Sunday, October 28, 2012

Култ към Старшинката




Структурата на ГЕРБ прилича много повече на църква, отколкото на политическа партия. Именно това налага при тях да има организация, наречена Старейшини към ГЕРБ, която по своето описание трябва да включва хора с доказан авторитет на зряла възраст, които да следят за установяването  на " действена хармония между етичните, икономическите и социалните искания на гражданите на обединена Европа в средна и напреднала възраст". Думата хармония има богословски оттенъци, но не и политически характер, така, че най-голямата грешка, която някой може да направи е да се отнесе към ГЕРБ като към партия. Това е политическа църква на Единственият и Незаменим премиер, който ще властва до Края на Дните.

Изобщо не бъркайте това с култа към личността от дните на тоталитаризма. Тоталитарният култ има здрава политическа основа, лежи върху трагичният опит за насилствена модернизация, който някъде по своя път се превръща в абсолютна диктатура и терор на един образ.
В България обаче говорим за по-скоро шамански култ с мистичен оттенък. В книгата си "Футболната война" Ришард Капушчински навремето много добре беше описал епохата на обожествяване на първите африкански лидери след времената на колониализма. В Гана започват да наричат Кваме Нкрума най-великия лидер, раждан някога. В Нигерия твърдят, че техния диктатор гонел злите сили и поддържал света в хармония. Именно в хармония. Сталин е бил чудовище, но никой никога не е твърдял, че той крепи звездите на небето и кара слънцето да изгрява.

Вероятно , водени именно от шамански страсти, старейшините на ГЕРБ на своя сбирка вчера окачествиха Божеството си с фрази като "най-големия строител", "изключително достоен човек", "отдаден на България ръководител". От тези фрази лъха на тамян и африкански култ. Все едно виждаш секта, която се е събрала, за да затвърди, че се усеща като небесно семейство, което прибира всички крупни суми на отпуснатата им свише територия.
Заради това, опасявам се, още нищо не сме видели. 
Няма да е далеч деня в който същите тези Старейшини ще твърдят, че били свидетели как лично Той е правил чудеса - погледнал асфалта, а той сам станал на магистрала. 
Абе, култ към Старшинката направо.

No comments: