Saturday, December 26, 2020

Има ли фронт между БСП и Радев?

 

Три години срещу БСП се водеше отчаяна, долнопробна и мръснишка медийна спецоперация. Следите от нея още личат в част от отчаяните заглавия и в мелодраматичните опити на космическите, пардон, на прогресивните "социалисти" да привлекат вниманието на медиите и да си измолят поне още едно кратко участие я в сутрешен блок, я в готварско политическо шоу. Нека да ви припомня - основната идея на ударите беше да се внуши на широката публика, че БСП се разпада на своите съставни части, че столетницата се тресе от политически противоречия и драми, които ще я взривят отвътре, че Корнелия Нинова ще бъде стъпкана от старите мастодонти в партията и, че буквално след още едни избори левицата ще бъде погребана в гробището на призраците на прехода. Три години тази медийна паяжина беше оплитана около БСП. Победата на Нинова на вътрешнопартийния вот и смазващата й доминация на конгреса обаче показаха, че левицата е много по-костелив орех отколкото нейните гробокопачи смятаха и се надяваха. Но понеже в спецоперацията беше инвестирано много голяма част от изпълнителите на мръсни поръчки останаха на фронтовата линия, за да продължават с ударите под кръста. Няколко месеца на бойната линия имаше известно затишие, но след като няколко последователни достоверни социологически проучвания (изследванията на "Барометър", а и на "Екзакта" отдавна трябва да се издават като медийно фентъзи) показаха, че БСП води в допитванията, яростта на ударите пак се усили. Този път атаката е съвсем различна. Този път основната задача между левицата и президента Румен Радев да бъде издълбана толкова голяма политическа пропаст, че да е невъзможно тя да бъде преодоляна. БСП и Радев са двата основни носители на идеята за промяна у нас. Ако между тях има вбит клин, то за силите на статуквото парламентарните избори моментално стават много по-лесни. Да, схемата на интригата е елементарна, очевидна, но горчивия опит показва, че точно тя работи най-ефикасно.

Всъщност и преди медиите са се занимавали с идеята, че между БСП и Радев се появяват противоречия, но това беше случаен удар между другото, нещо като упражнения по стил и политика за придворни журналисти, преди да бъдат пуснати в истинската битка. Но веднага след като първата атака се провали и то грандиозно, тази интрига започна да се заплита като нов фронт срещу левицата. Първите отблясъци на битката си проличаха още в мига в който президентът Румен Радев уволни Калоян Методиев като шеф на своя кабинет и то буквално няколко дни след като той беше забелязан на купон с Корнелия Нинова. Именно това нагнети мрачния фон на събитията, които последваха и една част от които останаха единствено в света на медийните фантазии. Темата стана особено нагнетена след като миналата седмица журналист от БСТВ сътвори доста голям гаф като си позволи невъздържан език срещу Румен Радев и то по абсолютно незначителен повод. Това подейства като сипването на бензин в голям огън. Цялата придворна преса излая радостно. И се започна - БСП и Радев вече са врагове, Корнелия Нинова ще вземе главата на президента, "ето, даже и соцлидерката не иска да има нищо общо с държавния глава". Анализаторите на повикване също се появиха на хоризонта, за да размахват пръсти и да тържествуват радостно. Гафът дори поразпали искрите на притихналата "вътрешна опозиция" в БСП, която реши, че на всяка цена трябва да издигне президента за свое знаме, въпреки, че сред най-яростните защитници на Радев днес има хора, които едно време гнусливо бърчеха устни като чуха, че точно той ще е кандидат за държавен глава. Дори Георги Гергов, който, за да спаси кожата си миналата седмица реши да се оттегли като делегиран член на Националния съвет пред останалия му малко верен актив в Пловдив се е жалвал от това, че БСП тръгва срещу президента. И, да, тук няма как само медиите да са виновни. Тук виждаме едно древно и драматично умение на самата БСП, която е майстор на това да се препъва на равното, буквално метри преди заветния финал.

Така описаната баталия заслужава няколко думи като анализ. Не очаквайте пикантерии и тайни вътрешни информации от него. Ситуацията, каквото е пред очите ни, заслужава принципни политически постановки, както и повтарянето на няколко банални и очевидни истини.

Eдва ли някой може да каже, че между БСП и президента Румен Радев никога не е имало напрежение и конфликти. Всъщност левицата никога не е търсила такава ситуация. Тя лесно можеше да номинира някой послушко за поста, но едва ли щеше да се спечели изборите с такъв човек. Бях свидетел на дискусията в БСП преди президентските избори през 2016 година и знам какъв риск пое Корнелия Нинова с номинацията на един човек, който нямаше политически опит и съществена популярност тогава. Но именно този риск възкреси БСП и я върна в голямата игра. Защото левицата улучи точния човек в точното време. Между другото - този момент и до днес е толкова голяма болка на управляващите, толкова силен удар в слабините, че за да могат поне малко да обяснят своя провал и издънка те съчиниха легендата за "плана Решетников". Тоест - вината за загубата не е тяхна вина, а е продукт на мощна геополитическа конспирация. Въпреки, че какви ли титани са тези външни сили, които с едно щракване карат 2 милиона българи да гласуват за техния кандидат, а? С други думи, съвсем нормално е между БСП и Радев не винаги да има пълно разбиране. Политическите позиции са различни. БСП цели разширяване на своето влияние и електорат, а президентът има отговорността да бъде глас на всички онези български граждани, които не приемат заблатеното статукво и искат нещо да се промени. Търсещите промяна отиват и отвъд БСП, както се видя през лятото на размирната 2020 година.

Но трябва да отчетем нещо много важно. След като толкова много хора искат да вбият клин между БСП и Радев, след като такива медийни ресурси са впрегнати, за да може тази тема да стои постоянно на дневен ред, то значи трябва да си дадем сметка колко е важно за ГЕРБ между левицата и президента да има перманентен разрив и то точно в година на избори. Защото сметката е много просто, ако БСП и Радев са в яростен конфликт, това ще удари левицата на парламентарните избори доста сериозно. Това е лесно за прогнозиране дори и само човек да проследи коментарите на социалистите под всяка дописка в която се говори за напрежение между Нинова и президента. А ако БСП и Радев се яват отделно на президентските избори, това отваря вратата за сценарий който е толкова тъмен, че дори само неговото обмисляне предизвиква гадене. В такива мигове изходът е един - напреженията и конфликтите трябва да се загладят, защото мнозинството от българския народ, това шумно мнозинство, което наводни площадите, за да търси промяна, заслужава най-накрая да види ГЕРБ вън от властта. Това няма как да стане по-отделни писти. Ето защо БСп и Радев трябва да заровят томахавките, ако изобщо някога са били вадени и да търсят начини да победят Бойко Борисов. Всичко останало е изстрел във въздуха. Всичко останало е потвърждаване на медийната спецоперация срещу БСП. Това е моето мнение, но имам странното усещане, че много хора мислят точно по същия начин. 

 

No comments: