Monday, August 17, 2015

Риалитито с реформаторските кметове




От един месец насам е ясно, че блокбастърът "Дрон прелита на кметската къща" вече върви към медийното истерично риалити - "ДАНС те просва на пода рано призори". Първи участници в него очевидно ще станат кметовете от Реформаторския блок, които ще изпитат на гърба си политическият вакуум след епохалния исторически компромис за конституцията.
Тези дни основният медиен герой от риалитито е кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който от миналата седмица насам превантивно се оплаква пред всяка камера, която види, че ще го арестуват зрелищно с цел отстраняването му от предизборната надпревара. Журналистите отчаяно се опитват да измъкнат отговора на въпроса - кой, #КОЙ иска да го отстрани, но старият седесар мълчи като Радан Кънев след пиене на кафе при парламентарната група на ДПС.

Това е сюжет на полусенките и на полуистините. 
Всички знаят, че покрай реформаторските кметове тече най-голямото напрежение в управляващата коалиция, защото ГЕРБ са тръгнали като валяк да си разчистят терена за местните избори. До датата на вота вероятно няма да остане син или полусин кмет, който да не бил посетен от дрон, полицай или местния лидер на ГЕРБ с конкретна оферта. Това е цената на прегръдката с Бойко Борисов, която реформаторите ще платят с цялата болка следваща от нея. Участието в риалитито с полицията е просто странично следствие от хващането на това смъртоносно хоро.

И най-интересното е, че съвсем очевидно реформаторските кметове много добре знаят кой ги поставя в този капан и кой ги води на медийно заколение. Но мълчат и се правят на герои докато поглъщат вода. А това мълчанието е част от заложения капан. ГЕРБ са наясно, че градоначалниците ще мълчат в името на другата власт. И така хората на Борисов ще могат трайно да обезкостят РБ от всякакво присъствие в общините.
И, когато местните избори минат, дано ръководството на РБ да може да се топли още известно време от спомена за историческия компромис. 
Че ще имат нужда от него в глуха опозиция. 

No comments: