Friday, October 04, 2013

Политически особености на древноегипетската поезия





Тези дни ми попадна една съвсем тънка книжка с древноегипетска поезия, която ме очарова. От днешна гледна точка ми е много трудно да схвана емоционалността на тези наши далечни предшественици и тяхната странна цивилизация. Те са толкова неразгадаеми в някои от техните съмнения за вселената, но пък и толкова познати в други мисли. В древноегипетската поезия има едно безкрайно усещане за отчаяние сякаш древните представители на тази цивилизация са усещали, че от живота липсва жизненоважна част, нещо, което се изплъзва постоянно. Заради това древните египтяни живеят в свят населен от богове. Боговете заместват празнините в които иначе щяха да се раждат съмнения.
Тогава се замислих как ли ще звучат след 2000 години мислите, които толкова ни вълнуват днес. Дали на някоя далечна планета, под блясъка на съвсем различни звезди някой далечен внук ще чете древните и скърцащи мисли и ще се чуди що за хора са ги написали. Най-общото между всички поколения е това, че всяко от тях не разбира останалите.
Заради това четох и препрочитах древноегипетската поезия. Исках да си докажа, че историческото разбиране е възможно. А разбирането не е да знаеш факта, а да схванеш емоцията.
О, мои древни братя от стария Египет, един ден след като този живот свърши ще ви издирвам един по един сред звездите, за да ми обясните живота си.
Дотогава обаче се надявам да има още много, ама много време и така ви оставям с поредната доза лудости от фейсбук.








Личи си, че протестите поприключиха. Снимките на кученца с надпис "Сподели, ако мислиш за доброто на света" се завърнаха триумфално :)))


---------------------------------------------------------------




Днес е петък - ден за поезия. Всъщност винаги трябва да е ден за поезия, но в студовете поезията има двойна функция - сгрява ума и пуска тръпки по тялото. Сега ще отбележим този ден с едно екстремистко стихотворение на поет от когото не съм чел друго освен това стихче - Румен Денев. Откакто видях стихотворението обаче сериозно ще потърся нещо друго от него. И така ето го стихчето:


Ревност


Някога ще заколя
твоите сто любовника
и ще ги скрия в подмолите
на морето отровно.


Ще седна гърбом към пътя,
за да чакам смъртта и дявола,
и ще преглъщам навътре
виното като удавник.


Ще сипе небесното сито
звезди и пепел отгоре ми,
ще побеляват косите ми,
докато сам си говоря.


Както извънземни гости
ще дойдат при мен пеперудите
и ще ме вземе дядо господ
в своята райска лудница...


--------------------------------------------------------



Хващам такси сутринта и попадам в нервен и истеричен трафик. Шофьорът, който очевидно беше изнервен докрай не спря да коментира всеки негов колега край нас и то с думи, които дори в порнофилмите цензурират. А най-накрая, когато някакво леке се вмъкна преди нас в една от лентите отвори прозореца и му изкряска: "Абей, педал, знаеш ли, че ако беше направил това във Враца, другият шофьор направо щеше да слезе и да ти спраска с паве стъклото?". "Толкова ли е легендарна Враца с това?", плахо попитах аз. Пичът, очевидно врачанин, ме изгледа с леко презрителен поглед и ми каза: "Хората там са твърди и яки. Даже свалките почват с бой!". Сега трябва да преоценявам погледа си към Северна България и да внимавам да не гледам севернячка накриво, че знае ли човек - ще ме ступа само заради единия кеф :)))


----------------------------------------------------------------



Богът на книгите ме обича, ама наистина ме обича. От едно кашонче и то в мига в който продавача вече си тръгваше за 2 лева, за цена само от 2 лева, си купих приказките на Назъм Хикмет. Ама какви приказки са това! Човек изтръпва от техния размах и мъдрост. Наремето ги бях чел като дете, ама какво съм разбирал от тях. А само погледнете за какъв език, стил и уникалност говорим: "Ако ти, детето ми, даже и под дъжд от камъни не се страхуваш да кажеш истината, в която вярваш, както е направил човекът, който бил по-мъдър, отколкото добър, и по-добър, отколкото мъдър, и който живял през девет планини в десета, ще бъдеш вечно млад" :))))


-------------------------------------------------------------


Чета интересен факт. Митологичното сближаване между Бил Клинтън и Моника Люински е станало през 1995 година, при предишния случай, когато заради неприемането на бюджета, САЩ бяха в институционална парализа. Тогава чиновниците излизат в неплатен отпуск и работата се поема от стажантите. А сами знаете как е - от напористата млада стажантка, която поднася кафе до петната по роклята се крият само няколко дни. Хаха, очевидно тези кризисни дни са особено тревожни за Мишел Обама. Че знаете как е - американският президент за едните стажантки живее :)))


---------------------------------------------------------------


Nayo Titzin
Благодаря на всички, които в последните дни се включиха активно в координираната реакция срещу създателите на "Четвърта власт". Благодаря на "колегите журналисти" Нора Стоичкова, Александър Симов, Елена Кодинова и всички интернет тролове за организираната атака срещу сериала...


Даа, аз съм герой от сериала "Четвъртия трол"! А няма кой даже една бира да почерпи! :))



-------------------------------------------------------------------------


Новият парламентарен специалитет на ГЕРБ вероятно трябва да бъде кръстен "Boom, shake, shake the room" - искат поименна проверка и търчат като глигани (това е и политическо и физическо сравнение) да излизат от залата, за да провалят заседанието. И понеже нещата стават очевидни единствено и само по пътя на аналогията се замислих как ли би изглеждало поведението на ГЕРБ, ако го пренесем там, където тайни няма - в спалнята. Това е все едно някой съпруг от неумение да бъде биологически втвърден истерично да кресне да съпругата си, че опитът не се брои понеже не е бил преброен правилно от квесторите, а следователно го е нямало и в залата и уличаващото го омекотяване никога не се е случвало. Имам предвид, че в този аргумент поезия има, проблемът е, че съпругата едва ли ще го приеме :)))))


-----------------------------------------------------------------



Не е ли време да се приеме един Закон за защита на населението от ранно ставане в мрачно време? Само като отворих очи и видях, че навън е тъмно като в душата на икономист от Института по пазарна икономика ми стана ясно, че ще е порив на автентично левичарство да покажа среден пръст на есента и четвъртъка и да остана да си доспя. После обаче реших, че все пак ще се навдигна, но го направих не от противен работохолизъм, а с чисто политическа цел. Трябва да ставам рано да търся лоби-кръг за приемането на споменатия в началото закон :))))


----------------------------------------------------------


Човек трябва да сдържа творческите си пориви, когато работи в най-феминизираната професия в страната. Пускаме една снимка на деца, които си играят със змия и на въпроса, зададен ми от колежки: "Какво правят точно децата?", старият репортер не сдържа творческите си сили и отговори: "Ами най-вероятно ги учат от малки да общуват с жени!". Сега отмъщението се стоварва със силата на древногръцко проклятие над мен. Колежките щом ме видят по коридора почват да съсссскат :))))) Навремето имаше един филм "Малкия принц" в който Боб Фос играеше змията и пееше култовата песен: "Ssssnake in the grassss". След проявата на редакционно творчество и на мен ми идва да си я пея :))


-----------------------------------------------------------------



След заглавието "Николета: Валери ме напусна, защото харчех много за книги" вече очаквам заглавие: "Алисия: "Валери ме заряза, защото не се съгласи с моята интерпретация на Клод Леви-Строс" :)))))


------------------------------------------------------------



До всички противници на АЕЦ "Белене". Спрете вече със съмненията и простотиите. Нали твърдяхте, че Русия не искала да ни прибира ядрените отпадъци. Е, това не е вярно. Нали ни прибраха Дянков? :))))

-----------------------------------------------------------------


Тежката артилерия на ГЕРБ прави отчаян опит за имитация на парламентаризъм. Единственият извод, който мога да направя е, че тежката артилерия на ГЕРБ може да кряка като ято от гъски с хормонална недостатъчност :)))) Десислава Атанасова разтреперано обяви, че от парламентарната трибуна се правили срамни изказвания, които унижавали парламентаризма. Сори за цинизма, наистина сори, но това е все едно садо-мазо господарка да се оплаква, че я шляпат твърде силно с камшик. Униженията на парламентаризма са основния инструментариум на ГЕРБ, бейби :)))


----------------------------------------------------------------


Най-страшната присъда срещу този свят е, че човек вече една бира не може да си позволи да изпие. Залисаш се за малко, изтървеш геополитиката от поглед и научаваш, че Дянков е ректор в Русия. Хахахаха, а пък после се опитват да ме плашат с путиновите проекти за Евразия. Пичове, с хора като Дянков не се градят империи, а само се изнасилват империи. Така де - това е за информация на сведущите. Не, че новината за Дянков стигна по драматичен начин до мен. Тя не стигна, защото се оказах горд притежател на книгата в която са поместени книгите на Капушчински "Императорът" и "Шахиншахът". Светът може да се мести към 22 век, но аз потъвам обратно в 80-те години на миналия век в Иран. Така че вие му мислете. Аз имам да чета. Може да ме притесните единствено, ако научите, че орда от разгневени руснаци е скалпирала Дянков - тогава ще понеса прилива на реалност :))))))))))


-------------------------------------------------------


Цял ден днес е ден на поезията, а не мен така и не ми дойде в главата да пусна нещо оригинално. Заради това реших да постъпя банално - да пусна едно от най-любимите си стихотворения евър. То принадлежи на Николай Заболоцки и е писано през 1952 година, 6 години преди неговата смърт. Това време за Заболоцки наистина е драматично, приятелите за които пише от години ги няма, изчезнали из лагерите, а сред тази приятели са целият кръг ОБЕРИУ - вероятно най-талантливото поколение на сталинска Русия - Хармс, Олейников, Введенски...Как човек да не пусне стихотворение на този от тях, който оцеля и и не се пречупи


СБОГУВАНЕ С ПРИЯТЕЛИТЕ


С широки шапки, с дрехи демоде,
с тетрадките, изпълнени с куплети,
заминахте бог знае накъде.
Пустеят прашните ви кабинети.


В държава сте с контур неизяснен,
в разбъркан свят,разровен и безгрижен.
Пръстта над вас изгрява вместо ден.
А полумесецът е неподвижен.


На непознат на никого език
говорят насекомите безкрили.
С фенер в ръката бръмбарът за миг
спохожда своите познати мили.


Там знам, че всеки корен вие брат,
стълбецът дим, телцето на тревата.
Спокойно ли ви е на онзи свят?
Забравихте ли всичко на земята?


Сестри са ви във този дълъг миг
пчелата, птицата, цветецът скромен.
Забрави вече вашият език
побратимът ви, сам във своя спомен.


Той още е неканен в този дом,
където днес са вашите владения,
където сенките ви мълчешком
четат последните стихотворения.


--------------------------------------------------------


Събудих се с жестока идея за сериал - "Петият астрал" (така де - човек трябва да хване вълната на кинтите докато ги раздават). Сюжетът е удивително почтен, прогресивен, бляскав, красив, невъздържано гениален и хулигански остроумен. Ще се разправя за това как куките от ДС контролират отвъдния живот в астрала и потъпкват лъчезарната астрална демокрация на пиарките с мини-купъри. Срещу духовете на ДС обаче се изправя млад, смел и красив репортер, който вече е написал протестърско есе в "Дневник" и мъдростта на вселената сияе в очите му. Пиарките с мини-купъри го превръщат в астрална икона, а когато революцията побеждава и прогресивните сили в астрала овладяват пълен монопол върху производството на облаци, където душите да се реят, справедливостта тържествува. Мисля, че за този гениален сериал трябва да ми бъдат отпуснати поне 5 милиона лева. "Петият астрал" - по-почтения сериал, хахаха :))))


-----------------------------------------------------------------


Размишлявам върху една новина в агенция "Фокус", която се е превърнала в нещо като електронен дневник на емоционалните състояния на Бойко Борисов. Та пред "Фокус" Борисов е заподозрял, че изчезването за втори път на неговия профил във ФБ е организирана атака, сега се дръжте за столовете, защото ще умрете от оригиналното му открие, от страна на БСП и ДПС. Хаха, че кой друг да е. Виртуална позитански хакери дебнат в нощта и в момента в който всевиждащото око на Зукърбърг за малко заспи или се отклони към снимки с разголени мулатки, те се втурват към неговата виртуална крепост, за да унищожат безценната Му стена. Но това - БСП, ДПС, света са виновни, е великото откритие на Борисов в политическия свят. И сега към всички дами - която и да получи есемес да ми прати разголени снимки да знае, че този есемес не е от мен - БСП и ДПС са го писали :))))))


---------------------------------------------------------------


Тия пичове древните египтяни все повече почват да ме кефят. Попадна ми една стихосбирка с древноегипетска лирика в която има следното стихче за оплакване при погребение:


Тоя, който обичаше виното,
отиде в Страната безводна.
Господарят на хилядите хамбари
моли за шепа зърно.


Две неща правят впечатление. Бохемската нагласа на живота (виното) и аскетичната идея за смъртта (Страна безводна). Виното на практика е приравнено с водата, което издава, че строителите на пирамиди очевидно са знаели как да се забавляват, а не са бачкали като луди по цял ден. Присъствието на вино издава социален живот, а знаем, че където има вино винаги има разговори за жени, клюки и интриги :))) И второ - чудно е как ли в древните хора се е зародила тази идея за ултимативна справедливост. Господарят на хамбарите, гадният древноегипетски капиталист, в отвъдни живот ще моли за шепичка зърно. Очевидно древните египтяни са превръщали погребенията в бунтовнически разговори :))


------------------------------------------------------------


Нека да прегледаме актуалните изборни резултати, защото нали изборите днес са светая светих на протестърското колективно несъзнателно. В Белене печели БСП. В Гърмен ДПС. В Трън - ГЕРБ. Никва РъБъ-та, никви Протестни мрежи, никви тути-кванти. Въз основа на тези емпирични данни, и то с целия риск да резултата от местни избори на национално ниво (това все пак е по-адекватно, отколкото да твърдиш, че 1500 души от центъра на София, от които на протест излизат 150 са някаква представителна извадка), става ясно, че всяка партия вън от БСП, ДПС и ГЕРБ в момента е политическа халюцинация. Немощното присъствие на РъБъ пък по места подсказва единствено, че тази формация от лифтингирани зомбита ще се бори единствено за официалното право да бъда гадже на ГЕРБ. Говорете ми след това, че изборите ще бъдат решение. Изборите в момента ще бъдат блато, което не можем да прекосим със здрав разум. Да доживеем до май пък ще видим. Това е добре и за десницата. Напролет жените вадят пак минижупите и знае ли човек пролетариатът може да се озари от внезапен пори на либертарианство :))))


------------------------------------------------------------


Офф, гледам "Четвърта власт"...Половин час се опитвам да ми е интересно...


----------------------------------------------------------



Политическо същество в мен надделя. Пуснах си да гледам Бойко Борисов. И спрях почти веднага. Още в първите минути той сподели, че бил освободил Дянков от длъжност месец преди оставката си. Вероятно аз съм живял в друга вселена, но във вселената, която аз обитавам Дянков бе освободен само два дни преди кабинетът окончателно да падне. Фактът, че един експремиер не помни кога точно е освободил ключовата фигура на кабинета, неговото "слънчице", вече ме настройва съмнително към всичко друго, което казва. А Борисов бе така убеден като говореше. Това в психиатрията си има отделен термин. Да си убеден в своите собствени лъжи - това е джакпот за всеки мегаломан и ежедневен телевизионен ужас за несвикналата публика. :)))



----------------------------------------------------------------


В Италия се заформя политическа криза, защото политическият близнак по дебелоочие на Бойко Борисов Силвио Берлускони изтегли министрите си от кабинета. Отчаян ход, но в Италия за свикнали на бързо падащи правителства. После се замислих, че клонингът на Берлускони у нас и негов първи приятел на практика е в много по-отчаяна ситуация. Първо - той не държи контрола върху правителството и парламентарните маймунджулуци го доказват и второ - броят на оргиите в които е участвал една ли могат да се сравнят с тези на италианеца. Има и друга съществена разлика - на Берлускони му предстои затвор, а Борисов се чувства недосегаем. Май като изключим броя на мацките, по на далавера е да си бивш българки премиер. Къде другаде върховните глупости ще могат да минат за някакво ниво на политическа мисъл, А маймунджулукът би се превърнал в основен инструмент за парламентарна лудост. Бедни, бедни Берлускони, защо не се роди българин? :))



-------------------------------------------------------


Ооо, боже, попаднах по телевизията на някаква реклама за хранителна добавка за цитирам "подпомагане на сексуалната функция". Слоганът на туй чудо бе: "Уголеми мечтите си". Хахаха, ако приемем този маркетингов подход, то значи Виагра може да се рекламира със слогана: "Направи мечтите си целодневни" :))))


-------------------------------------------------------------


Ужасно е да си лаком, дебел и да си сутрин рано по телевизията. Станах в ранни зори, защото преходът от сън към реалност в съботен ден у мен трае по-дълго дори от участие на Б.Б в сутрешен блок и към 9.30 за мен все едно беше ранен следобяд. След това телевизионния капан щракна - в студиото на "Животът и други неща" бяха поставили едни сладки на масата, ама едни такива шарени, радостни - проявих чудовищно усилие на волята, за де не се пресегна към тях и сутрешната аудитория да стане свидетел на кулинарните посегателства на един лакомник. По едно време дори почнах да коментирам Орешарски като ментална съпротива на мисълта за сладките, хахаха :)))) От мен не става външен министър да ви кажа - ще ме почерпят някоя и друга баклавичка и само толкова ми трябва да кажа - даа, пускаме всички бежанци у нас, и даваме приоритет на готвачите...:)))


No comments: