските модернисти в литературата :))))


-----------------------------------------------------------------------------------



Днес е ден за поклонение, нали така? Мисля си обаче, че самият Левски щеше да нарита изобщо цялата идея за държавна патетика, която се излива на 19-ти февруари. И то с право - когато нямаш какво различно да кажеш, по-добре си мълчи. Заради това аз ще млъкна и ще дам думата на самия Левски (призовавам Института за пазарна икономика и икономистчетата с меки китки да си водят записки): "Защото един чисто народен юнак сто чорбаджии не могат да го откупят. Пък ние дадохме и още даваме такива жертви за чорбаджийски кеф и пак се не съвземате, но още гледате на тях хладнокръвно и ги наричате чапкъни" или "Защото ни омръзна вече да гледаме теглилата на бедния ни народ и хладнокръвието на чорбаджиите към него". Ега ти - още тогава Левски е знаел, че въпросът за Освобождението е само началото, защото другото Освобождение - това от властта на богатите, които колаборират с всяка власт е много по-важно, наложително и необходимо...


--------------------------------------------------------------------------------------


Днес срещнах една мисъл, която най-добре обобщава плаващите времена в които живеем: "Кризата е толкова голяма, че дори и плейметките взеха да се женят по любов" :))))
Но едва след тази мисъл осъзнах, че Бохемската левица досега доста нестратегически не е начертала своя икономически план за справяне с кризата и набързо реших да нахвърлям основните му пет точки:


1. Бакшишите за стриптизьорки да бъдат освободени от данъци!
2. "Да" на ледените красавици! "Не" на замразените доходи!
3. Национализация на бирените фабрики и връщането им на пролетариата!
4. Финансови облекчения за работодатели осигуряващи мокър бар на работа!
5. Да държим фискалния резерв в непреходни и ценни броеве на "Плейбой"!


Това е само началото, но е важно да се види, че има бохемска алтернатива на неолибералната сухарщина! :)))


-----------------------------------------------------------------------------------


Един величествен сръбски графит гласеше: "Моля ви да не рисувате голи жени по стените. Целият се изпонатроших". А какво да кажа аз - "Моля, не слагайте събота и неделя в края на седмицата. Защото иначе още от сряда се чувствам в уикенд" :))))


--------------------------------------------------------------------------------


Не разбирам циничната ви ирония към фразата на Мирослав Найденов, че шефът на "Напоителни системи" Георги Харизанов е като Бил Гейтс - без образование. Това е перфектна логика. Именно по нея Цветан Цветанов е като Барак Обама - не знае български. Само така можем да кажем, че Цецка Цачева е като Памела Андерсън - използват една и съща марка боя за коса, а Симеон Дянков е като Анджелина Джоли - тембърът на гласа му е само една октава по-нисък от нейния :))) А Бойко Борисов е като Айнщайн - и двамата се чешат по гърба по един и същи начин :))


-----------------------------------------------------------------------------------------


Преди време баба ми беше гледала Азис в едно шоу и после се опита да ми разкаже какво е гледала. Нейната версия за това културно явление беше такава: "Гледах една певица, която май се казваше Оазис. Тя била жена, ама се правела на мъж, за да има успех" :)))) Точно тогава схванах какво не е наред с вселената. Бабите ни вече не я разбират. А в свят, който не може да бъде разказан на твоята баба, има нещо нередно :)))) Светът според бабите винаги е много по-готин - така че това трябва да е основната задача на всяко управление - да направим живота подходящ за разказване на бабите :))


----------------------------------------------------------------------------------


Хората по министерствата си дават бонуси. Пълнят се с пачки, нахалстват и злосторстват. Е, аз как да остана по-назад в тия смутни финансово-геополитически времена. Нямам ли право да се бонусирам с една бира? :)))) А пък, ако някой види танцьорка - нека да я упъти към редакцията..:))))


-------------------------------------------------------------------------------


Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле предложи съвсем официално изборите в Гърция да бъдат отложени. Според него Атина се нуждае от експертно, надпартийно правителство. Хахахаха! Вече живеем във времена на падните маски. Свободните избори започнаха да бъдат пречка за пазарите. Демокрацията нервира големите капитали. Очаквам скоро някой германец да обяви, че вече е задължително надпартийните премиери в цяла Европа да са служители на Световната Банка или на Голдман Сакс...:))))


------------------------------------------------------------------------------


Благодарение на една моя колежка, която ми изсипа 5-6 романа на Джон Гришъм наведнъж, се запознах с творчеството на този американец, което досега, не знам защо, отбягвах с подозрение. Голяма грешка! Не знам точно какви са първите романи на Гришъм, но последните му къртят мивки. Не, не, не заради изящество на стила или екзистенциална дълбочина на сюжета, а заради основната стратегия на неговите герои. Гришъм пише за адвокати, чиято единствена цел е да щипнат 1 милион долара и да намерят начин цял живот след това да се плацикат на Бахамите и да заглеждат мулатки. В този смисъл - трябва да му дадат Нобелова награда. Гришъм е последният човеколюбец, който има сили и желание да представя адвокатите като всички нас, с нормални човешки инстинкти и желание за бели плажове...:) Което го прави фантазьор, но поне с мащаб :)


-----------------------------------------------------------------------------


Тази вечер осъзнах една обществена липса в моя комуникационен живот - никога досега в историята на моя сблъсък с колективната философска таксиджийска мисъл не се бях сблъсквал със спортен фен. Сега попаднах точно на такъв. Първото питане на въпросния кадър беше от кой отбор съм. Неясно като министър, който подписва ACTA смотолевих, че спортът не ми особено голяма страст. Получих презрително сумтене и цяла лекция, че кризата в България се дължи на липсата на спортен дух в народопсихологията. "Докато не се оправим футбола, няма да си оправим държавата!", категоричен бе бакшиша. Кимнах с разбиране, но не се отървах. Каза ми с болка, че България паднала до 88 място по футбол в света. "Кво ми пука за някаква криза, когато ЦСКА не може да победи даже в един мач", с болка възкликна представителят на пролетариата. Опитах се да го ентусиазирам. Не се получи. Без спортен дух, какъв ентусиазъм търсиш, братче! :)))) Сега имам и нова грижа на сърцето. Няма ли да го оправите този футбол, беее, писнаха ми тия замразени доходи...:))))



----------------------------------------------------------------------------


И понеже днес съм изцяло на прогресивна вълна - един богословски цитат срещу лихварите, взет от ръкопис от 13 век: "Лихварите съгрешават спрямо природата, като искат да накарат парите да се раждат от пари, така както конят се ражда от кон и мулето от муле. Освен това лихварите са крадци, защото продават времето, което не им принадлежи, а да продаваш чуждо благо без съгласието на неговия притежател, е кражба. И още нещо, тъй като те продават нищо друго освен очакване на пари, т.е. време, те продават нощите и дните. Но денят е време на светлината, нощта - време за покой. Следователно те продават светлина и покой и значи не е справедливо да получат вечната светлина и вечния покой" :)))



-----------------------------------------------------------------------------


Пeтър Ганев, икономистче с нежна душа от Института за пазарна икономика, е написал следното в един коментар: "Комунистите (Симов) и лудите (Найденов) винаги трябва да се четат... :)))". Ако някога изобщо съм имал съмнения в правотата на антикапиталистическата си мисия, то те рухнаха в мига в който прочетох тази реплика. Най-големият проблем на ИПИ е, че ги възприемам като единен организъм и трудно ги отличавам един от друг. Но очевидно ги боли поотделно...(това бяха минутките ми за самореклама, благодаря за вниманието)


-----------------------------------------------------------------------------


Логиката държавата да дава пари на частните училища яко ме кефи. По същата логика трябва да се отпускат и социални помощи на милионери и безплатен топъл обед за министри. Нима и те не са хора? Нима и те не заслужават да видят, че държава има? А пък логиката нежните икономистчета, че безплатното образование е в полза на богатите, а платеното е единствено в плюс на бедните ме кара да вия от правоверна пазарна радост :))) Защо, мама му стара, винаги се намира някой, който да защити всяка психопатщина в България с научни термини и икономически еротизъм? :)))


---------------------------------------------------------------------------------


Чета днес, че новата битка на земеделското министерство, след масовото ощастливяване на кокошките, е прогонването на депресията от прасетата :))) Според европейските изисквания за прасетата трябва да има специални играчка, подходящо изкуствено осветление и помещения с душове, за да не бъдат депресирани и тъжни по цял ден. Скоро ще кажат, че трябва да им се пуска и музика. А представяте ли си да въ...ведат същите правила и за картофите например - ще настояват да им бъде викан психолог, който да уравновесява подземният им живот. Представяте ли си после поръчките в ресторантите: "Една свинска пържола от недпресирано прасе с гарнитура от яйца от щастливи кокошки и нарязани уравновесени картофи". Шантави времена, ей :))


----------------------------------------------------------------------


Светът шантаво се преобърна. Европа, която беше центърът на мекия капитализъм, в момента е като канибал, който твърдо е решил да обезкости възможно повече държави с психопатичната идея, че финансовите рестрикции ще донесат просперитет по мистичен начин. И никой не формулира различна идея. А да си мислиш, че ограниченията ще донесат растеж е все едно да смяташ, че като си режеш части от тялото отново ще станеш цял.
А в САЩ, царството на неолиберализма, все пак продължава да има някаква остатъчна кейнсианска съпротива. Виждам, че бюджетът, който Обама е предложил е радикално различен от идеята на Меркози, че изнасилването на една държава като Гърция ще оправи еврозоната. Обама е заложил много пари за откриване на работни места за ужас на цялата си консервативна опозиция. Може да го прави предизборно, но какво от това? Какво от това? :)))


------------------------------------------------------------------------------


Преди много години, точно навръх 14-ти февруари, във времената, когато празникът св. Валентин все още плахо пристъпваше през рухналите от глобализацията граници и се чувстваше неуютно в страна в която всички с по-голям кеф празнуват виното, в една китна пловдивска кръчма (която времето отнесе като герберски министър подкуп) чух най-великото послание за празника на любовта. Произнесе го един местен... колоритен пиянка, а след това славата на тази фраза се разнесе със скоростта на жълтият слух из града. Пиянката авторитетно изсвири на една келнерка, огледа я одобрително, а после на висок глас каза: "Хей, кукло, я сипи по една ракия на всички, които сме влюбени в мен" :))))) Тук трябва да звучи тържествена музика...

-------------------------------------------------------------------------------




Приключих книгата на Еко "Пражкото гробище". Какво да ви кажа - той е писал много по-хубави книги ("Махалото на Фуко! "Махалото на Фуко"!! "Махалото на Фуко"!!!), тази му е малко схематична, леко оплетена, защото дори и за Еко е проблем да покаже или разкаже за целия демоничен механизъм на политическото производство на една омраза (в случая - към евреите). А идеята всички герои да са истински с изключение на главния не е лоша, но дяволски го тласка към достоверност, тоест не му е позволила нито за миг да пусне на воля своето въображение и да направи от "Пражкото гробище" извор на черен и абсурден хумор. Но пък в крайна сметка ограниченията, които сам си налага възпитават един писател. Все пак книгата си струва. Навремето прочетох една супер шантава книга - "Свещенния вертеп" от Лео Таксил в която той изкарва всички папи абсолютни злодеи и демони. От романа на Еко научих невероятни подробности за Таксил и за времето, когато журналистите не са се нуждаели от реалност, а само от фантазия, за да си създават врагове...Абе - трябва да я прочетете :)))


---------------------------------------------------------------------------


Не знам дали в Иран ще има война, но като чета заглавията и новините вече съм наясно, че в Гърция има такава. Тази война никой никога няма да я признае, но тя вече се води и вероятно няма да спре скоро и то по чисто биологични причини - обикновените хора все още не са измислили начин да живеят без храна, дрехи и дом, а техният технократичен кабинет ги води точно в тази посока. Аз си мисля, че хората са прави да воюват с властта. Едва ли някой от политическият елит ги е питал докато са взимали заеми и са лъгали Европа. Сега обаче Европа не си иска парите от гръцката олигархия, а от всички гърци, дори и от тези, които са затягали колана. Как става така, че винаги бедните плащат сметката?


----------------------------------------------------------------------------


Джеръми Паксман, велик британски журналист, веднъж бе споделил, че основното кредо на старомодния английски консерватизъм всъщност е: "Няма проблем, който да не може да се реши с активно бездействие". Ако приемем, че този геодушевен подход е верен - с поведението си през тази неделя, то аз поне трябва да съм донесъл като минимум мир в Близкия изток :))))))


No comments: