Friday, March 21, 2014

Популацията от политически ястреби



Поредният псевдоястреб по отношение на Русия се роди от джунглата на българската политика. Става дума за Ивайло Калфин, който обяви, че България трябва да има водеща роля в санкциите срещу Русия. Изумително е как българската политика е в състояние постоянно да произвежда хора, които тикат страната към ръба на пропастта. А най-опасни са тези, които ни набутват в подобна политическа катастрофа, но го правят защитени от куха фразеология като "принципна позиция", "ясна формулировка" и други дипломатически дъвки.

Не се заблуждавайте. Острото говорене и съскане срещу Русия съвсем не е следване на европейска позиция. Самата Европа търси начин да намери баланс, защото всяка отделна страна в ЕС има стратегически интереси в Русия и се опитва да не унищожи напълно политиката си по отношение на тях. Всеки, който ви каже, че упражняването на вербална сила по отношение на Русия, е принципна позиция, просто трябва да отиде да си прегледа главата. ЕС е колективна сила, но не е усмирителна риза. Някои в България за пореден път се опитват да се натегнат, като изпреварват всички с агресивна лексика и отвратителна патетика. При това, подобно арогантно говорене е в противоречие с чувствата на две трети от народа. С други думи - популацията от политически ястреби е в пряко противоречие с националния интерес.

Ситуацията е иронична. Калфин прилича на квартален хашлак, който показва мускули, защото смята, че има протекцията на градския хулиган. Но именно тази поза на размахания пръст издава не смелост, а единствено слугинаж. Няма нищо достойно и смело в това да се опитваш да вкараш България в конфликт, вместо да бъде страна, която търси мира.
А да не забравим - в популацията от ястреби влиза и Бойко Борисов. Той също се обяви за тежки санкции срещу Русия. 
Мамини сладки смелчаци!

No comments: