Sunday, October 14, 2012

Всекидневното пътешествие до звездите




Тези дни, дните на българското циганско лято на 2012 година, масово се говори за опита на Феликс Баумгартнер да скочи от ръба на космоса, тоест отблизо 36 километра, точно от там, където стратосферата вече преминава във Великия вакуум със звездите и, където вероятно патрулират летящите чинии със зелените човечета.
Ние почитателите на Тери Пратчет бяхме леко смутени от сензационните заглавия. Защото от неговите книги знаем, че на Ръба на света има водопад, а ако гледаш от подходящ ъгъл можеш да видиш плавниците на великата костенурка АТуин, която носи на гърба си целия свят и е устремена в космоса към своята неизвестна, но определено смайваща цел.
После се замислих защо ли скокът на Баумгартнер прикова вниманието на целия свят и загрях. Ние като цивилизация искаме постоянно да знаем, че имаме неподозирани възможности. Това вечно изумление на човека пред сблъсъка му с всичко, което може да направи е основния мотор на развитие на света. И също така, казах си аз, всеки от нас е правил своя скок от Ръба. Феликс Баумгартнер просто визуализира своя най-зрелищно. И накара целия свят да ахка. Всички останали го раздаваме по-скромно. Просто се опитваме да пробием с думи себе си, света, смисълът на живота и търсенето на вечност, която да не ни погребе в мрака на историята, а да ни остава шанс за живот, продължаващ много след всеки скок, след всеки космически Ръб, който намираме...
Разприказвах се.
А е време да скачам!







За първи път съм доволен от разговорите във влак. Целият народ в купето (две трети оборудвани със смартфони) следяхме стъпка по стъпка излитането на Феликс Баумгартнер към ръба на космоса. Народът беше искрено развълнуван космически. Вълнувахме се ще намери сили да скочи. Беше изказано предположение (добреее де, това бях аз), че пичът ще се престраши да скочи, ако наоколо му мине летяща чиния и някое извънземно му се озъби...:)))) Най-накрая обаче проклетата политика пак ни посети. Споделихме общото песимистично усещане, че извънземните имат голям късмет, че българите не са тръгнали към звездите...:))))) Че, ако си имат Галактически съюз, само един българин им е необходим, за да бъде той разрушен...:)))))


-------------------------------------------------------



Телевизията е основен източник на истерия в неделните (утопични) дни на българина. Пробвах да се разходя по каналите с дистанционно, но почти не попаднах на програма, където хората да не си крещят...Или народа не пие достатъчно, или пие твърде много и просто не си е лягал от събота...:)))))) Сега разбирам защо кабинетът не пада, мамка му. Просто животът вече наистина се стреми да прилича на телевизията. И хората са се пристрастили към сериала на неспиращите глупости...:))


----------------------------------------------------------


В Пловдив лятото не не си е тръгвало. И не иска да си тръгва. Дойдох с яке от София, а видях летния народ на Пловдив по тениски, а летните народнячки на Пловдив по къси поли. Има мигове в които човек съжалява, че е мигрирал към столицата...Определено съжалява :)))))


---------------------------------------------------------------


Разкрих конспирация. Опитах се да напиша FB на латиница, но бях на кирилица и на екрана излезе ОФ!!! Ахаааа, така ли, другарю Зукърбърг, червена подлога такава, всичко ми стана ясно. Отечественият фронт никога не е изчезвал, просто се е виртуализирал....:))))))))))))) Някой трябва да ме упъти до най-близкия клуб на СДС, за да им споделя защо всеки седесар трябва да си изтрие профила, ако не иска да бъде покосен от отечественофронтовската засада :)))))


---------------------------------------------------------------



Да дадеш Нобелова награда за мир на Европейския съюз е все едно да връчиш приз да обявиш Осама бин Ладен за кулинар номер 1 на свинските пържоли. Страхотен мир е да пребиваш населението си, когато то излезе по улиците, да пускаш полиция срещу всички недоволни в името на спокойния сън на 200 банкери. Страхотен мир е да пратиш самолети да бомбардират Либия, за да може там да се установи демокрацията завинаги. Страшен мир е да се опиташ да удушиш една страна като Гърция. Такъв мир, че след тази награда, трябва да отменят завинаги Нобеловата награда в тази категория. След ЕС вече не виждам кой по-мирен биха могли да удостоят с нея :))))


------------------------------------------------------------


По стечение на обстоятелствата успях да попадна за 20-тина минути в неврологията на 4-ти километър (бях само на посещение, мигът в който завинаги ще ме приберат е неизбежен, но все още неизвестен). И какво да видя - като минеш бариерата изведнъж София сякаш изчезва. Всичко там е по-тихо, по-спокойно, по-бавно, по-ненапрегнато, мамка му, дори по-уютно. Какво се оказва? За да излекуваш нервите си трябва да живееш в свят съвършено различен от този, който обитаваме винаги. Далече от новини. Далече от политика. Далече от всекидневни истерии. Далече от шума. Далече от всичко...Нещо по пътя към бъдещето страшно се е объркало, май френдс, щом единствено в неврологиите светът е такъв, какъвто трябва да бъде :)))))))


--------------------------------------------------------------



Най-хубавото стихотворение за петък писано някога:




Злыми буднями время катится
И пускай мне удача не прет,
ОБЯЗАТЕЛЬНО БУДЕТ ПЯТНИЦА
И никто ее не отберет


Телевизор мне врет старательно,
Лишь один календарь не соврет:
БУДЕТ ПЯТНИЦА ОБЯЗАТЕЛЬНО
И никто ее не отберет


Наколю я огурчик на вилочку
И на стол, словно на пьедестал,
Я как статую ставлю бутылочку
Чистой водочки как криcталл


И пускай мне твердят, что я пьяница,
И пускай несут прочий вздор
ОБЯЗАТЕЛЬНО БУДЕТ ПЯТНИЦА
Всем начальникам наперекор.


На чужой беде руки греете,
Аппетит мне ваш не унять
Вы у нас отнять ВСЕ сумеете,
ТОЛЬКО ПЯТНИЦУ ВАМ НЕ ОТНЯТЬ!



---------------------------------------------------------


Водим разговор с колежките за силиконовите бюстове (не ме гледайте осъдително, аз работя само с жени, воденето на разговор по женски теми е единственият измислен начин за оцеляване в редакция и за излизане жив в края на деня). Оказа се, че жените са категорични, че силиконът в гърдите ги правел удивително неподвижни и това бил идеален начин за демаскиране на тези дами с ъпгрейди. Мъжете май са неспособни да разграничат това. Знаете как е - мъжкият поглед е така доволен, че е видял цици, че не му остава време (а и технологични възможности) дали в тях има импланти, заради това темата ми откри цял нов свят...Аз мислех, че силиконът ги правел по-подвижни (добреее де и това може да го класифицирате като "мъжка фантазия"), а то било точно обратното...Човек и цял живот да живее, винаги ще може да научи нещо ново от жените :)))


---------------------------------------------------------------------



Днес се събудих със странно усещане. Стори ми се, че светът е весел, есента невъзможно хубаво, че бъдещето ще е светло, а вселената пълна с кротка радост...Това усещане беше толкова нередно, че от ужас веднага си погледнах часовника. 10.30 - успешно бях проспал близо 12 часа. Ето какво дели оптимиста от песимиста - един здрав сън и събуждане насред невъзможно красива есен...:))))))


-------------------------------------------------------------


Симеон Дянков - тайното оръжие на БСП за спечелване на изборите...:)))))))))))))


---------------------------------------------------------------------

Според поредното проучване на тема секс за което пишат агенциите, става ясно, че в секса първите пет минути били най-важни. Пет минути секс??? Че това са три статуса във Фейсбук! :))) Учението трябва да бъде ревизирано. В тази глобална епоха кой има време за повече от 50 секунди секс и то с включена любовна игра :)))


---------------------------------------------------------------------


Breaking news! Феликс Баумгартнер не скочи от ръба на космоса. В последния миг учените го предупредили, че може да бъде засмукан от мощното гравитационно поле на Искра Фидосова и вместо на земята, да падне в спалнята й...”Не, благодаря, след това току виж ме направили министър от ГЕРБ, а чак за толкова екстремно нещо не съм подготвен”, коментира парашутистът. Гравитационното поле на Искра Фидосова отказа коментар по темата :)))



-------------------------------------------------------------------


Един от предишните руски премиери Виктор Черномирдин според мен завинаги влезе в пантеона на философите с безсмъртната си фраза: "Хотели как лучше, а получилось как всегда" (Искахме да стане по-добре, ама стана както винаги"). Това е великолепно описание на всеки мой трудов ден. Започвам го с идеята, че ще спася света, а в крайна сметка винаги разсъждавам защо проклетата есен трябва да отменя минижупите...:)))))) Получается как всегда :))


----------------------------------------------------------------



Охххх, земеделското министерство, чета по сайтовете, е започнало конкурс за есе по тема "Моето село преди и след ЕС". Темата така ме вдъхнови, че реших да участвам с краткото си есе в него.
"Моето село преди ЕС беше шумно, хората гледаха крави, народът пиеше по кръчмите, псуваше властта и слушаше попфолк.
Моето село след ЕС е много по-различно. Народът пие по кръчмите, гледа биокрави и щастливи прасета. Пак слуша попфолк, но вече псува лично Борисов и Барозу. Голямо нещо е ЕС. Всеки на село ще ви го каже" :))))))))))))))



----------------------------------------------------------------


Понеже виждам, че цялата дясна икономическа (пардон - по-скоро, цялата дясна фентъзи) мисъл колективно подкрепя идеята за Дянков за различен размер на минималната работна заплата по региони, нека да обявя - братя икономисти, твърдо подкрепям идеята! Нека МРЗ да е по-ниска в отделни региони. Но само, ако цените на всички стоки в тези региони бъдат намалени с по 50 на сто. Нали така? Както ни казва бТВ - така е честно. Ама братята икономисти ще кажат, че държавата не може да регулира цените. Ахааа, значи държавата е готина, когато реже доходите на хората, ама е чудовище, когато реже доходите на богатите ви приятелчета. Хайде холан! Ако ще намаляваме регионално заплати, нека да намаляваме регионално и цени. Защото всичко останало ще е касапница, братя екзекутори! :)))))


-----------------------------------------------------------------



Нещо не разбрах. Откога да те питат за родителите ти е "комунистически заговор", както твърди външният министър Николай Младенов. Значи можеш да поканиш тук сирийската опозиция, без да вземеш никакви мерки след това, ама да отговориш за миналото на баща си не можеш. Брех. Знаете ли - има синове, които могат да се срамуват от бащите. Уви, животът е показал, че може да има такива. Когато се срамуваш от баща си, защото баща ти е бил гад или престъпник, тогава това е тъжно, но извинимо. Но да се срамуваш от миналото на баща ти, защото това ще ти вгорчи настоящата кариера е помиярско. Това е. Комунистическа кониспирация няма. Има банална мерзост на един човек, който показва от ден на ден, че е издънка и то огромна...:)


---------------------------------------------------------------



Сензационна новина. Творческа криза тресе МВР. Къде останаха легендарните времена на "Октопод" и "Дупетата"???? Нима МВР си е уволнило щатния поет по кръщаването на операции. Днес чета по агенциите, че операцията за залавяне на Данчо Пръча е била кръстена "Пръч". Слабо, Седларов, слабоооооооооо....Поне да бяха пробвали с "Разгонения пръч", че да има и романтичен елемент в заглавието. Да кръстиш "Пръч" операцията за залавяне на Данчо Пръча и все едно да кръстиш "Абсолютен идиот" операцията по бъдещето арестуване (в един прелестен ден) на самия Цветан Цветанов...:))))))



----------------------------------------------------------------


Слушах двама старци в автобуса към работа как бистрят световните проблеми. Единият от тях беше убеден, че янките само си търсят повод, за да се втурнат и да превземат Иран. Като аргумент за коварството беше приведен аргумента, че за да превземат Ирак навремето са разруишили двата си небостъргача. Старецът беше убеден, че е така: "Разбирам самолет да срути няколко етажа, ама те сградите рухнаха все едно някой е сложил поне един тон взрив в основите!". Другият старец беше по-скептичен. Той твърдо вярваше в американското коварство, но опонира с факта, че янките в момента нямат пари за още войни. "Именно" - нанесе решителен удар първия старец - "ще нахлуят в Иран, за да оплячкосат всичко"...
Стоях и слушах, стоях и слушах и си казвах, че светът щеше да е ебахти скучното място без старците, които спорят за политика. Докато ги има тях скуката никога няма да има шанс...:))))))


-------------------------------------------------------------



"И той излиза и го говори с цялата си наглост безпардонно, разчитайки на моята интелигентност, доброта, възпитание, правдивост...". Бойко Борисов. Не е като премиера да няма добро мнение за себе си и да не се обича лудо...:)))) Също така препоръчва на министрите: "Затова го размахвайте и го показвайте". Хахах, той говори за едно постановление, ама извадена от контекста фразата звучи направо като синтез на всичко, което ГЕРБ прави :)))



--------------------------------------------------------------------


Точно преди 50 години на този ден излиза филмът "От Русия с любов" първи филм от легендарната поредица за Джеймс Бонд (едно мартини, разбито, не разбъркано!). В първият филм, който е леко муден, моят абсолютен любимец, разбира се, е главният гад в него - българинът Криленко! Този могъщ изрод на няколко пъти така стъжва живота на 007, че изпитах пристъп на патриотична гордост и очите ми се насълзиха от радост :)))) През годините след това Джеймс Бонд си легна с много мацки, изпи много пиене, спря няколко космически заплахи срещу Западния свят, пребори два батальона с руснаци, легна си с няколко маци допълнително, но срещу гад като българина Криленко, така и повече не застана...Абе, друго нещо е българската школа :))))))


------------------------------------------------------------------



Пътувах си с трамвая към Подуяне. Слънцето залязваше високомерно без да му пука, че ни оставя в есенна нощ. А трамваите в началото на нощта са модел на българската вселена. Един пич високо, шумно и пияно настояваше народа да сподели неговата радост от това какъв силен отбор е "Левски". Пенсионерките го гледаха подозрително с несподелен спортменски дух. Младите ученички пишеха есемеси по телефоните. Средното поколение тъпееше и чакаше спирката, за да може да се изнесе по-бързо. Хората не говореха много един с друг. Вече така се познават, че няма какво да си кажат...
Да, да, да, каза си стария репортер, никъде другаде не можеш да получиш такава доза от своята собствена страна. За целта ти трябва един трамвай и една есенна нощ. После се усетих, че мислите ми стават лирични и се замислих за един плаж, по който тичат жени по бански. Получи се. Отървах се от поезията. Сега проблемът е как да се отърва от желанието да ограбя банка и да си купя билет за Аруба :)))))


----------------------------------------------------------------


Вече съм абсолютно убеден - Николай Младенов е най-голямата заплаха за националната сигурност, която някога се е изправяла пред България. Днес Външно побърза да са направи на министерство на велика сила и пусна позиция срещу режима в Сирия по повод на конфликта с Турция. Какво да ви кажа? Според мен с всичките си действие МВнР досега е показало, че не разбира и няма способността да разбере всички детайли около сирийския конфликт. Смятам тази тяхна позиция за прибързана, нелепа, опасна и страшна не, защото съм фен на Асад (мамка му на този гад), а защото подобно прибързано взимане на отношение преди време (среща на сирийската опозиция у нас) най-вероятно ни натресе терористичен атентат...Николай Младенов постоянно изпречва България пред погледа на терористите. Той е като кварталния идиот в един квартал пълен с гадни и досадни банди :)))) А вие смятате ли, че от юли досега България е взела адекватни мерки за противодействието на тероризма? Нали? Аз смятам същото като вас. Заради това всяка позиция на МВнР ме хвърля в ужас...:))))))



----------------------------------------------------------


Трябва да си призная нещо, май френдс, поезията все още си остава мощна сила. Вчера случайно си намерих великата поема "Шахнаме" на древният иранец Фирдоуси и снощи докъм четири часа я четох с възторга на будистки монах, който подняся сутрешна закуска на пандите на Далай-лама. В тази поема, оказва се, всички главни герои са почти изцяло гадове, бия се постоянно, убиват, отвличат жени. Очевидно в древен Иран екшънът е на ниво. Фирдоуси е като писател на митологически екшън - знае кога да забави, знае кога да е лиричен и най-важното знае кога да се фука, ама яко. Изобщо - четете поезия. В нея можем да открием и проблемите със съвременен Иран, които светът се натресе. В поемата, уви, се прокрадват консервативни нотки с укоримо съдържание. Единият от князете буквално проповядва:


И каза да се разгласи далече:
"Иранци, никой да не пие вече!
За тез що имат над ума си власт
на виното забрана слагам аз!".


Ето виждате ли как историческите решения могат да вредят. Спряха им алкохола, те се насочиха към ядрените програми :)))))))



---------------------------------------------------------------


Чета из кърджалийски сайтове, че Яне Янев, Касим Дал и Веселин Марешки щели да правят широка коалиция и да се явяват на изборите догодина съвместно. Абе като гледам състава да ви кажа това не прилича на коалиция, прилича по-скоро на порнокастинг за филма: "Лудото, Маниака и Перкото" :))))))))))


---------------------------------------------------------------



Зукърбърг е на посещение в Русия. Ето това се нарича сензационно събитие. Видях цели тълпи от млади рускини да се събират за срещите с него. Какво да ви кажа. Скоро пичът ще откаже да бъде наричан по друг начин освен Товарищ Зукърбърг :))))))


------------------------------------------------------------------


Eдна от знаменитите книги на Ленин носеше якото заглавие "Крачка напред, две крачки назад" и сред посветените и закалени левичари в миналото, неформално е известна като "Тангото на Ленин". Като гледам какво правят ГЕРБ в последните три месеца се изпълвам с левичарска завист, защото те са усвоили това танго като аржентинец на четири бутилки с текила. "Ще вдигаме пенсиите, не няма да вдигаме пенсиите, о, не, ще вдигнем пенсиите, но от април, не от януари". Оле! "АЕЦ "Белене" е гадория, референдума е булшит, оо, трябва да има референдум, о, трябва да има референдум, ама въпросчето да е друго". Оле отново! Крачка напред, две назад. По ленински ебаси. Само, че няма как да не се сетя за безсмъртните думи на доктор Михайлов: "Движението "напред-назад" носи удоволствие единствено в спалнята". Така е. В политиката "напред - назад" много повече прилича на изнасилване, отколкото на съвместна радост...:)))))))


---------------------------------------------------------------------



"Аз, и аз, и пак аз ! Това сме ние.". Нинус Несторович е погледнал в тайния свят на Бойко Борисов :)))


No comments: