Thursday, May 16, 2019

Политическите бонзаи на кукудясното


Охххх, не мога - в свое есе агент Ивайло с псевдоним Иво Инджев се е затюхкал къде съм изчезнал аз, че се налагало други да подемат курс към тотален гърч на кукудясното.
Като никога ще призная, че е прав. Остарявам и май ставам жалостив, защото няколко пъти се опитах истински да се разгневя на ДеБъ, ама установих, че техните виртуални къчове и патетични опити за "модерност" вече просто ме веселят. Давам ви пример - България се тресе от скандали и протести, а господин Стефан Тафров вчера изкара цял ден във фейсбук, за да обяснява бил ли е наречен "царя на ООН" или не. В интерес на истината изгледах клипчето и там наистина не наричат Тафров така, а той обяснява, че това е бил псевдонима на Сергей Лавров като постоянен представител на Русия в световната организация. ДеБъ обаче не са невинни - клипчето е направено, за да покаже как Тафров надиграва яко "царя" и следователно се внушава, че той е като минимум "Кралицата на ООН" (женският род не е за обида, а за да демонстрираме, че полът няма значение за истинския демократичен демократ). Цял ден обяснения, сълзи и виртуални драми. Вече не съм в състояние да напиша гневен текст за това - избива ме само на комедийни жанрове. Тези образи съществуват в някакъв свой собствен балон и не мисля, че има досег с истинския свят за повече от три секунди на една петилетка.
След това си сблъсках с логореята на Радан Кънев, който напоследък говори като хибридна кръстоска между Паулу Куелю, Джаки Колинс и мис Тигрова. "Време е да си представим бъдеще без БКП-ата", изстенал е водачът на листата на ДеБъ. И един куп дясна зоология споделя, плюнчи се и казва, че Путин трепери от такава реторична мощ.
А когато Радан излъга своите избиратели, излъга ги мощно, нагло и подло като телефонен измамник, че няма да гласува за правителство начело с Бойко Борисов, тогава БКП-то в ГЕРБ не му ли пречеше? Или си е представял романтично бъдеще с него? Кратка свалка и бърз управленски кеф? А после когато отново и отново гласуваше най-мракобесните решения на Борисов, това в коя графа да го причислим? Към неведомите дълбини на демократичната градска душа в която има повече стаи отколкото в публичен дом?
Как да си гневен на такава комедия? Тези политически бонзаи трябва да бъдат пазени, че без тях ще е толкова скучно.
 

No comments: