Thursday, March 29, 2012

Гмурване във Фейсбук-думите



Човек трябва да иска всичко по света. Когато не успее да го получи, поне трябва да е уверен, че може да каже всичко на света. Думите са последната крепост и окончателната надежда. Аз си мисля, че поне две трети от свободата съществува основно в думите, защото без тях свободата пак щеше да я има, но нямаше да е така привлекателна.
Забелязвам обаче, че потокът от информация наистина деформира по хората. Торнадото от факти, лъжи, интриги, манипулации и клюки парализира съзнанието по ефектно от африканска отрова. Натровеният с информация човек може да боледува по-дълго от човекът с недостиг на новини. Навремето Пелевин беше забелязал, че у хората в тоталитарен режим се развива едно усещане за възвишеност на живота, създава се някакво психична аура, която те кара да мислиш на по-висше ниво. Когато железните завеси рухнат, виждаш, че това е било само зрителна и психиатрична измама, но след това просто си непригоден да приемеш друг свят. Надрусаните с информация не могат да се възвисят, защото натежават твърде много. Там процесът е обратен – свръхпотокът е в състояние да те удави.
И заради това единствената форма на истинска свобода са думите, които можеш да кажеш, начинът по който да ги подредиш, мнението, което да споделиш със света. А можеш да го споделиш едва, когато се отърсиш от усещането, че знаеш всичко и просто искаш да кажеш всичко.
Не е много просто.







Замислих се преди малко колко ли ще се промени света един ден, когато учените най-накрая спрат да се занимават с глупости и измислят хапче за безсмъртие. Аз лично се сещам за една основна промяна. Текстът на старата песен вече ще се пее така: "Пак ще се срещнем след 10 години! Вчера ли бяхме на 303 :)))))) Найс, нали?

-----------------------------------------------------------------
 

Май вече е време да погледнем новият президент отвъд усмивката, позите и историите за древната ирландка. Днес Плевнелиев обяви кои трябва да са стратегическите приоритети на страната за които да се изразходват публични средства: "енергийната ефективност, строежът на магистралите „Хемус” и „Струма”, ж.п. транспортът, ВиК секторът, туризмът, електронното правителство". На мен от този списък зъбите ми затракаха от ужас. Пробвайте да откриете в него думата "образование". А, не успяхте ли? А я да видим дали ще открием "здравеопазване" в него? За чий ни е електронното правителство, когато няма да има достатъчно образовани хора да работят на компютри. Според мен тези приоритети и то подредени така могат да са продукт единствено на човек, който е останал в миналото или не дава пет пари за собствения си народ. Как пък един път някой не каза - наш приоритет е модернизацията на поне 60 процента от училищата в страната...

----------------------------------------------------------------------------
 

От вчера ме гложди едно притеснение, което ще споделя със света. Изгонихме учените в чужбина.  Лекарите масово напускат държавата. Медицинските сестри бягат зад граница. Обикновените работници отиват да берат ябълки в Испания. Студентите стягат сакове и те заминават по света. Селяните сърцето също ги тегли в странство. Сега няма да строим АЕЦ "Белене" (Проектът бил балкански трик, според премиера, въпреки, че според мен най-големия балкански трик е, че той изобщо успя да се добере до властта като гнойна пъпка по лицето на тийнейджър), което означава, че и енергетиците ще си бият шута. Абе, както е тръгнало, май ще ме оставите самичък в тази  държава и ще ме натоварите с пълната власт и отговорност за нейното развитие. Което е лош
сценарий. Особено, когато няма кого да командваш...:))))

-------------------------------------------------------------------------
 

Аз харесвам Русия и не смятам, че тя е центърът на злото във вселената, което силно ме разграничава от Иван Костов и Мартин Димитров. Нооо, мамка му, решението на правителството за газова централа ще ни превърне от раз в секс-кукла на Русия. Защото АЕЦ "Белене" беше диверсифициран проект - в него участваха и французи и германци. Сега само с едно безумно решение Б.Б се подарява на Русия като кол-гърла на повикване. На мястото на Делян Добрев аз не бих отишъл в Русия. Решението на Бойко Борисов е като покана за оргия, така че руснаците могат по грешния начин да изтълкуват отиването на министъра при тях...:))))))

-----------------------------------------------------------------------
 

Някой трябва да ми обясни нещо. Голямата идея да не се строи АЕЦ "Белене" беше, че България щяла да попадне под ботуша на Путин и да стене драматично и гадно с евтин ток. Появи се митологичната дума "диверсификация". Сега се оказва, че няма да строим "Белене", а на мястото на АЕЦ-о щяло да се строи газова централа. Интересно този газ откъде ли ще идва? Да не би да
пада от Марс? Да не би да ни го транспортират с луноход от Маями? Газова централа – означава абсолютно и тотално обвързване с Русия, така че никаква диверсификация да не може да ни отлепи от страстната прегръдка. И тук вече възниква големия въпрос - може ли да мисли Бойко Борисов? Знаят ли какво правят ГЕРБ? Според мен те са възприели политиката на амебата - давай да вървим по пътя на минималното съпротивление. Заради това един ден точно за тях, само за тях ще трябва Народен съд. Честно.

---------------------------------------------------------------------------
 


Чета статия в "24 часа" на Мира Янова, опп, на Мира Радева, която се възмущава от изказването на Доган, че в политиката моралът е вреден. "Ако няма морал - каква политика!?", възкликва с
апломб госпожа социоложката. Сериозно??? Мира Радева да коментира морала? Хей, Мира Радева да се възмущава от морала на Доган е все едно порноактриса да се възмущава от това, че колежката й е измислила с една поза повече от нея...Ега ти морала, ако Мира Радева е неговият говорител!  :))))


----------------------------------------------------------------------------
 


С Фукарата (известен в тукашния свят като Руслан Йорданов, но познат по-скоро като Аятолаха от Красна поляна) проведохме силен богословски дебат на тема - какъв небесен живот ни очаква. Аз от левичарски позиции споделих, че е ужасна идеята за вечен живот в небето без никакъв изглед за промяна и без някаква надежда да има Фейсбук за райски маниаци. Фукарата, с търпението на арабски мъдрец от пустинята, обясни, че всъщност небесния живот е като почивка на Ибиза, само, където вече никога не трябва да ходиш на работа. Аз контрирах с революционния аргумент, че може би все пак вечността е нещо, което има определен срок и в крайна сметка небесният живот отново ще стане земен, защото не ни е съдено да знаем какви са дългосрочните планове на вселената...После заговорихме за политика, оплюхме кабинета и май стигнахме до извода, че винаги е рано за умиране. Тоест винаги е време за живот. И за една малка крушова. Алелуя! :)))

--------------------------------------------------------------------------
 


"Човешкият живот се измерва не с броя на вдишванията, а с чашките, които спират дъха ти. И с  мезето с което връщаш дъха си обратно" :))))) Ревизирах някои мелодраматични постулати, за да
звучат актуално в подуенската микросреда :)

-------------------------------------------------------------------------------
 

Breaking news: Американският президент Барак Обама бе записан от камери да обяснява на  Медведев, че след изборите ще бъде "по-гъвкав". Администрацията на Белия дом отказа да коментира откога Обама се занимава професионално с "Кама сутра". Говорител на руския президент сподели пред медиите, че, хаха, за руснак е детска игра да направи някой гъвкав. Мишел Обама от своя страна обяви: "Откакто го хванах да гледа снимки на Путин вечерно време, знаех, че вече е изугбен" :)))))))


-----------------------------------------------------------------------------
 

"Министър-председателят е нашето злато, но нещата в Сърбия ще потръгнат едва когато получи златото си в ковчег!". Нинус Несторович. Една забележка за дежурния офицер в ДАНС – всяка прилика с български лица и събития е съвсем случайна и за нея най-вероятно е виновна тройната коалиция :)))))))))

------------------------------------------------------------------------------
 


Праведният ми живот, който един ден трябва да бъде възпят като минимум от фолк-оркестър с циганска певица, съвсем разбираемо ме насочи към древните мислители за вселената, защото нали знаете - гениите и през 10 века се надушват. И така налетях на творчеството на Свети Августин, наричан още Августин Блажени, познат на богословските власти като Августин от Хипон, автор на свежарката "За Божия град", която не съм изчел докрай, за да не си развалям предварително впечатленията, а пък и възнамерявам да отлагам пътешествието до този град максимално дълго. Но Августин е накъдрил нещо, което е супер: "Човекът няма друга причина да философства, освен стремежът към блаженство". Оттук-нататък дали и аз мога да се наричам Александър Блажени :))))

-------------------------------------------------------------------------



От руските медии можем да научим пет пъти повече неща за това какво са си говорили Бойко Борисов и Владимир Путин. От българска страна единствената информация гласи: "Двамата обсъдиха икономическите и политически отношения между двете държави". А пък после руснаците били диктатура, а ние демокрация, хахахаха :)))

----------------------------------------------------------------------------
 

Човешкото тяло е удивителен механизъм, май френдс. Душата вероятно си има своята представа за купон (поезия, музика, мисли за вечното), но тялото си е отделна вселена - то те държи в
реалността, настоява да бъде нахранено, изисква удоволствия, а в моя случай и бира :))) Но днес установих, че тялото има своя собствена памет, защото се събудих точно в толкова часа в колкото ставам обикновено някъде към 9 и нещо. Само, където капиталистите бяха свили един час от времето (не стига, че крадат ресурсите, ами посегнаха и на времето) и всъщност вече беше 10 и нещо, закъснявах за работа, търчах след автобусите, проклинах кметицата, а и цялото управление, изобщо екшънът беше пълеееен. Абе - телата обичат да се забавляват :))

------------------------------------------------------------------------
 


Невероятна гледка: София се готви за дъжд по много необичаен начин. Първо притъмня като в душата на финансов министър от десницата, после изведнъж се появиха облаци като американски самолети над иранска електроцентрала, след това мракът се разсея като мисъл в главата на Бойко Борисов и стана странно светло все едно Бог пусна неоновите лампи на вселената :))))) Майко мила, какъв дъжд ще се лее само - поетичен, силен и шантав :)))


--------------------------------------------------------------------------
 

Като ми казаха, че е Благовещение, журналистът в мене получи лека форма на шок, защото в българската журналистика благите вести на практика не минават за новина. Тогава се замислих, ако навремето по Светите земи имаше жълта преса, с какви ли заглавия щеше да бъде отбелязано това и се сетих за няколко варианта:


"Мъж-рогоносец: ДАНС да разследва, жена ми твърди, че е бременна от дух"


или:


"Бойко Борисов направил дете на жената на дърводелец от Назарет"


или:


"Съседка на Мария: Що пък избраха нея? Моите крака са по-дълги"


или:


"Назарет в паника. Масови случаи на извънземно забременяване"


Но пък може и да има позитивно заглавие:


"Здравната реформа в Галилея успя - сам Бог се намеси в гинекологията" :))))


-----------------------------------------------------------------------------
 

Това, че Борисов отиде на място в Мадан, за да помогне на хората там не е лошо. Еваларка за  това, че спаси толкова хора от гладна смърт. Но, ако за миг си почине от медийната триумфалност
и постоянното репортерско лизане, Борисов трябва направо да се гръмне. Самият факт, че трябва един премиер да се намесва в такъв казус, ясно показва колко е блокирала държавата и как никакви други механизми просто не работят. Олигарсите са си парцелирали страната, държат хората като заложници и трябва да стане някаква драма, някаква такава случка, за да се сети Борисов, че има работа за вършене. Целият настръхвам като се сетя колко други такива драми вероятно не са разрешени, защото не са съпроводени със същия медиен шум. Така че, не ме разбирайте погрешно, но именно премиерската намеса в такъв случай, показва, че държава изобщо не е останала. България съществува единствено като медийно пространство, където ББ да си прави пиар. С други думи, ако можеше да мисли, той не би се правил на Путин, а би си хвърлил оставката, защото няма как да се клонира и да ходи навсякъде, за да решава проблемите...

--------------------------------------------------------------------------------
 

Конституция на Александър Симов, чл. 1: "В събота всеки час преди 16.30 часа да се брои за  ранно утро и да се наказват с три поредни концерта на Веселин Маринов всички, които не се съобразяват с това" :)))


-----------------------------------------------------------------------------------
 

Тотю Младенов обеща намали бедните с 260 хиляди до 2020 година. Чудно ми е как ли точно властта смята да убие толкова много хора? :))))

----------------------------------------------------------------------------
 

Бойко Борисов си чете от листове предварително написаните отговори по време на парламентарния контрол. Гениално шоу. Той се лее като народна песен. Когато изброява министерства забързва
четенето като чужденец колата си по магистрала "Тракия". В сложните политически части пък  запъва като първолак пред квадратно уравнение. После вдига поглед, сеща се кой му е задал
въпроса и започва да се отклонява от текста и да влиза в дебати с вселената...Абе личи се, че душата на премиера се гърчи, когато трябва да чете...Заради това да ви кажа не се учудвам на калинките във властта. Те просто се стараят да подражават на патрона си :)

-----------------------------------------------------------------------
 


Голям скандал набира сила в Индия, чета из международната преса. Индийски депутати били изловени да гледат порно на своите таблети и то докато трае заседанието на парламента. На всичкото отгоре порноманиаците били от консервативна партия. Нека да не бързаме да ги заклеймяваме - и душата на консерватора се нуждае от разтоварване. А пък и - поне така се твърди - в много страни парламентарните дебати са на практика неотличими от порното. В този смисъл вероятно депутатите не са го гледали с еротични намерения. По-скоро са се опитвали да се надъхат и да научат нови техники за саморазправа с опозицията :)))))

-----------------------------------------------------------
 



Eдна история за любов, политика и пот: "Не спекулирайте с Веско", драматично се обърна към медиите във Велико Търново вчера вътрешният министър Цветан Цветанов (Цецко). Цецко и Веско -младите гълъбчета на герберска България. Заради това се обръщам с апел към медиите - гадове такива, не спекулирайте с Веско, не го натъжавайте. Ако човека се притесни/изпоти и заплаче едновременно, мисля, че потопът ще е сигурен все едно се е скъсала язовирна стена :))))

-----------------------------------------------------------


И като за край на работния ден: "Сизиф е точният пример докъде може да се докара човек с почтен и усърден труд". Нинус Несторович :))))

-------------------------------------------------------------


Днес и аз се превръщам в калинка! Аман от калинки и всякакви други форми на герберска напаст. Да живее революцията на ФБ-калинките! :))))

 --------------------------------------------------------------------


Днес - твърдят богословските източници - бил световен ден на поезията. Ехаа. Виктор Пелевин,  шантав руснак и почти будист на свободна практика, твърдеше, че поезията се родее с шаманските
ритуали. Защото и тя, както и шаманизмите била всъщност красив опит вселената да бъде повторена отново и отново, или поне някакъв миг от нея да остане запечатан, отделен от останалото време и  пратен на другите хора като подарък. Величествено обяснение, а и смислено. Тогава си спомних за гениалното двустиишие на един пернишки поет, чието име не мога да си спомня:


"Ешторил, Ешторил - и там съм бил,
и там съм пил..."


И веднага се зачудих, ако днес е е световен ден на поезията защо никой не черпи? Привилегията да пият по всяко време в този свят е дадена единствено на поетите и шаманите, нали така, читателю притворен, мой двойнико, мой братко! (хей, това последното е от Бодлер, да не си помислите, че аз ви обиждам) :)))

No comments: