Sunday, December 02, 2012

На килимчето в САЩ




Дори и най-официозните и влюбени във властта медии правят лоша услуга на премиера, като представят срещата му с американския президент чрез заглавия от типа: "Борисов кацна в САЩ с министрите си" и "Борисов - първият европейски лидер на крака при Обама". Подобно пресъздаване на събитието създава впечатлението не за посещение на висше държавно ниво, а за привикване на прислужващия персонал за даване на инструкции. Набиване на канчето на килимчето в Белия дом.
Дори в официалните прессъобщения на кабинета темите на срещата се представени през американския поглед - поддържане на сигурността в Афганистан, обстановката в Близкия изток. Пак според съвсем официалната информация Обама очаквал и да получи информация как тече разследването на атентата в Бургас.

Тук обаче се питаме друго - какви теми смята да постави България пред САЩ? Нито една медия не попита какви въпроси смята да постави Борисов пред Обама, а не обратното. Нима България няма парливи теми, които трябва да обсъди със САЩ, и то - вън от официално зададения от Белия дом тон? Например - какво пречи на Борисов да постави на обсъждане нормата на печалба на американците от "Марица-Изток 1". Хубава тема. Важна за енергийната сигурност на страната.
Става вече традиция българските делегации да отиват в чужбина със слугински манталитет. Борисов и неговата свита най-вероятно ще гледат Обама с обожание и няма да смеят да гъкнат. А после ще се хвалят какви неща им е казал. Нали преди няколко месеца чухме хвалбите на Плевнелиев, че разменил няколко изречения с Обама.

От кланяне по килимчета България няма полза. Америка е могъща страна, но ние не печелим нищо, ако не заявим своя интерес. Обаче отсега можем да се обзаложим, че делегацията на Борисов ще приеме безропотно абсолютно всичко. Ако ни пратят да умиротворяваме Сирия, ще твърдим, че това е нашият най-голям интерес. Ако решат, че трябва да колонизираме Марс, ще казват, че това ни е свещената мисия.
Държава, която не може да защити себе си дори пред своите официални съюзници, със сигурност е безпомощна във всичко. 

No comments: