Tuesday, March 20, 2012

Наръчник за спасение от виртуална шизофрения



Фейсбук от първия миг поставя един основен проблем. Можем да го наречем поетично „проблемът на огледалото”. Става дума за това доколко виртуалното отражение отразява наистина реалния живот, а не е просто поредната имитация. Това е неразрешим парадокс в рамките на човешкото, тоест на ограниченото битие. Думите може да не са реален канал за информация, а просто бял шум в ефира и всъщност да не отразяват абсолютно нищо. Думите може да са просто телевизионен сигнал, който ни е отпуснат за кратко – тоест чрез тях да описваме само един сериал, който обаче просто не се случва с нас, но ние да нямаме друга възможност да изразим себе си. Хаха, проблемът изведнъж ми прозвуча сложно, а май и наистина ще се окаже сложен.
По своите собствени статуси съдя, че се опитват да държа виртуалната реалност и другата такава максимално близко. Ако ги раздалеча, ако не бъда себе си, опасявам се, че ще бъда споходен от пристъп на титанична шизофрения, който ще ме разтърси като земетресение. В крайна сметка на човек му е позволено да играе роли, но вселената жестоко отмъщава, ако човек потъне в ролята си и не изплува от време на време на повърхността, за да бъде просто себе си. Заради това този сегмент върху природата на виртуалността е концентриран предимно върху историите за мене, за книгите, за политическите наблюдения. Той е моят начин да се убедя, че все още не съм виртуален шизофреник, а просто човек, който търси контакт със света, за да има публика за своите истории и да има начин да продължи да разказва докато Фейсбук светува...










Таксиджиите са безкраен сериал. Качвам се при един. Първата му реплика: "Баах мааму, как съжалявам, че нямам помпа в колата!!!". Повдигнах вежди, но съвсем леко (хем проявяваш интерес, хем винаги можеш да се престориш, че е било нервен тик). Таксиджията: "На двама чужденци за един курс им взех 2,40 лева. Представяш ли си - 2,40!!! Можех да ги одрусам поне с десятка. Пфуу, ама нали съм добра душа, пък и нямам помпа...". Аз реших да поставя очевидния проблем - нали помпата е измама, чувал съм, че държавните сили бдят в нощта срещу таксиджии, които използват такива коварни прийоми в пазарната икономика. Таксиждията веднага ме надцака: "Стига с тия държавни органи, бе! Че нали като му вземе повече пари, аз повече ще похарча. Като взимам кинти от чужденците, аз ги харча в България, нали съм българин, тук ги оставям...". Нямаше какво повече да му кажа. Дори си казах, че Дянков би го удостоил с титла "истински патриот"...:)))


 ------------------------------------------------------------------------



Пътувайки в метрото изведнъж усетих засилен социален интерес към мене от страна на половината вагон. Огледах с геополитически поглед околната действителност, но не успях да схвана причината за това неочаквано внимание към скромната и тиха душа на стария репортер...Тогава загрях - за пореден път от началото на тази година се улових, че си пея на почти висок глас, една и съща песен, все едно съм ученик на Далай Лама и се разхождам из някоя пагода в Тибет докато пея мантри за отварянето на третото око на вселената...:))) Съвсем, ама съвсем леко се изчервих и със сериозен поглед се опитах да прогоня интереса към вътрешните ми лудости все едно съм частно ченге от роман. После обаче се замислих. Не е ли време Народното събрание да приеме един закон за защита на самотно пеещите улични певци? :))) Без тях (тоест без нас) във вселената щеше да цари подтискаша тишина :)


-----------------------------------------------------------------------------------
 

Колкото повече чета за изборите във Франция, толкова повече си намирам фаворит. Не знам защо ПЕС толкова се превъзнася по Франсоа Оланд. Оланд винаги е бил част от най-дясното крило на Френската социалистическа партия, човек, който, ако не беше кризата, все още щеше да говори за "третия път" и да пробутва неолиберални догми, пакетирани с леви думи. Но има един друг кадър - Жан Люк Меланшон, кандидатът на комунистите. Ето този образ искрено ме радва. Само преди няколко дни на честването на годишнината от Парижката комуна, Меланшон призова за гражданско въстание. Всъщност това е рецептата, която трябва да се приложи в цяла Европа - Европа на гражданите, а не на бюрократите и банките... Обаче има смисъл да следиш какво става във Франция. Най-лошото в Европа обикновено идва от там (Саркози), но пък и винаги има някой, който да те накара да повярваш, че може да има и друг свят..:)))

------------------------------------------------------------------------------------------
 



Лелееее, понеже виждам, че Фейсбук е завладян от една вълна от умиление към лицето Трайчо Трайков, сякаш говори за младия Тимур от "Тимур и неговата команда", а не за създание наподобяващо Хари Потър на екстази, искам да припомня - рядко някога сме имали по-голяма подлога за министър. Абсолютен френд на монополите, вероятно, защото в сърцето си винаги остана верен на EvN. Господар на изцъклените погледи, защото така смяташе, че по-лесно ще прокара сондажите за шистов газ през недоволството на народа. Тотален слуга на неясни интереси. Абсолютно бездарен, скучен и сив, което го правеше идеален като момче за всичко, като секс-куклата на Борисов, която Господарят на кабинета размахваше като плашило или пускаше като гневна болонка да лае....Трайчо Трайков сам заслужи съдбата си. Финита ла комедия.


---------------------------------------------------------------------------------------
 

19.30 часа е, а аз съм още на работа! Има нещо нередно във вселена в която светлите души трябва да работят до тъмна нощ :)))))) Заради това трябва да има задължително мокър бар на работното място - човек удари едно, та да му светне пак пред очите :))


---------------------------------------------------------------------------------
 

"Не може храната да е единственото, заради което хомо сапиенсът е създал човек". Вежди Рашидов. Непоклатим идиот. Величествен дори :)))))


------------------------------------------------------------------------------------


"Уверявам ви и че лидерът на БСП Сергей Станишев няма нужда от виагра. Той се е доказал в това отношение и си е стопроцентов мъж." Лидерът на Евророма Цветелин Кънчев. Странно ми е - как така въпросът за Виаграта изведнъж стана ключов за вътрешнопартийните дебати и откога Виаграта си има пророк в лицето на Цветелин Кънчев. :)))) Иначе забелязах, че въпросите за секса и за партийното строителство удивително си приличат. Всички искат втвърден електорат и пъхане (на бюлетини или други работи, ами ли значение?). Което вероятно означава едно - създателят на Виаграта просто не е знаел какво прави - създал е хапче, а пък то стана политика :)))


--------------------------------------------------------------------------

"Всички американски градове приличат на складове за строителни материали и нямат нищо общо с европейската представа за град. А даже и пиянството на американците е едно такова прилежно, тихо и за нищо не става. Трябва ли да се учудваме след това, че са способни на всички дивотии, които направиха?". Емир Кустурица, "Смъртта е непотвърден слух". Прочетох този цитат сега във влака и вдигнах поглед със законна патриотична гордост. Може да сме всякакви, но поне сме представители на народ, който като пийне знае как да си направи шоуто :)))


---------------------------------------------------------------------------

Пием кафе с майка ми и баща ми, говорим си за революционното бъдеще на света и изведнъж Бойко Борисов се включва по телевизията, пряко по ТВ 7... Тогава схванах, че българската демокрация е на особен етап от своето развитие . за първи път си имаме премиер, чието основно занимание е да бъде телевизионен зрител. Той не прави нищо друго, сигурн има 5 телевизора и дебне в мрака в кое предаване може да се включи, за да вгорчи сутрешното кафе на хората :))) Баща ми махна с ръка и прокълна премиера, майка ми мълчаливо го изгледа с презрение, аз започнах също да ругая...Почувствах се горд - Симови колективно са гласували вот на недоверие на всяка зла сила из Вселената :))


--------------------------------------------------------------------------------


След невероятно проницателен разговор стигнах до извода, че хората имат универсална възраст, която изобщо не се влияе от тяхното биологическо време. Човек винаги остава на 14 години и проблемът на целия свят всъщност е, че винаги се управлява от тийнейджъри :)))) А знаете как са тийнейджърите - винаги гледат да скатаят, да купонясват и да си търсят плакати на поразголени жени. В този смисъл вселенате е детска градина и е глупаво да очакваме друг висш смисъл от нея :)))) Найс, нали?

-------------------------------------------------------------------------------


По БНТ - Бойко Борисов. По бТВ - Цветан Цветанов. В Нова тв - Мирослав Найденов. Пред ТВ7 - Николай Младенов. Ехеее, това, ако не е голям шлем, кое е изобщо. Това си е като нова Фукушима. Оръжие за масово поразяване на събуждащи се хора. Сутрешен тероризъм върху неподготвените съзнания :))) Вече ми е трудно да направя разлика между сутрешните телевизии и масовите убийци с електрически резачки в ръка :)))

---------------------------------------------------------------------------------
 

За три години - трети здравен министър. Министър на икономиката с вид на мелодраматичен Хари Потър, който се опита да протика шистовия газ, подписа АCTA и говори на английски пред българи в Катар. :)))) Нека някой да ме убеди, че този кабинет има дори един забележим успех във важна сфера. Всъщност хаосът при ГЕРБ придобива форми, едва, когато трябва за замитат следите от местопрестъплението под формата на оставки...:)))

--------------------------------------------------------------------------------------

Къде този късмет - катарската джапанка да доведе арабската пролет у нас...:)))

------------------------------------------------------------------------------


Когато вестник "24 часа" излезе със заглавие, граманданско като шкембето на Митьо Пищова: "31 следи от барут и 3 ДНК доказват: похитителят на Мирослава се е гръмнал сам", вече абсолютно се убедих, че куките са го гръмнали...В България има безотказен начин да научиш истината - следи в какво те убеждават големите вестници и вярвай в точно обратното. Досега не съм сбъркал нито веднъж :)

-----------------------------------------------------------------------------
 

Чета проучване, че 75 процента от американците са срещу войната в Иран. Според друго проучване пък янките най-много обичат да си прекарват времето като пийват бира с приятели, като съзерцават плакатите на Памела Андерсън (добре деее - това за плакатите си го измислих аз). Тези две проучвания показват ясно какво не е наред със света. Капитализмът нямаше да е толкова кофти, ако бирените гиганти бяха по-могъщи от военните. Биреният капиталист има нужда от щастливи хора, а военният такъв е скръндза с лошо храносмислане и заради това иска да си го изкара на целия свят...:)))

------------------------------------------------------------------------------
 

Пиеса


"Преговори в Катар"


Катареца: Много сте зле!


Цецо,превежда: Бойко, тоя ни хвали!


Бойко: Сигурен ли си!


Цецо: 100%


Катареца: Да си върите от дето сте дошли!


Цецо, превежда: Бойко, тоя иска да се кандидатира за ръководител на БСП!


Бойко: Ей сега я втасахме!


Катареца: Върете си, ще вигам полиция!


Цецо, превежда: Хвали полицията, Бойко!


Бойко: И тука те знаят, Цецо!


Катареца: Еми ще играем на вълчи поглед тогава, явно сте нахални и няма да си ходите,,,, и кой тоз дето ви покани!


Цецо и Бойко: Еми,.. "


(из форумното творчество на народа)


-----------------------------------------------------------------------


Утре след 9.10 по радио "Хр.Ботев" др. Иво Христов коварно ме подлъга да бистрим предконгресната ситуация в БСП с Георги Кадиев и Юрий Асланов. Само да отбележа нещо, което да покаже иронията на епохата. Представяте ли си - аз да го раздавам глас на здравия разум в левицата??!!! Ако мама чуе, че синът й - революционер го раздава така, ще ме изгони от вкъщи и ще ми подпали всички фанелки с Че Гевара :))))


-----------------------------------------------------------------------------
 

14 март е обявен за Световен ден на съня. Прогресивните пролетарии от Подуяне го честват радостно още от ранни зори като отказват да станат от леглата си и настояват сутрешните им бири да им бъдат доставени по домовете...:))))) Тези дни налетях на жестока мисъл на Ибн Араби "Всичко се съдържа в божествения дъх, както денят в парата на ранното утро". Значи е време Божественият дъх да се намеси и да запише Деня на съня като официален празник в конституцията. А също така там да се отбележи, че цветните сънища се поощряват финансово от Министерския съвет :))

----------------------------------------------------------------------------------
 


Рядко си взимам книга само заради заглавието. Но заглавието на автобиографията на Емир Кустурица "Смъртта е непотвърден слух" ме грабна в мига в който го видях в книжарницата. То просто потвърждава един кротък философски извод за живота до който съм стигнал след непосилно количество плагиатстване - човек трябва да живее така все едно е вечен :))) В крайна сметка повечето източници твърдят, че живота има небесно продължение, следователно смъртта наистина е непотвърден слух или в най-добрия случай транспортно средство :))) Разфилософствах се, а а още вторник. Не ми се мисли какъв философ ще бъда в петък...:)

---------------------------------------------------------------------------------

България е на път да бъде сполетяна от национално бедствие, а никой не взима никакви мерки. Депутатът от ГЕРБ Николай Коцев (същият, който твърдеше, че сме се освободили от турско робство преди 500 години) напуска парламента. Този човек е един от най-натуралните идиоти с които някога съм се сблъсквал - толкова възторжено глупав е, че в един момент (съвсем като у Тери Пратчет) човек се замисля дали пък това не е някакво знание, само че с отрицателен знак :))) Във времената на прикрити дебили в управлението, трябва да се научим да ценим откровената тъпота, тази, която е толкова тъпа, че дори няма сили да се прикрива като висш управленски интелект. В един момент след ГЕРБ тя просто е единственото, което ще ни остане след тях. :))) Заради това предлагам с жива верига да оградим парламента, но да не допуснем Коцев да си тръгва. Има мигове в които човек предпочита да знае къде са идиотите. Защото иначе той ще тръгне по света и не е ясно колко още вреди ще нанесе...:))))


----------------------------------------------------------------------


"Обложката на книгата е по-важна от самата нея. Представете си си, че преди хиляди години обложките на Библията и на "Хиляда и една нощ" са били разменени: днес премеждията на Йехова щяха да носят радост на децата, а безброй набожни люде...щяха да бъдат подлагани на изтезания, задето отричат Шехерезада". Хосе Карлос Сомоса :))))


--------------------------------------------------------------------------
 

Кратък поглед в лабораторията на Класика. Разнасям една страница със спортни новини и виждам заглавие: "Стойчо Младенов почна с пролетната ерекция". Ега ти, викам си аз, ерекция по цяла пролет - този пич определено е любимият клиент на производителите на "Виагра". После обаче се оказа, че заглавието е "Стойчо Младенов почна пролетната селекция", което ме разочарова, защото смятам, че в моя вариант щеше да е доста по-четивно :))) После чета кроткия факт, че 70 хиляди души у нас взимат лекарства срещу депресия. Опитах се да бъда социално критичен и предложих заглавието тревожно да звучи: "Само 70 хиляди души си пият хапчетата у нас". Ееех, кога ли ще ме повикат обратно във ФЖМК, за да ми дадат почетен знак на родния факултет :))

-----------------------------------------------------------------------------
 

Бойко Борисов сутринта е оревал света с оплаквания, че Сергей Станишев има повече медиен комфорт от него :)))))) Хахахаха. Като оставим настрани нелепостта на твърдението това е все едно порноактриса да се оплаква, че някоя колежка се урежда с повече оргии от нея или Искра Фидосова със завист да гледа към сандвича с шунка на някой първолак...:)))


---------------------------------------------------------------------------
 

"Поради изчерпване на хартиеното копие, желаещите може да получат историята на Македония на sms" :)))))) Това го чух от едни ученици в автобуса. Изкефих се на факта, че наборите ми (ако някой се подсмихне и през ФБ ще го видя) се интересуват от геополитика :))))

 -------------------------------------------------------------------------------


Откакто започна драмата с Кънчо и неговите приключения един въпрос не ми дава мира. Всички вече знаем епохалното начало на текста, който ни подготвя за екстремния екшън на супергероя: "Кънчо се събуди / готов да се труди...". Отвъд баналността на тази литературна ситуация обаче в нея можем да разчетем и социална драма. Кънчо се буди направо готов? А защо е така? Защооо? Ами вероятно просто не е имало кой да го целуне за лека нощ :))))))


No comments: