Monday, February 25, 2013

Човекът, който иска светът да гори




В най-великия филм за Батман "Черния рицар" супергероят получава следното предупреждение: "Има хора, които просто искат да гледат света да гори". Това е описание на ирационалното зло, което вреди на света не по демоничен план, а просто, защото има абсолютно разрушителна природа.

Отблясък от подобно политическо зло можехме да видим в думите на Бойко Борисов при връщането на мандата. Това не беше политическо изявление, а ексцесия на обсебен човек. В неговият поток на съзнанието съществуват само Станишев, Доган и Костов, споила се в едно демонична сила, която работи единствено и само срещу него.
Останал без власт, неискан от улицата, мразен колективно от народа, Борисов започна да действа като абсолютен разрушител. При безславното си тръгване от "Дондуков" 1 той се опита да унищожи абсолютно всичко, абсолютно целия смисъл от политиката. Постара се да припише своите грехове на друг, да обяви, че е бил свален с метеж и за 15 минути 11 пъти да спомене името Сергей Станишев.
Това едноизмерно мислене най-ясно ни показва каква сила ни е управлявала в последните 3 години и нещо. Съзнание, което може да си обясни света единствено и само като конспирация. Политик, който е сляп за всичко друго, освен за интригата. Човек, който просто иска да гледа светът да гори, защото не може да понесе мисълта, че този свят го е отхвърлил.
Всички видяхме точно това. 
Демонична злоба, яростно разрушение, накъсан език, политическа параноя.
И как да не въздъхне човек от облекчение, че точно този премиер вече остана в историята. 
Който се опита да се играе с огъня, но беше безпомощен като човек в усмирителна риза. 

No comments: