Sunday, December 13, 2020

Защо изключването на социалист се превърна в медийна сензация?

 

Тъкмо медиите да изпаднат в абстиненция от липсата на вътрешнопартийни драми в БСП, а жълтите сайтове да залинеят и да се наложи да повтарят старите си "сензации" с още по-гръмки заглавия, нова новина показа, че в левицата продължават интересни процеси. В края на миналата седмица Националният съвет на БСП изключи от партията депутатът Иван Иванов от Варна. Повод за това станаха медийни публикации, които твърдят, че Иванов лично е наредил побой над свой съпартиец - председателят на БСП в Долни Чифлик Валентин Вълчев. Според същите информации политическата драма е прераснала направо в криминална и е свързана с битките по места за определяне на ръководството на Областните съвети на партията. Иванов, който минава за човек на Кирил Добрев, се опитва да запази своите позиции във Варна и очевидно това е ескалирало политическото напрежение в областното ръководство.

Изключеният веднага отговори, че нищо от обвиненията не е вярно. По времето за което твърдят, че е ръководил побоя той бил на 6-7 километра от мястото на събитието и нямало как да участва в него. Иванов отдаде изключването си на някаква тайна сделка между Корнелия Нинова и варненският председател Борислав Гуцанов, а няколко фенове на Иванов в социалните мрежи за пореден път се отдадоха на мелодраматични писания за това как това била някаква чужда БСП и я оприличиха на зандан, където решетките падат за всички, които не споделят възгледите на ръководството.

Този текст не е мястото да определям виновен ли е Иванов или не. Но случката с него наистина си струва да бъде анализирана, защото феновете му са прави за едно - това е нов образ на БСП. Да, имаме новина. Но тя е от добрите. БСП не е зандан. БСП не е каторга за несъгласните. БСП просто започва да развива обществени инстинкти и да показва нокти, точно там, където трябва.

Може би ще ви шокирам, но изненадата в този случай не дойде от изключването на Иванов. В последните три години медиите имунизираха широката публика за подобни драми. Медийната спецоперация срещу БСП изискваше ежедневни разпадания, скандали, интриги, слухове за демонични вражди, кървави вендети, напускания, късания на партийни билети, забиване на ножове в гърба. Тоест с информацията, че някой е изключен от БСП вече никого не можеш да впечатлиш, а какво остава да го накараш да занемее от ужас и да побелее от вътрешни чувства и внезапна емоционалност. Големият сюрприз дойде от факта, че в този случай Контролната комисия на партията и Националният съвет действаха скорострелно. Реагираха със светкавична бързина. Ето това изуми всички, а дори и медиите. От БСП се очаква да анализира дълго, досадно да дискутира, послед да премисля няколко столетия, да направи задълбочен и дълъг пленум, да се почеше по главата в течение на няколко години и чак тогава да предприеме нещо. Когато обикновено торнадото от нови събития е заляло общество и никой не си спомня защо БСП реагира на някакво събитие от дълбоката древност на прехода. Моя позната обича да сравнява тези доскорошни процеси в БСП с митичните енти от великолепната книга на Толкин "Властелинът на пръстените". Там, да припомним, ентите заседават близо ден и половина, за да стигнат до извода, че хобитите не са орки. Същото е с БСП.

В казуса с Иван Иванов обаче се вижда един друг образ на левицата. Тя не бави топката, не се страхува да се обърне с лице към един проблем и да го реши по радикален начин. И, да, разбира се, че засегнатата страна ще вдига шум - това е част от нормалния процес в такава ситуация. Убеден съм, че тепърва ще се нагледаме на телевизионни изяви на изключения и ще слушаме до безкрай неговата версия. Не го казвам като упрек към народният представител. Просто е ясно, че медиите отново с наслаждение ще търсят позиции срещу БСП, за да могат да изпълняват зададената поръчка.

В тази драма обаче ми е най-странно да слушам как някои хора в левицата започнаха пак да се връщат към рефрена за лидерската партия, вождисткото единоначалие и авторитарните тенденции. Органите на реда още нищо не били доказали, нямало и становище на прокуратурата. БСП обаче не е съд. Нито пък е разследващ орган. БСП е политическа партия, която трябва и започва да развива обществени рефлекси. Живеем в медиен свят, където скандалите трябва да получават бърз отговор. А вътрешнопартийните драми - още по-светкавичен отпор. Контролната комисия, това е нещо като Конституционния съд на БСП, е преценила, че има основания за изключването на Иванов и БСП взе това решение.

Има още един интересен детайл в случая, който ясно показва, че БСП се променя и то според мен се променя към добро. След серия от напуснали народни представители (двама от тях дори бяха кандидати за председател на партията) парламентарната намаля с близо 10 депутати. В такава ситуация едва ли някой някога е очаквал, че ръководството на партията ще тръгне да решава кардинално проблем, дори с цената на изключване. Повечето хора, които знаеха за този казус предполагаха, че той просто ще бъде пуснат по течението, ще се решава с "активно бездействие" (каквато според Джеръми Паксман е традицията на старомодния английски консерватизъм и както действаше обикновено Сергей Станишев). Обаче БСП реагира, показа мускули и даде знак, че наистина няма нищо общо с мудната партия преди. Някой казват, че това създавала на левицата имидж на партия, която само реагира на събития, защото не притежавала стратегическа дълбочина. Всъщност ще имат да взимат. Бързите реакции не изключват далечните хоризонти. Но те също така показват, че партията не е втренчена в своя път, не се държи като аутист, заключен в собствена реалност, а чува големите теми. Във Варна побоят в БСП беше голяма и е голяма тема. Как щеше утре БСП да застане пред обществото и да иска доверие за радикална промяна в България като е демонстрирала, че се страхува да разреши вътрешните си драми?

Това не е разправа с инакомислещ, най-малкото, защото едва ли някой може да намери изявление на Иванов, където да е показал, че е инакомислещ. Това е знак, че БСП няма да търпи никакви тъмни процеси и, че партия, която иска да изчисти България, наистина трябва да намери сили да изчисти самата себе си. И това обяснява голяма част от писъците, които чуваме покрай тази новина...

 

No comments: