Monday, November 04, 2013

Новите списъци на Гестапо




Някакъв странен, анонимен и злобен сайт пусна тези дни списък от хора, които е обявил за "комисари на подмяната". Списъкът е систематичен, подреден по азбучен ред и се твърди, че е направен в името на това да предупреди протестиращите за задкулисието, което пуснало своите марионетки да обезценяват акциите им. Този списък щеше да си остане просто един анонимен пасквил, ако малко след неговото пускане не бе намерил място в официалния сайт на протеста "NоОрешарски" с което стана ясно, че протестърите стоят зад тази конспиративна, подла и нацистка акция.

В името на конспирацията в този списък са събрани хора, които нямат нищо общо помежду си. Повечето от тях обаче в един или друг момент са се опитвали да налеят здрав разум в проблясъците на обществена лудост. И това, че си запазил здрав разум моментално те превръща във враг на психиатрията, която не търпи другите да не се луди като нея. Авторът на тези редове също е намерил място в този списък, което е леко плашещо. Но пък, ако поставянето ти в списък на враговете е цената, която трябва да получиш за привилегията да говориш истината и това, което мислиш, аз съм готов да я платя.
Но пред очите ни се разиграва една пълна перверзия. Тези, които най-много реват срещу Държавна сигурност, вече се държат като някакво ново Гестапо. Тези, които претендират да бъдат нови, бляскави и умни, се оказаха образ на демонично и старо зло, което може да разсъждава единствено в категории като "списъци на врагове". Това е апотеоз на омразата.

Този списък прилича на продукт на управата на концлагер и напомня на десетки списъци с имена на евреи, които се въртят из интернет, за да могат техните също така анонимни автори да говорят, че тъмна конспирация управлява България. И заради това никога няма да приема идеята, че умните и красивите са някаква алтернатива. Те са път към някакво мракобесно средновековие, което упорито не иска да свършва. Те са магистрала към несвободата на мисленето, където всеки различен се поставя в списък.
Благодаря ви много, че ме поставихте в този списък.
Направихте ме свободен.
Защото вие сте несвободни.


No comments: