Wednesday, December 19, 2012

Българското политическо ноу-хау




Ако някой отдели 20 дни от своето време и се посвети на изслушването и анализирането на загрижените пресконференции на кандидат-парламентарни партии, ще може да напише цял наръчник: "101 начина да говориш на народа".
Основата на това българско ноу-хау е винаги да говориш само с безкрайно общи приказки, всеизвестни изводи и банални констатации, но пък със загрижен вид и очевидно притеснение за страната.
Пример за това поведение можем да открием във всяка една изява на лидерката на "България на гражданите" Меглена Кунева. Нейните пресконференции са класически апотеоз на баналността и общите приказки. Новоизпечената председателка на партия се държи по същия тъп предизборен начин като много други.

Главната й задача била всеки да има работа. Направо трогателно! Но какво означава това? Означава ли, че държавата ще се намеси активно в икономиката, означава ли, че ще бъдат разкрити държавни предприятия, означава ли, че ще бъдат заделени сериозни средства, с които да се плаща на бизнеса, за да назначават хора? Много лесно е да констатираш, че България е бедна. Трудното е да кажеш как точно ще измъкнеш страната от блатото на бедността. Защото иначе Кунева прилича изцяло на Бойко Борисов. И той като нея е господар на общите приказки и липсата на смисъл.
Тя дава статистика, че сме най-бедните. И к'во? Държавата ще вдигне ли данъците, за да има действителна борба с бедността? Ще се наеме ли да обясни защо нашата средна работна заплата е по-ниска отколкото в Босна и Херцеговина и в Македония? Ще обясни ли защо ръстът на заплатите драстично изостава от ръста на БВП?
Ама иначе звучи толкова хубаво - да си сложиш тъжното лице и да съжалиш българите, че са бедни, че страдат. Съжалението обаче не помага. Трябват реални действия. А на терена на реалните действия лидерката на "България на гражданите" прилича на безгрижен английски аристократ, който дори не си дава сметка коя реалност обитава.
Иначе на Кунева най й пречи тоталитаризма, който ни бил измъчвал миналия век. Ох, колко силно са били измъчвани от  фамилията Пръмови! Страшен зор - това високи заплати, командировки в чужбина, привилегии. Направо е чудо, че са доживели до демокрацията и до новооткрития партиен статут на Кунева.

Само в България подобни противоречия и липса на смисъл могат да минат. Няма друга страна в света, където констатацията "ние сме бедни" да може да минава за политическа програма. Загриженото лице не е в състояние да подмени абсолютната липса на нови идеи.
Кунева смята, че само с думи може да се добере до заветните депутатски места. И знаете ли - права е. В България този номер минава. Защо да не го опитат отново?
Дали някой се е сетил да патентова това ноу-хау? 
Направо пари ще натрупа.


(коментарът е написан съвместно с моя колега Юрий Борисов под псевдонима братя Ружеви)

 

No comments: