Friday, March 07, 2014

Украинските видения Борисови




Бойко Борисов очевидно е в творческа криза на политическия си образ. Той винаги е бил апотеоз на пиара над политиката и на продуктовото позициониране над сюжета, но последните му политически пируети вече могат да бъдат записани не в наръчниците по маркетинг, а в учебниците по психиатрия.
На конгреса на ЕНП в Дъблин лидерът на ГЕРБ, след като си направи загрижена фотосесия с Юлия Тимошенко, обяви пред европейските консерватори, че ситуацията в България прилича на тази в Украйна. Представяте ли си? Това не само е долнопробна лъжа, това е окончателен фалит на политическото мислене.

България не е Украйна. И никога няма да бъде. Драматизмът на украинската ситуация произтича от ненаправения избор, от геополитическото положение, от разделението на един народ. България прилича много повече на държава, търсеща някаква нормализация. Защото възстановяването от политическата лудост е най-сложното нещо. И болестта на България се казваше именно Бойко Борисов, който като тумор разяде институциите с авторитаризъм и превърна страната ни в експериментална площадка за медийна автокрация.
Всеки негов опит за измиване на ръцете от тази вина се превръща в пълен фарс и води до подобни нелепи аналогии - с цел европейските консерватори да преглътнат по-лесно българския си партньор, който срича, докато говори за европейските ситуации, а ако някой го пита кои са европейските ценности, сигурно ще получи единствено и само дълга лекция за това как е построил с двете си ръце софийското метро.

Ако съзнанието на Борисов пребивава в Украйна, то България съвсем не е там. Заради това и летните протести се провалиха всъщност. Защото те не предложиха никаква истинска политическа алтернатива. Украинците имат правото на своя розов блян за Европа. България обаче е в епохата на своя махмурлук. И заради това Борисов вероятно е гневен. Кой ли е подозирал, че след като влезем в ЕС, подобно политическо създание, извадено сякаш от кошмар, ще обитава върховете на властта.
Няма проблем да го пратим на украинците всъщност. 
Да видят. И да се учат.

No comments: