Wednesday, August 31, 2016

Богаташите и олигофрените
Шефът на скандалната фирма "Агромах", която е нещо като корпоративен паразит, преяла с държавни поръчки, Методи Бачев тези дни бе записан как хвърля цинични думи по адрес на Бойко Борисов. Видеото моментално стана пълен култ. Бачев обяви, че кметът на Симитли (слънце грее, дъжд вали) Апостол Апостолов е извършил сексуално посегателство върху премиерското тяло. И това става пред петстотин души на селски събор. Самият Апостол Апостолов побърза да замаже скандала, но за целта използва твърде енигматична фраза: "Не съм спал с премиера". Прочетете думите на Бачев, спането по никакъв начин не е намесено там...
 Новината мина през всички сайтове, защото Бачев е от хората, които стоят най-близо до сегашната власт и дължат просперитета си именно на тази близост. След като видеото с него стана хит, бизнесменът се разлюти и обяви, че ще съди сайтът, който го е пуснал. "Опитват се да ме ползват за храна, това са олигофрени", разпени се Бачев, изживявайки се като жертва на световна конспирация.
Момент. 
Олигофрени ли? 

Това е вторият бизнесмен от кръга на Бойко Борисов, който се нахвърля върху журналисти с тези думи. Преди около година Кирил Домусчиев, друг костюмар от премиерския вътрешен кръг, се нахвърли върху спортен журналист с крясъци: "Махай се, не искам да говоря с олигофрени".
Очевидно мистериозната фигура на "олигофрена" е станала чудовището, което тормози тези висши корпоративни умове. Олигофрените са хората, които им пречат да си харчат милионите с кеф и им развалят съня с някакви сардонични коментири за липсата на култура, стил, интелект и разни други дребни детайли, които не можеш да си купиш от бутиците по "Витошка" или от дизайнерските магазини в Милано.
Бачев/Домусчиев - това е лицето на едрия капитал в България. Зле прикрита арогантност, просташко поведение, чалгарска екзаталция, която не може да бъде скрита от съпругите с по няколко лифтинга, младите любовници плеймейтки и костюмите от по 5 хиляди евро.
В случая с изцепките на Бачев има и голям политически контекст, въпреки циничният повод за коментар. "Агромах" е фирма, която влиза в новините по много интересни поводи. Като например в началото на годината, когато стана ясно, че служителка на фирмата се опита да изнесе 1 милион евро под носа на спецслужбите, или когато откриха в офисите им златни накити на стойност около 500 хиляди лева.
Скандалът не опира единствено до разюзданото поведение на един бизнесмен, а до това как любимците на властта живеят с усещането за всепозволеност. В случая видяхме видео не само на богаташ, който държи циничен език, но и който смята, че може да забавлява с долния си хумор събралите се на един цял събор. Той узурпира микрофона, ръси цинизми, пее шумно чалга, но след като махмурлукът му е минал изведнъж виновни за всичко това са анонимните олигофрени, които не са направили нищо друго освен да пуснат една камера, за да се види в какво състояние съществува България днес.

Едрият бизнес навсякъде е арогантен, но в България той съществува с чалга-озвучение и потни физиономии, които лепят пари по челата на певците.
Но дали уязвеният премиер ще реагира? Дали "Агромах" ще пострада в тази буря? Интересно е да видим. Да не се окажат прави онези, които твърдят, че щом костюмарите на властта почнаха да се екзалтират от обидите срещу нея, то май ще се окаже, че корабът върви към пропаст. За което пак ще са виновни олигофрените. 
Бъдете убедени. 


No comments: