Friday, October 18, 2013

2 милиона марсианци в България




Социологията напоследък е като минно поле - ако не внимаваш къде стъпваш и се отклониш дори на няколко сантиметра встрани от правилна маршрут, има голяма вероятност да настъпиш някоя бомба и с мелодраматичен и болезнен вик да отлетиш трагично към есенните звезди.
Нещо подобно направих аз тези дни. Престраших се да отваря някакво изследване на "Маркет линкс". Нека да уточним - под името "Маркет линкс" се крие Румяна Бъчварова, талибан-бойковист, която само допреди няколко месеца беше шефка на кабинета на Бойко Борисов в Министерския съвет. Така че от само себе си се налага извода, че трябва да четем данните в това проучване като роман на Дан Браун, тоест готови всеки миг да избухнем в смях и да се чудим "тая банална простотия пък как точно успя да я измисли".
В това проучване се прави грандиозен като музикална тема от Вагнер извод - че като десни в България се определяли 2 милиона души. Как точно се е стигнало до тази цифра, историята на конспирацията мълчи. Нека засега да направим опит и да повярваме в нея.


Големият въпрос, който веднага изниква като перка на акула в топъл океан е - какво точно може да означава десен в България. Това е същият въпрос като какво точно е да си ляв в България, но понеже изследването на Бъчварова е насочено към това да покаже как ГЕРБ мачка и побеждава вдясно, ще се концентрираме върху зададената тема. Аз лично винаги съм смятал, че автентичното десните хора в България са около 15 души, плюс минус трима, в зависимост от качеството на погълнатия алкохол. В България десницата е невъзможна и утопична почти като бялата лястовичка от разказа на Йовков. Винаги се намира някой, който да ни разкаже, че в съседното село тази бяла лястовичка се е появила, ние тръгваме с лица озарени от надежда да я търсим, ама попадеме все на ята от гарги. Политическа съдба, мамка му.



По логиката по която тези 2 милиона души се определят като десни спокойно могат да кажат, че са и марсианци. Марсианците (въпреки, че са от червената планета) са също така трагичо непознаваеми все още като това, което минава за дясно у нас. Сред самите марсианци обаче от време на време научаваме, че има търкания за това кой е автентичен марсианец и кой е самозванец, така че е очевидно, че изследването на "Маркет линкс" има за цел да обяви победител в това мегагалактическо състезание. Динг-динг, и победителят е...партия ГЕРБ. Ако вярваме на Бъчварова (а това е все едно да вярваш на врачка от кабеларка) трябва да приключим завинаги главата на десницата у нас, защото сред 2-та милиона марсианци 66 на сто се обявяват за гербаджии. Което би трябвало да направи останалите марсианци тъжни, защото техните кресливи партии кретат с едноцифрени проценти.


Не ни е съдено за един кратък живот да опознаем цялата патология на марсианското мислене, което се самоизживява като дясно, но из Фейсбук тези дни налетях на един интересен феномен. Понеже стана нещо като мода хората да се тестват в сайта "Политически компас", три четвърти от тях излязоха леви почти като Троцки, но на успокоителни хапчета, а тези, които се изкараха десни в същия сайт, най-вероятно поне на 5-6 въпроса умишлено са си изкривили душата, за да могат да бъдат в съзвучие с публичния образ за себе си. Истината, разбира се, е и друга. Въпросите от този чужд сайт с политическия компас не покриват дори и една петдесета от това, което в България минава за политика. В България всъщност няма политика, има упражнения по създаване на метафори, фабрика за клишета и тези клишета са в основата на политическото мислене. И така се появяват 2 милиона марсианци. Това се роби на клишетата, изпаднали от летящата чиния на прехода зелени човечета, които не искат да си признаят, че в тях няма нищо универсално дясно. Българският народ е стихийно левичарски и не пожелавам на Румяна Бъчварова да го изпитва на гърба си. Но един ден, в дните на голямата революция, като минимум ще я накарат да научи наизуст "Интернационала". Тогава от марсианците и следа няма да видите.


Всъщност първоначално не исках нищо в този текст да звучи иронично. Това трябваше да е меланхоличен текст за липсата на реални ориентири в политическия живот и за това, че човек трябва да има сапьорско образование преди да си причини мъчението да чете социологически проучвания на странни агенции. Числото на марсианците обаче отприщи у мен незнайни галактически извори на ирония. Десни били, хахаахах!
Марсианци такива!


No comments: