Wednesday, August 26, 2015

Изумлението на янкито




Част от медиите в България всеки път, когато официален представител на американското посолство даде изявление, го цитират така все едно са получили възможност за пряка телефонна линия със самия Господ Бог и неговата небесна канцелария. И като почнат да валят едни заглавия за това как САЩ ни критикуват за лоша борба с корупцията, като се заточат едни сапунени текстове как пратените дипломати у нас леят крокодилски сълзи за липсата на справедливост - човек просто чувства как мозъчните му клетки умират в знак на протест срещу такова слагачество.

Същото стана тези дни с отразяването на телевизионните изяви на временно управляващия посолството на САЩ у нас Родерик Мур. Дипломатът в едно доста недипломатично интервю влезе в любимата поза на американците напоследък - раздавач на акъл. Негово превъзходителство по неволя обяви, че бил изумен от "истерията" около американските оръжия, които започнаха да пристигат у нас. Ти да видиш. Не стига, че погазват националния суверинитет на България, но и се засягат, че местните аборигени скърцат със зъби. А и Родерик Мур трябва добре да си провери преводачите в посолството - основното недоволство на хората идва от това, че властта ги третира като идиоти и ги лъже най-грубо за своите действия. Само за последните три месеца станаха ясни неща, които в друга страна щяха да завършат с оставката на правителството. Като например това, че американците изпитват оръжия на полигона в Анево с които въоръжават "умерената" сирийска опозиция. После от американския министър на отбраната научихме, че има идея за разполагането на оръжия у нас. През това време министърът на отбраната Николай Ненчев предпочиташе да кара хората от собствената си партия да пишат декларации как Путин се страхува от него, вместо да излезе пред хората и да им обясни какво точно се случва.

Дори за самото пристигане на оръжията пак не научихме от българските власти, а от чуждата преса. Така че американският дипломат няма правото на изумление. След като властта постоянно ни лъже няма как да има рационален или неистеричен дебат. За едно нещо виж Родерик Мур е прав - "това  не се случва без съгласието на властите", каза той и трябва да се съгласим с него. Но тогава дали тази власт е българска? Или ни управляват хора, които се чувстват чиновници на външен интерес? Това е въпрос, който няма да срещнете в медиите, които слюноотделят възторжено пред всяко изявление от американското посолство. Но дебатът в България покрай оръжието достигна високи тонове, защото никой вече няма доверие на американците. Назначеният от тях елит у нас предизвиква тази криза на доверие. Гледайки слугите, просто няма как да одобрим господарите. Толкова е простичко. 
Дори американските дипломати би трябвало да го разберат.

No comments: