Friday, August 21, 2015

София - балканската Венеция




За Амстердам съм чувал да казват, че е Северната Венеция заради многобройните си канали, които правят меланхолична компания на жителите на града и вероятно ги карат да ядат още по-вмирисано сирене.
В самата Венеция, твърдят хората с романтична закалка, също е мегапоетично, ако свикнеш с миризмата на канал и гнилоч и преодолееш поривите си да замериш с паве поредният гондолиер, който се влиза в роля и пее посред нощ.
Заради това - проклети да са хейтъритте, които не успяха да оценят иновацията на ГЕРБ и Фандъкова, които поднесоха изненада на софиянци. Просто превърнаха булевард "Цариградско шосе" в плавателен канал.
Яростният летен дъжд така наводни тази транспортна отсечка, че столичните шофьори се прокълнаха по три пъти, че не са си купили амфибии, а след това почнаха да се изказват с такива думи за местното самоуправление в София, че Гого Лозанов веднага би се самосезирал, ако имаше такава възможност. Както се изрази един шегобиец във фейсбук - ГЕРБ осъществи още една мечта на Тодор Живков - свърза Горубляне и Централна гара с плавателен канал. А какво получи управляващата клика като благодарност - обиди, упреци, псувни и закани. Неблагодарно племе са това българите, ей.


Само преди няколко месеца община София започна грандиозен ремонт за 20 милиона лева на вече ремонтирани части от "Цариградско море", а първият опозиционен дъжд разказа играта на дясното управление и показа, че те за пореден път са си оставили ръцете и са свили безбожно много пари от него. Официалното оправдание за превръщането на "Цариградско шосе" в плавателен канал беше, че шахтите били запушени. Абе, братче, а тези шахти на кого са отговорност? Да не би за тях да е отговорен Аллах? Нали ГЕРБ от 10 години са засмукали като вампири управлението на София? И вече се вижда, че се държат с парите на данъкоплатците като със свои собственици. Кинтите пак са разпраделени в най-близките до сърцето на властта фирми, а резултатът от цялата политическа оргия се оказа внезапен аквапарк. София - истинската балканска Венеция. Градът в който водата залива улиците внезапно и обогатява речниковия фонд на шофьорите с нови и с нови обиди. Дъждът размаза и идеята за "зелени" трамвайни линии. Само няколко капки бяха необходими, за да може тревното покритие да се превърне в мелодраматична кал. И, когато човек застане пред тази метафорична гледка му се иска да каже на всички хора, че наводненото "Цариградско шосе" и калните трамвайни линии са едно истинско щастие. Защото това е истинското лице на управлението на ГЕРБ. След тях остава само потоп и хаос.


В момента в който трябва да стане сериозно обаче е време да си повторим болезнената истина, която е крайно време да влезе в мозъка на всеки избирател. ГЕРБ не правят ремонти. ГЕРБ не градят. ГЕРБ не строят.
При тях всичко това е една симулация на реалност. Ремонтите на магистралите им трябват, за да крадат пари. Ремонтират "Цариградско море" всяка година, за да крадат пари. Създаването на видимост за ремонт е просто начин да крадат пари и още повече пари.
Най-ироничното е, че по този начин те уязвяват собствената си социална база. Защото и тези със скъпите коли също трябва да минават по безумните булеварди. И на котараците вероятно понякога им са налага да тръгнат пеш из този неподреден и мръсен град. И на средностастическата фризьорка, която изпитва сластни чувства към фигурата на Бойко Борисов сигурно ще й се стъжни, когато заради поредният калпав ремонт на улиците й се наложи да ръси пари за нови джанти.
И всеки софиянец, това го твърдя със сигурност, подсъзнателно знае, че живее в една привидност на просперитет, защото, ако човек се зарови надълбоко ще види жестока истина - смазваща корупция, алчност в умопомрачени размери и абсолютен непукизъм по отношение на живота на обикновените хора. Това е дясната утопия. Тя гради декори. София е едно потьомкинско село, за подлъжем чужденците, че и при нас има живот. Нищо повече.


Според легендата, която ГЕРБ градят за себе си, а дежурните по любов медии повтарят, те били партията, която гради България. Е, сега ясно виждаме как я градят. България е една бутафорна страна, където се строят само фасади. А зад фасадите най-истеричните маниаци, самообявилите се за "съвест" и "морал" в политиката алчно и хищно се гаврят с идеята за държавност. Държавата съществува, за да бъде съучастник в кражбите. Управлението чрез сутрешни блокове винаги затъва в своите наводнени улици. Медийната харизма няма как да скрие факта, че повечето им проекти са пълен провал или пък се дънят в момента в който почнат да бъдат използвани. Защото ГЕРБ само имитират. Те са фалшива партия, която съществува, за да скрие алчният корпоративен интерес. Реката по "Цариградско шосе" го показва. И това са пари свити от всеки софиянец. Вие сами си платихте за водното шоу, защото дясната власт съществува върху тези данъци. И тя прави с тях това, което единствено може - краде ги.
Това е животът в кротката балканска Венеция в държавата-декор и улици, които всеки момент могат да се превърнат в канали, въпреки, че са би ремонтирани. Мит е, че в София няма пари. Мит е, че България е бедна. Тук просто се краде в ужасни размери. И най-големите крадци са тези, които иначе все твърдят, че ще установят тук диктатура на правилата. А установяват диктатура на собствените си портфейли. Авторитаризъм на наводнените улици. Това е метафора за София - един прогнил и корумпиран град, където всичко потъва под вода в неясна политическа забрава. 
Моя малка балканска Венеция...


No comments: