Monday, June 20, 2016

Eвроатлантическият селянин Ненчев се оплете в хибридните си лъжи




Eвроатлантическият селянин, топбоецът срещу Путин в кабинета, рицарят на БЗНС, Николай Ненчев е пълен култ. От началото на неговата политическа дейност като министър следя кариерата му с нарастващо изумление и като ултимативното доказателство, че психиатричната помощ у нас изобщо не е на ниво. Пластичната хирургия я бива - вижте само какъв перчем е отпрал този напет юнак, но психиатричната помощ куца като играч на Англия на европейското по футбол.
Тези дни сайтът на БЗНС отново разпространи някаква могъща реч на евроатлантическия титан, която той е произнесъл (по снимките си личи) пред застаряващия и оредяващия състав на своята собствена партия, която обича да боготвори лидера си с декларации, които често губят тънката граница между сензитивната еротика и грубото порно.
Тази реч е върховна халюцинация, нещо като четене на реалността под ЛСД и преди да се задълбочим в нейната многоспектърна диагноза, нека първо да видим лъжата, която е изречена там. Очевидно словото е четено само ден или два след като Борисов театрално тръгна да опъва ушите на президента и на Ненчев и да ги свика на съвместна пресконференция, за да опровергават идеята, че България ще участва във флотилия срещу Русия. Та на тази пресконференция Ненчев, евроатлантическия земеделец, е лаконичен, вероятно, защото се е намирал в обсега на крошето на Бойко Борисов. И там той казва буквално следното:


"Действително имах среща с моя румънски колега, на която беше представена инициативата на Румъния и Турция за изграждане на флотилия. Нещо, срещу което възразих и помолих, ако се разглежда този въпрос, той да се разглежда във формат политическо ръководство на НАТО".



Дали наистина е казал това на румънеца само Аллах и Виктория Нюланд знаят, но тук виждаме Ненчев да се черви като първолаче, което не си е написало домашните докрай. Може би точно това е била предвидената му роля. За да блесне Борисов са му били необходими аватари на сатаната, а в тази роля най-добре се вписва дуото Плевнелиев - Ненчев.
Но пред актива на БЗНС Ненчев вече дрънка (това е официалният термин, когато пускаш врели-некипели) съвсем друго. Там той казва ето това:


"Истината е, че Турция не е отправяла подобно предложение нито неофициално, нито официално".


Един от двамата Ненчевци лъже. Дали е този, който е бил при президента и премиера или е този, който е пускал адреналин на актива си не мога да кажа, но двете изявления са в явно противоречие. Очевидно Ненчев е задобрял в радикалния евроатлантизъм, чийто основен постулат гласи, че трябва да лъжеш еднакво убедително във всякаква ситуация и да размахваш пръст максимално високо, когато ти падне.


Един път продадена тази лъжа на евроатлантическите селяни, тя не бива да остава ненаказана. Ненчев очевидно лъже, защото изявленията му не са направени с година разлика, а в рамките само на няколко дни.
Това обаче не пречи на Ненчев да се изкара жертва на нова хибридна атака пред своите фенове. "Логиката се обръща, за да се представи агресорът като жертва, а жертвата като агресор", казва жално той. Земеделецът, разбира се, има предвид Русия, но това е реплика с по-далечен прицел. Именно по тази логика той трябва да мине за жертва, за основна мишена на Кремъл, защото вие, които не сте се занимавали с неоземеделска митология, няма как да знаете, че стадото на Ненчев вярва, че първото нещо, което Путин прави е да прочете сводка какви ги и вършил Ненчев предния ден.
Ненчев успява да се изкара и жертва със задна дата. Той бил на прицела на хибридчиците още от срещата на НАТО в Уелс насам и сега усещал, че всичко това се прави, за да се мобилизира русофилския вот наесен.
Не съм наясно как си представя Ненчев мобилизацията на русофилството, но от опит знам, че ако дръпне още една реч като тази то този вот наистина ще се консолидира. Което ни води до смущаващата мисъл, че именно Ненчев е оръжие на хибридната война, онази война, коята сегашната власт води срещу собствения си народ.


Най-много в цялата реч ме радва амбицията на евроатлантическия селянин да представи НАТО като съюз на мира. "Истината е, че НАТО се придържа към изцяло отбранителна стратегия за своята територия", казва Ненчев и почти си представям как неговите фенове са кимали одобряващо с глави докато той им е ръсил такива нелепици. Защото именно Ненчев и такива като него са основен елемент не на отбраната, а на агресията. НАТО се опитва да разположи войски по границите на Русия, което на техния подъл език се нарича "сдържаща стратегия", а всъщност това е начин всички погранични държави да се превърнат в част от новия фронт.
Истината е, че това на Ненчев е тестване на реалността. Той изсипва лъжите една след друга с идеята да види дали ще може да заличи следите от своето политическо престъпление. Самият опит за преговори за обща флотилия, които не са получи санкцията на никого, а са политическа импровизация на лакейската клика от елита, могат да бъдат характеризирани като пряка заплаха за националната сигурност. То и заради това действията на Борисов не са за хвалене, нито за ръкопляскане. Защото за такива неща в останалия свят уволняват и дават на съд. Това не е повод за спектакъл, а за цялостна реорганизация на държавата.


Ненчев, който неговите хора бяха обявили за рицар от бяла светлина, вече трайно се превръща в лице на една провалена политика. И колкото повече се проваля тя, толкова повече лъже нейният основнен носител. Неговата реч може би наистина щеше да има смисъл в някаква алтернативна вселена, във тази обаче евроатлантическият земеделец доказа себе си като говорител на външни интереси, като политически микроб влязъл в тялото на държавата.
Разбира се, че трябва да схващаме действията на Ненчев в един по-широк контекст, в една обща нова стратегия на НАТО, която категорично променя отбранителния характер на съюза и го превръща в агресивна сила. Според анализаторът Валентин Вацев това е част от правенето на НАТО-2, защото се видя, че държави от старото НАТО се опитват да се съпротивляват на тази нова агресия.
Валентин Вацев е от българските анализатори, които не обичат да гледат с увеличителното стъкло, за да се запознават отблизо с местната фауна и нейния уродлив вид. Но ние слагаме лупата над Ненчев, защото в компилацията от лъжи, изхвърляния и интриги, която представлява той всъщност е отразена най-голямата потенциална заплаха пред България. Това са истинските хибридчици - платени с чужди пари, но пък усилено врещят, че защитават национални интереси. Хибридно чак до мозъка на костите.


No comments: