Monday, November 11, 2013

Няколко непремерени дози есенен хейт




Гео, великият Гео почваше една от главите си в „Септември” с:


Есента
полетя
диво разкъсана
в писъци, вихър и нощ.


Есента на 2013 година също може да бъде описана поетично:

Есента
се разкрещя
диво разкъсана
от протести, интриги и злоба


Човек дори и да бе пожелал да си намери малко пустинно островче, където ветровете на голямата лудост да не стигат до него, съвсем бързо щеше да разбере, че това е мисия невъзможна в свят, където има уай-фай почти навсякъде, а неспокойните политически вълни достигат и до най-далечните брегове на усамотението.
Заради това единственият изход, който душата човешка има в такава епоха е да заплува в този разпенен океан и нещо повече – да плува срещу проклетото течение на удобните истини, клишираните мъдрости и институционализираните лъжи.
Да си самотен плувец в океан от политическа злоба е съмнително удоволствие, но когато имаш какво да кажеш, когато знаеш, че зад теб няма нечисти интереси, а само убеждения, тогава, смятам, си длъжен да се хвърлиш в този океан, дори и той да те отнесе. Човек живее един път и е тъпо да изпусне шанса поне да кресне както трябва.
Ето тук съм събрал малко хейт от есента на 2013 година и разчитам един ден в бъдещето силата на тази злоба да е трансформирана и поне няколко думи от написаното тук да звучат мъдро. Знам, знам, блаженни верующите, но човек не бива да се отказва лесно от вярата си.






Най-големият комплимент, който някога съм получавал е от Владимир Каролев. Моята агентура ми пусна преди малко как се е изказал в Туитър пазарния талибан: "Сашо Симов и Волгин развиват анти-конституционна и анти-държавна дейност с призивите си за национализация. 10 пъти по-опасни са от Юзеирови". Йеееееес!


------------------------------------------------------



Дори и да приемем романтична невинност и автентично левичарство в групата на "Ранобудните студенти" (по тази тема съм склонен да се вслушвам в мнения), то задължително трябва да отбележим, че групата "Преподаватели в подкрепа на студентския протест" е изцяло партизирана и политизирана до талибанщина. Тази група са написали писмо до Станишев, за да му вменят две неща:


1. Само и единствено БСП е виновна за проваления преход.


2. 1997 година е година на нова начало за страната, прогресивно, високоморално и искрено.


Точка 1 е пълна идиотщина и резултатите от изборите го показаха. Точка 2 е коварна идеологическа пропаганда, която трябва да мине в захласа от протестните действия. Ако поне за миг, ама наистина за миг не се опиташ да признаеш дори пред себе си, че приватизацията беше не само престъпна, но и отвратително действие, насочено срещу обществените интереси, няма никакъв смисъл да обсъждаме бъдеще, защото ще сме обречени да се въртим отново и отново в затворената реалност на търсене на поредния ботуш, дошъл по силата на религиозното убеждение, че чудото дебне зад следващия ъгъл. Само прегледайте списъка с преподавателите - като захвърлите настрани болните костовисти, озлочестените седесари, беснеещите антикомунисти и пазарните талибани и ще видите, че в него ще останат 15-тина души идеалисти. Това е


-----------------------------------------------------------


Прелетях над страницата на "Ранобудните студенти" и виждам снимки от вчера с тържествуващ надпис: "България се събуди". Момент, пичове! Сега ли се събуди България? Това какво ще рече, че предишните 150 дни са били само пиянско мърморене насън ли? А пък февруарските протести сигурно са някой еротичен сън в промеждутъците между две бири? Нямам нищо против някой да си мисли, че България започва от него, ама това, че си ранобуден не означава, че трябва да се подиграваш на тези, които никога не са лягали :)))


---------------------------------------------------------------


Случки от Подуенския пазар. Един възстар циганин (персонаж все едно изваден от филм на Кустурица) ми рекламира нож, който продава. "Хайде, чедо, спри се", вика търговеца, "ножът е ловджийски, в тия гладни времена да ти е винаги под ръка". Съвсем леко забавих ход, защото маркетинговото послание леко ме обърка, когато с удивление видях, че до търговеца спира една доста възрастна жена и с интерес оглежда ножа. Подуенските баби са явление легендарно, но никога не бях чувал да проявяват интерес към хладни оръжия. Жената обаче започна да оглежда ножа като опитен американски командос снимка на Бин Ладен. Усетил интереса старият циганин започна така да рекламира стоката си, че останах с впечатление, че с такъв нож фазан може да се одере по-бързо отколкото банка да увеличи лихва по потребителски кредит. В крайна сметка бабата се сдоби с оръжието. Тогава вече замрях в топлата събота и си казах, че има само три възможности - или времената са гладни и бабите тръгват на лов, или народът се въоръжава за революцията или в "Сухата река" скоро няма да имаме бездомни кучета, защото Подуянската баба на справедливостта ще въздаде мъст...:)))))))))


----------------------------------------------------------


Офф, ето сигурен признак за това, че съм се представил добре в някой спор - половината десница е тръгнала в писма да ми обяснява как съм бил победен, размазан, разстрелян, разпънат, унищожен, анхилиран, настъпан, разбит, разрушен и навит на спагети :))) Щом 19 души са си изгубили времето да ми го напишат, значи старото още става. Но ме е яд, охх, проклета бързорекост, никой не е усетил ключовата ми фраза в диалога: "Айн Ранд е селска пръчка". Богът на сутрешните блокове ми е я продиктува :)))


------------------------------------------------------


"Аз съм само цвят лилав" - официален химн на ДСБ :))) — feeling като Иван Костов, който пее на лилавите си теменужки :).


------------------------------------------------------


И последно - референциите на розовия цвят към Давид Черни е възможно най-глупавото оправдание. Дори и да приемем, че наистина е замислено така, това диагностицира най-добре нещастието на политическото изкуство у нас - имитативно и неискрено. То все иска да се съизмерва с големите образци, но в крайна сметка приключва като ги повтаря по епигонски некадърно. Това е и разликата. Давид Черни е законодател и, ако ще да се изпикае пред Чешкия сенат това може да мине за арт, защото той е авангарден и оригинален. Последователите му обаче, дори и да използват девет пъти повече розово, си остават смешковци и приличат на милиционери, които си опитват да повторят Пикасо. Сори. Това дори не е политическа оценка, честно. Политическата ми оценка щеше да включва псувни.


---------------------------------------------------------


Най-категоричната присъда за "арт"-акцията е това, че никой не пита нищо друго освен - защо в розово? защо, защо, защо, защо в розово? #ЗащовРозовоБеНежниДушициТакива ))))


---------------------------------------------------------------


Спешно трябва да са намерим сексуален психопатолог и да го назначим за национален консултант. Тоя фетиш за сублимацията на сексуални терзания чрез боядисването на паметници намеква за неотложна нужда от такъв държавен пост :))))
И моля ви някой да ми обясни какво означава "БКП=позор" - за кое БКП говорят, че у нас са поне 5-6. Пък, ако се борят с онова другото, историческото БКП, това е все едно да бяха организирали протест срещу водената от Стефан Стамболов политика


-----------------------------------------------------------------


Нощни уроци по революция. Човек върви из станалата внезапно есенна София и я гледа една такава тиха, спокойна, направо неистинска, защото никой не вика, никой не кряска, никой никого не обвинява...Поетично е, мама му стара. И знаете как е - богът на двете питиета дохожда внезапно като приливна вълна до съзнанието и човек се сеща за София от предишни години, когато нощите си бяха най-банални и скучни. И, независимо от всичко, казва си стария репортер, протестните дни не ги заменям за нищо. Тия дето викат, защото си се самовъзхищават ще отминат и заминат, ама вълнението ще си остане. Защото бъркат тези, които твърдят, че България е кротка и търпелива. България - това е един протест, който от време на време сънува кошмар, че е замрял в безвремието. С други думи изпълних се с неясен есенен оптимизъм. Не е малко. Никак не е малко :)))


---------------------------------------------------------------------



Молете се за душата ми. Приех да гостувам в предаването на Люба Кулезич в неделя! :))))))


-----------------------------------------------------------------


Случайно снощи налетях на дипломната си работа ог ФЖМК, наречена "Теория на постмодерния революционен вестник". В нея старият репортер като млад анархист е направил известен преглед на политическите събития към онази дата (2000 година). Установих, че не съм се променил особено политически. Още тогава ме дразнеше постоянното дърдорене за "нов обществен договор" (сакрална фраза на костовистките талибани от 1997 година), която всъщност беше маската под която олигархията получи собственост на безценица. Сега гледам, че този балон пак се развърта из политическото пространство - от словесните изблици на случайни десни до декларациите на ранобудните окупатори и антенките ми за тревога отново се събуждат. Защото тази политическа прослойка, която обича да флиртува с фрази като "нов обществен договор" всъщност е удивително некреативна и интелектуално паразитна и дори не може да се напъне да произведе друг политически локум за многократно промиване на несвикнали мозъци. А когато чуя думата "декомунизация" винаги се оглеждам дали някое зомби не вие в мрака. Идеята, че проблемите на държавата идват от комунизираните институции и тути кванти се родее с идеята, че в горите край Витоша нощем еднорози пасат вълшебна трева и голи самодиви се пръскат с вода. Съществуването на олигархия е сигурен признак за капитализъм, май френдс. Когато ми покажете капитализъм без олигархия, тогава, обещавам, ще отида при еднорозите и само ще задявам самодивите и единствената политика, която ще докосвам е темата: "Какво ни говори за международното положение цветът на сутиена на Памела Андерсън" :))))))


----------------------------------------------------------


Чета за някаква хърватска депутатка, която камерите са уловили (проклети да са технологиите) как праща твърде палави есемеси, чието съдържание няма да цитираме, за да не изгубим младежката аудитория и висоморалната публика, която чете Калин Янакиев. Ама се замислих какви ли палави есемеси биха пращали българските депутатки. Я, да видим:


Деница Гаджева: "Волене, хайде пак да си играем на лошия бежанец и разгонената националистка!"


Цецка Цачева: "Тръпна като нова конституция да ми разпишеш преамбюла"


Мая Манолова: "Ангеле, ако яхнията е студена, цяла вечер ще пишеш нов избирателен кодекс" :)))


-----------------------------------------------------------



"А иначе, преди малко за първи път от три години си сипах едно малко уиски в офиса, защото този път напрежението ми дойде малко в повече..". Николай Бареков. Даа, очевидно иначе пичът го кара само на големи! И дааа, свих този лаф от Mariq Ninova



--------------------------------------------------


ДСБ организират митинг срещу ксенофобията и омразата. Принципно съм съгласен. Само, където ми се струва, че основното послание на ДСБ ще бъде: "Недейте да мразите чужденците! Нали си имате червените боклуци за целта?" :)))


---------------------------------------------------------


Историята на телевизията вероятно нямаше да е същата след политическият дуел между мен и Антоанета Цонева утре сутринта по бТВ. Увиии, старият репортер преди да знае, че му предстои такава среща, вече прие покана и така вместо по бТВ, ако някой има желание за ранно ставане може да ме гледа по ТВ7, където ще сме с Нора Стоичкова, Велислава Дърева и Борислав Цеков и ще си говорим за съмнителната привилегия да те обявят за комисар...:)) — feeling като претендент за боксов шампион, изтървал мача на живота си, хахаха.


---------------------------------------------------------------------


Офф, нехарактерно е за мене, но смятам да кажа две хубави думи за партия, която може да е част от Реформаторския блок, а може и вече да не e (зависи на чия версия вярваш). Става дума за "Зелените". Самият факт, че те са единствената партия в която тече разгорещена дискусия дали трябва да присъстват в политическия монстър РБ (РъБъ) издава, че тази партия никак не се вписва в стерилната кариеристична атмосфера на това дясно построение. Да сте чули за такава дискусия в ДСБ, ДБГ, СДС и които и други да бяха там? Това е разликата между сектата/групата по интереси и истинската партия. В "Зелените" очевидно има политически пламък, който дори и аз да не разбирам докрай, все пак почвам да уважавам. Наясно съм, че всяка нова партия в България е явление сложно, защото там, където има повече от 2 души, има поне 3 скандала, но все пак, когато видя вътрешен живот, който е нещо различно от алчния порив на кариеристичните тении, аз съм склонен да оставя обичайното хейтърство и да кажа - евалаааа! :)))


--------------------------------------------------------------------------



Комисарят на подмяната Александър Симов си сипа едно малко уиски. Изведнъж с него стана чудна трансформация. Превърна се в комисарят, който иска да си пее: "Ееех, Сашко, аджамия Сашко, нека ти е блажко". Комисарят на подмяната реши, че това е едно много добро начало :)))

--------------------------------------------------------------------



Сега ще разкрия истинските си чувства за попадането ми в списъка на "комисарите на подмяната". Обиден съм жестоко, ама наистина жестоко. Обиден съм от фразата: "представя се за ляв журналист". Какво, какво, какво, какво, мама му стара, трябва да направиш в тази държава, че официално да те признаят за комунист, а не за прикрит десен, който играе роля? :)))) Уж всички за комунисти, пък мен не искат да ме признаят, пфуууу! Несправедлив свят, мама му стара


-----------------------------------------------------------------


"ЕК пише нови правила за икономии в тоалетната". Според комисията европейците били големи прахосници на вода в казанчетата и трябвало да се ограничи. Дааа, интересен подход е избрала Европа да ограничи притока на нелегални емигранти. Сигурно е надеждата отдалече Европа да мирише така, че емигрантите още в морето да искат да си обърнат лодките...:)))))



--------------------------------------------------------------




Има едно много опасно клокочене в българското общество, което, страх ме е, никой не чува в тези протестни дни, времена и епохи. Вслушването в народа е дисциплина трудна и упорита, не твърдя, че го умея, но моята социологическа агенция е подуянския пазар. И там поне на три места чух да се обсъжда една-единствена тема - не протести, не окупация, а наръганото с нож момиче от емигрант. Опасявам се, че благодарение на доста агенции, чийто заглавия плясват като камшик през лицето, този случай е представен едва ли не като началото на престъпна вълна, която следва да очакваме от външните, чуждите, непознатите...Ужасно е усещането да видиш как хората говорят с речника на нетърпимостта и това политическо клокочене е най-страшното нещо за което мога да се сетя. Ние и без това сме постоянно на един милиметър от пълната психиатрия, палнем ли клечката с тази нетърпимост и ксенофобия, направо ще си направим лагер на брега на лудостта. Престъплението си е престъпление и трябва да бъде наказано, но всеки генерален извод от него и то в посока на нетърпимостта е част от болестта, а не от лечението..


----------------------------------------------------------------


Има нещо сбъркано в тази България, честно ви казвам. Нещо не е съвсем у ред. Чух някакви ученички в парка да си говорят за песни на Графа. Графа, бате! Това е тоя пич, дето го знам, че е певец, ама едно кьораво парче не мога да му запея. Не знам друг да е правил толкова много песни, които никой не слуша с изключение на есенните ученички. А после - боже на есенното слънце и на голата Кати Пери - заговориха за Криско. В мен закипяха суицидални мисли. Сега цял следобед ще трябва да слушам песни на "Нова генерация", за да си спомня времето, когато се правиха хубави песни :)))))


--------------------------------------------------------------



Иво Инджев чете лекция пред "Ранобудните студенти на тема "Морална революция"???? Йеееееееее!!!!


Ето ви програмата за следващия сезон тогава:


Сталин - лекция на тема "Хуманизъм и човеколюбие"


Джак Изкормвача - лекция на тема "Битката с престъпността - задължение на всеки"


Чичолина - лекция на тема "Целомъдрието - път към просперитет"


Евгений Минчев - лекция на тема: "Аз, хетеросексуалния мачо"


Бойко Борисов - лекция на тема: "Как изчетох целия Кант"


Симеон Дянков - лекция на тема: "Моето човеколюбие към пенсионерите"


Черната Златка - лекция на тема: "Как просперирах с ума си" — feeling като философ, който за първи път попада в стриптийз бар.


----------------------------------------------------------------


Чудооо! Оказа се, че Вселената не е затворена поне до 12.30 на обед в събота, както лъчезарно и философски смятах време. Очевидно светът си няма работно време, което е леко жалко, защото надпис "временно затворен поради обедна дрямка" е перфектното разрешение на повечето дразнещи неща в него. Даа, ако нещо от това, което написах звучи налудничаво, хей, кой нормален става в 8 без 10 в събота? Кой? Кой? Кой? Кой? Кой? :))) — feeling философ-революционер, който е схванал цаката на нещата :)))).


----------------------------------------------------------------------


Чета едно интервю на Ал Пачино и съм във възторг. Пичът цитира Пастернак и обявява, че харесва жени, които готвят. Хей, аз и Ал Пачино имаме много общо. Усещам се почти като носител на "Оскар" :)))


------------------------------------------------------------------


Охх, не мога, не мога, не мога - трябва да споделя нещо. Не съм наясно кой е измислил това - протестиращите от 1997 година да предават знамето си на протестиращите сега. Това е пиар банкрут. Защото протестиращите от 1997 година си бяха върли костовисти, които от позициите на костовизъм ни говореха абсолютно същото, което се говори сега - че моралното бъдеще е зад следващия ъгъл, че Европа чака да ни прегърне и приласкае, че червените боклуци никога повече няма да управляват, че само за няколко години ще забогатеем и надебелеем. Трябва ли да ви припомням резултатите от управлението на Костов? След него хората бяха така ужасени, отчаяни, отвратени и погнусени, че гласуваха за първия попаднал им пич, който изглеждаше благо, идваше от чужбина и им обеща чудеса за 800 дни. Всичко това е пряк продукт на 1997 година. Така че, уважаеми студенти, внимавайте като пипате тяхното знаме - то е прокълнато вовеки.


-----------------------------------------------------------------



Нееееееее, величествен виц:

- Какво казало "O" на "Q"?
- Брат, прибери си го... :)))))))))))


-----------------------------------------------------------------------



Хелоуинска рецепта за гонене на демони:


Взимате половин сутрешен телевизионен блок, стривате на прах протестърско есе в "Дневник", слагате три капки контрапротестърска реч от митинг пред президентството, капвате сълза от Люба Кулезич докато чете морална проповед, че всички, които не са съгласни с нея са изроди, разбърквате мастило от нотариалния акт на Плевнелиев и добавяте страничка от предизборната програма на БСП. Допълвате сместа с две капки от потта на Бойко Борисов докато играе мачле и мигла от представителка на Реформаторския блок паднала от ярост срещу червените боклуци. Получената смес варите на бавен огън в компанията на млади вещици, а после хващате самолета и емигрирате в Аруба, страната на разноцветните коктейли, където демоните не ходят, защото се страхуват от безкрайно белия пясък и драматично синия цвят на вълните...:)))


-----------------------------------------------------------------



Сега ви казвам какво трябва да направите и не приемам странични въпроси. Навън е прекрасно циганско лято, излизайте навън и търчете като протестър към първата книжарница, която ви попадне пред очите. Там с разтреперан глас питате: "Къде да намеря "Ананасов компот за прекрасната дама" на Виктор Пелевин?". Ако ви отговорят, че случайно я няма - направо окупирате книжарницата и стачкувате докато ви я доставят. Един път сдобили се с тази книга почвате да я четете със щастлив поглед, замъглен от щастие мозък и душа просветлена от вътрешно знание. Това са пет разказа, които може и да не променят живота ви, но ще ви променят мисленето. Ще ви направят щастлив. След като свършите с четенето в състояние на щастие, знаем, о, щедра е душата на щастливия, издирвате адреса ми, пращате ми един стек с бира и ме споменавате до края на живота си...Простичка рецепта за радост и щастие в тези луди, луди времена :)))


---------------------------------------------------------------



Чета заглавие: "Комитетът на майките поиска разрешаване на демографската криза у нас". В отговор на този призив контразаглавие "Асоциацията на бащите пита: Нима ще мога вече официално да закачам съседката?" :))))))





No comments: