Wednesday, October 23, 2013

Енциклопедия на виртуалните чувства




Отскоро и за потребителите от настолни компютри на Фейсбук стана достъпно това в края на всеки статус да описват как се чувстват. Това е стъпка към окончателна виртуализация на прогресивния пролетариат, но както се казва, не за това ми е думата.
Замислих се колко щеше да е хубаво това с описанието на чувствата да важи и в реалния живот. Например – крещиш до побъркване срещу някои политически боклуци, но най-накрая прошепваш – „и все пак хора, въпреки, че сега крещя, аз все пак ви обичам”. Или пък се караш с някоя продавачка за цените, но най-накрая вметваш – „ и все пак не губя доверието си в хората”.
Чувствата са най-сложното нещо в човека, защото са мъглива, неясна и мистериозна територия. Заради това хората предпочитат виртуалния пред реалния свят. Във виртуалния можеш да покажеш чувствата си и това да не звучи смешно. А съвременната епоха е обсебена от идеята непременно да изглежда сериозна, което е доста тъпо, ако ме питате мене.
Както й да е. Откакто св. Марк Зукърбърг позволи изразяването на чувства, нито за един миг не съм си позволил да не ги изразя. Човек трябва да има речник и метафори, за да може във всеки един момент да опише вътрешното състояние  на главата си.
Ето защо ви предлагам малко мои виртуални чувства.
Енциклопедийка все още, но ще набъбва.








Прочетох някъде, че кметът на Варна Иван Портних вече си е назначил 9-ти заместник-кмет. Девети, братче, не е шега работа! С тази скорост на прибиране на "артисали" кадри, скоро ще настоявам Портних да ме назначи като 96-ти заместник-кмет с ресор "съзерцаване на морските вълни, ахкане пред минижупите на туристките от Европа и варенски политики за национален оргазъм". Славни дни ще бъдат за Варна :))) — чувства се човек с политическа перспектива :)).


-----------------------------------------------------



Ще се опитам да кажа няколко думи за този прословут мораториум, въпреки, че, опасявам се, няма да се харесам на никого. Моята категорична позиция е, че удължаването на мораториума е абсолютна глупост, защото чужденците (под формата на юридически субекти) и сега могат да си купуват земя, колкото искат. От друга страна обаче не мога да приема и менторския и елитарен тон на половината мнения, които срещнах в смисъл - сега народът да си сърба попарата и т.н. Как става така, че това, което народът иска все е немодерно, изостанало и тъпо, а пък видиш ли някакъв интелектуален елит все знае какво е правилно, кое е доброто и какво трябва да се прави. Наясно съм, че не можем да спекулираме произволно с твърдението "народът иска", но пък, и това е другият проблем, някой сети ли се да пита народът какво иска? Всички се правят на говорители по тази тема и всички спекулират. А аргументът, че ЕС ще ни забрани и отмени това удължаване е много валиден. Само, където има един проблем. ЕС така и не успя да се случи като народен проект, защото навремето никой не пожела да направи референдум за влизането в него. Заради това хората го възприемат като нещо далечно и неискрено. Не можем да им се сърдим. Те не са видели все още нищо хубаво. Но можем да се сърдим на тези, които вместо да се опитат да разберат хората, тръгват да ги ругаят. Така направо в Европа ще стигнем да ви кажа...:))))


---------------------------------------------------




Лелее, не знам как ще живеят сега ГЕРБ. Изгубиха четири месеца да доказват, че управлението се крепи на "Атака", а днеска само, където не си пуснаха езици с Волен Сидеров. Което доказва, че политиката е като еротиката - човек не знае кога, къде, какво ще го възбуди в парламентарен смисъл и после отивай да твърдиш, че това е само коалиция, а не любов :)) — чувства се като Наталия Кобилкина, поканена по случайност да коментира парламентарния контрол :).


-------------------------------------------------------


Пловдивският кмет Иван Тотев е биг, биг издънка! В годините на прехода Пловдив е изживял цяла поредица от смъртоносно глупави управления, но абсолютен глупак като този, феноменален глупак дори, никога не се беше случвал. Като чета беседите му пред пловдивския актив на ГЕРБ се чувствам в едно душевно колебание - дали да почна да се кикотя като Росен Плевнелиев пред камера или да порева като Веселин Маринов, когато обяснява за принца си на бял кон - Цветанов. А после стигнах до частта в която фундаменталният глупак Тотев обяснява как ще се изживява като обединител на десните сили на местна почва. И кой фундаментално десен ще се обединява - с бившия кмет на Пловдив, с костовиста по душа Спас Гърневски. Името Гърневски не говори много на хората, извън Пловдив, което е недопустим пропуск. Лицето Гърневски е метафора за това защо в България никога няма да има десница. Защото, когато човек се зарови в биографиите на десните, рано или късно ще се натъкне на някой поетичен опус като този, който е сътворил Гърневски като млад поет, от септемврийското поколение:


Не чува Бог. Един войник от Изток
ще връхлети върху смъртта,
положил историческия изпит,
оценен с алена звезда,
Огряла днес над старата Европа.
А войните със каменни лица
на стража са, за да няма пак окопи
и между окопаните деца!


Колко е готино да си десен в България, а?



-------------------------------------------------------


Офф, ще съдя кабинета честно. Почнаха да ми крадат програмата - да назначават голи моделки за експерти. Че това е точка първа от плана ми: "За еротичното бъдеще на България". Голата моделка е универсално назначение. Хем радва окото, хем не те дразни, че не върши работа за пет стотинки. Мамка му, ДАНС със сигурност са ми чели политическите дневници :))))) Пеевски със сигурност ги чете - че иначе щеше ли да пуска всеки ден гола девойка на трета страница на "Телеграф" :)) — чувства се като Хю Хефнър, който е разбрал, че са му свили колекцията от "Плейбой".



---------------------------------------------------------------------


"Сега се чувстваше така ужасно добре, че почти започна да се страхува от смъртта". Юнас Юнансон "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна". Велика книга, така не съм съм се забавлявал много отдавна :)) — чувства се като откривател на бисери.



---------------------------------------------------------------


Оххх, и аз налетях на мнения на костовисти за интервюто на Костов. Досега си бях спестил това. Чудех се на какво да определя реакциите. Най-накрая ми светна. Те (костовистите от последния ден) се държат като наркомани на които са им казали, че досега не са взимали хероин, а се се боцкали с прах за пране. То заради това мненията на някои от тях не звучат дори като халюцинация, а като продукт на обикновено натравяне на кръвта...:))) — чувства се като лекар в метадонова програма, който е използвал целия метадон върху себе си и сега вижда розови слончета :))).



----------------------------------------------------------------


След всяка моя поява по телевизията винаги се намират по 5-6 души да харесат страничката "Александър Симов - президент", която гордо наближава цифрата от 200 души. С тази скорост, мисля си развълнувано аз, през 2755 година май шансовете да стана президент ще са изцяло на моя глава. Живот, здраве и бира дотогава, пък ще видим :)) — чувства се като господар на бъдещето и пияч на бира на настоящето :).


-------------------------------------------------------


В опита си да опише красивото дясно единение на страната пискливо говорещият Методи Андреев роди страховитото образувание - "Реформаторския ГЕРБ"...Да живее богът на телевизионните грешки, защото той казва истината преди всички останали. При това фразата бе родена през Люба Кулезич, което намеква и за окултен произход на грешката, нали? :)) — чувства се преследван от телевизионна вещица.


----------------------------------------------------------


В Пловдив е едно разноцветно циганско лято, някаква революция на цветовете, все едно човек се е завърнал в картина на импресионист, а аз, разбира се, с цялата си софийска снобария реших просто да проспя половината събота, йее. В къщи не само хранят най-добре, а и най-добре се спи :))))


-----------------------------------------------------------



Прочетох жесток виц: Ако жената иска да скрие от мъжа лицето си, булото не винаги помага. По-добре е да пробва с минижуп"


---------------------------------------------------------------


Според "Маркет линкс" (това е агенцията на Румяна Бъчварова, същата онази, която беше шефка на кабинета на Бойко Борисов) като "десни" у нас се самоопределяли 2 милиона души. Стоя тъпо, гледах като Тодор Живков на 10 ноември и се чудя кой точно е изкукал - самата Бъчварова или нейната елка. Дори и да предположим, че в тази страна 2 милиона души са се определи като "десни" със същата вероятност можем да предположим, че те биха се обявили и за марсианци. Защото според мен автентично десните в България са около 15 души, плюс минус трима, в зависимост от дозите на уискито, което поглъщат. Целият останал български народ е стихийно анархистки, който винаги би избрал революцията пред всичко останало. Но трябва да си Румяна Бъчварова, за да се опиташ да скриеш тази очевидност. Хахаха, десни били...Марсианци. :))


--------------------------------------------------------------------


От този свят, с тъга разбрах, си е отишъл поетът Орлин Орлинов. За тези от вас на които това име нищо не им говори, това е авторът на прословутото стихотворение "Ода за СССР", което след 1989 година бе осмивано, оплювано, пародирано. Няма да се опитвам да твърдя, че Орлинов е най-големият поет, който някога се е раждал, ама днес вече не съм в състояние да прочета най-известното му стихотворение без да се разчувствам. Аз имам огромна слабост към плакатната поезия, но това, което ме изумява в тази творба е огромното желание за вяра, изразено в нея. Орлинов е като уличен проповедник, който не може да не крещи на света и го прави не, защото мрази този свят, а точно обратното, защото с очите на адепт той е видял, разпознал светлата сила и държи всички да знаят коя е тя. Дали е бил прав или не, вече не смятам за вярно. Вярното е друго - Орлинов не се отказа от своите убеждения конюнктурно и това е най-достойното за уважение в него. Офф, от лудостта на времето ме избива на философия, а това никога не завършва добре. Лека му пръст!


----------------------------------------------------------------


Хваля се за толкова по-дребни неща, така че ще се похваля и за това - другата сряда (23 октомври) от 17.30 часа, всеки, който има път край Еврейския културен дом на бул. "Александър Стамболийски" 50, ще може да види как правя опит да представя цялото великолепие на книгата на Чавдар Шинов "Изгубени в мола" в присъствието и на автора. Голямо нещо е виртуалното пространство. Само преди около месец написах кратката история на това как се разхлипах в трамвай 22 докато четях първият от разказите в тази книга, а известно време по-късно, оказа се вселената все пак ме компенсира като ми даде възможност пред много хора да разкажа за тази случка. А пък и откога ме сърбят ръцете да се правя на българския Белински, откогааааааа :)))))


---------------------------------------------------------------------


"Ако махнат порното от интернет, в интернет ще остане само един сайт и той ще се нарича "Върнете ни порното". Велиииик цитат от комедията Scrubs (преведена в България като "Смешно отделение") с която ще си докарам инфаркт от хилене тези дни :)))


---------------------------------------------------------------


Не мога да издържаааааа, следващият вот на недоверие на ГЕРБ щял да бъде за културата! За културата, о, май год! Shoot me again and again! В тази връзка припомням едно свое поетично вдъхновение за бившия културен министър, който веднъж бе изпял: "откога не съм повръщал в този град и в тази къща...". Голяма култура имаше по времето на ГЕРБ, ей :))))



-------------------------------------------------------------------


Не бях прав да бъда ироничен към политическите пориви на ГЕРБ за вот на недоверие за културата. Нека да не забравяме каква красива култура имаше по времето на Бойко Борисов. Веждичката сравняваше скиците му от заседанията на МС със скиците на Пикасо. Б.Б се хвалеше на Миролюба Бенатова, че скромното му занимание вечер не е да гледа футбол, а да прерисува произведения на известни класици. Цветан Цветанов кръщаваше полицейските акции като възторжен либерален поет, току-що получил държавна субсидия...Величава култура, златен век, Симеон Велики пасти да яде пред разцвета на българската култура при ГЕРБ. А и да не забряваме в музиката се роди великолепно творение "Нашата полиция ни пази", съчетало в себе си дързостта на вдъхновение и удивително чистите пориви на душата на един културтрегер към неговия принц на бял кон..Три вота на недоверие за култура трябват. Не само един :))))


-------------------------------------------------------------


Да поискаш вот на недоверие и да не се регистрираш в зала е същото като палава блондинка да те покани в спалнята ти, а ти да откажеш да се съблечеш. Мен леко ме плаши неустоимото желание на ГЕРБ, "Атака" да са тези, които да правят кворума в парламента. Защото, ако продължим метафората с блондинката - желанието друг да ти върши работата издава единствено воайорски страсти, които с времето ще стават все по-трудни за контролиране и в крайна сметка блондинката ще трябва да си ляга самичка...:))))


-------------------------------------------------------


"Този свят не ми харесва, защото не обича човека. Защото духовните ценности са подменени с материални. Защото броят само богатите за хора, а бедните - за население". Николай Петев. Нека да почива в мир! Място не мога да си намеря, че си отива толкова рано...


----------------------------------------------------



Никога няма да спра да се учудвам на безграничното желание на хора, които имат общо с поезията, колкото Бойко Борисов с древногръцката философия, да издават в стихосбирки всичките си мисловни отпадъци. В последния месец налетях поне на четири стихосбирки, които провалят завинаги самата идея за поезия. Стиховете в тях бяха толкова посредствени, че на човек може да му се доповръща. Имам предвид, че не бяха абсолютен боклук, чиста графомания или продукти на напълно извънземен разум, но бяха толкова безлични, толкова незапомнящи се, така лишени от онази искра, която кара поезията да прилича на вик към звездите, че всъщност с безличието си, те навреждат три пъти повече на литературата. Банални сравнения, банални ситуация, банални изводи - защо, господи, си наказал бездарните с безграничното желание постоянно да се самоиздават и да задръстват света? Силата на посредствеността е смазваща за сетивата, честно ви казвам, ако човек не е изградил в себе си литературна противозащита, скоро ще се оплете в лабиринта на поезия, която римува "хал" с "реал" и никога повече няма да се открие :)))))


--------------------------------------------------------


Кунева постави на ГЕРБ като условие да се отърве от лошите си привички и тогава можели да разговарят. Разбра ли, Бойко, лоша привичка е като пускаш ръка на бъдещата си коалиционна партньорка да й опипваш само половината крак, трябва целия, неприличник такъв :)))) И не върви да й оглеждаш само половината деколте, трябва цялото, палавник! :))) Едно не може да се отрече на Борисов - той е нещо като секссимвол в десницата. Всяка от десните партии участва в съревнование коя по-бързо ще се съблече и ще се мушне под юргана с ГЕРБ :)))


-----------------------------------------------------------


Виртуалното същество е венецът на сътворението, апотеозът на еволюцията, пикът на интелекта. То (виртуалното същество) се отличава с интелект, въображение, размах на мисълта и безгранична истерия и хейт. И също така единствено и само виртуалното същество е в състояние да види в тази графика - (.)(.) - цици. С други думи трябва ни нова дефиниция на виртуално същество. Нашите предшественици от рисунките по стените направиха реалност, ние от реалността направихме рисунки по стените, хахаха :)))


No comments: