Sunday, December 06, 2020

Кои са по-опасни конспираторите или безобразните управляващи?

 

Изчетох много драматични анализи и кудкудякащи есета по повод на едно проучване на агенция "Тренд" тези дни, което вдигна доста пара и шум из публичното пространство. От данните на социолозите става ясно, че близо 40 на сто от българския народ смята коронавирусът за биологично оръжие, което цели да се намали населението на Земята. 17 % пък направо смятат, че вирус не съществува, а това е някаква медийна измама и политическа конспирация, която цели да тества нови форми на контрол върху човешките общества. 16 на сто пък са убедени, че с ваксината срещу КОВИД-19 те ще бъдат чипирани , което ще позволи да бъдат следени на всяка крачка. Много от тези, които вярват в това твърдение са посочили и виновника - милиардерът Бил Гейтс.

В повечето случаи статиите и есетата бяха насочени в една посока - колко прости хора са българите, какви интелектуални провинционалисти са те, какви селяни и пълни тъпаци. Няма по-безопасно нещо в условията на върлуващ политически ГЕРБ от това да бичуваш народа, да се плюнчиш срещу неговата несъзнателност, диващина, селяндурщина и нежелание да се носят маски. Това е най-удобната поза на интелектуалните стриптизьорки, които се подмазват на властта от екрана на всеки телевизор. И точно, защото подобен начин на разсъждение е толкова удобен, мазен, повърхностен и примитивен ние ще го подминем напълно. Това не е анализ, а опит за хвърляне на прах в очите. Социологическите резултати обаче подлежат на много по-дълбочинен срез.

Тези данни са екзотични, но не са чак толкова трудни за анализ. Вярата в странни предположения и теории на конспирацията възниква там, където недоверието към официалната политика и институции вече е взело епидемични размери. Не можеш да накараш един народ, който в продължение на 30 години мина през киселинната баня на всякакви лъжи, манипулации, интриги, политическо инженерство и самозвани месии да се довери колективно на една-единствена официална версия. Нещо повече - всеки един аспект на здравната криза и хаос, които днес се стоварват като нас през годините е бил обект на тежки корупционни скандали - от местата в болниците и доплащането за екипи, до доставката на грипни ваксини по времето на Петър Москов, която и до днес не е получила подобаващо разследване. И след всичко това извисините морални съвести на нацията и най-големите лизачи на кабинета искат народа чинно да се строи под една версия на случващото се и всеки ден с пламнал поглед да благодари на Бойко Борисов за грижите, които полага. Активното поколение на България днес израсна в една разядена от неистини и лъжи обществена среда. Тук нито един процес не беше наричан с истинското му име. Дори голямото преразпределение на собственост и изкуственото създаване на едър бизнес бе опаковано с абсолютно безвредното име "преход". И точно тук се появява огромното разделение между власт и народ. Между управление и управлявани. Управляваните свикнаха с това, че ги лъжат за всичко. Лъжат ги, че ще живеят по-добре. Медийно ги дрогират с нищо не означаващи икономически показатели и финансови рейтинги. Лъжат ги, че цените няма да се вдигат. Лъжат ги, че доходите ще скочат. Лъжат ги преди избори. Лъжат ги и след тях. Нашият живот е поредица от лъжи - едни по-налудничави, други малко по-достоверни. Хората свикнаха да ги мамят постоянно. Само си припомнете колко шум се вдигна преди две години се вдигна за чумата при козичките и овцете. Сега се оказа, че такава май изобщо е нямало. Тези, които издържаха си запазиха животните. Останалите още преглъщат тъжно и бършат сълзи. Фундаментът на новата българска държава е тоталната, безогледна и дори мръснишка лъжа. И при всичко това искате хората единодушно да ръкопляскат на официалните версии...

Вярата, че вирусът е биологично оръжие, подозрението, че кемитрейлса е част от химическата война срещу човечеството, а 5G мрежите пържат мозъците са само симптом за много по-голям проблем. И между другото - не го виждаме само в България. Това е ситуация с която се сблъсква целия свят. Но само в България ние разполагаме тази тема в центъра на обществения дебат. Само у нас можем да видим интелектуалци, които само дебнат да видят камера, за да размахат нацистки пръсти срещу хората, които имали наглостта да не носят маски. Само в България видяхме как шефът на Лекарския съюз Иван Маджаров, който изсъска, че медиците не трябвало да лекуват хора, които не носят маски или ги горят. Само у нас три четвърти от инфлуенсърите във фейсбук са заети с упражнения по ирония срещу простия селянин, който не разбирал принципите на локдауна. Изобщо не държава, а лунатичен карнавал.

Само, че всичко това е пушилка, медийни спецефекти, които да прикрият истинския виновник за ситуацията. Да, има хора, които вярват, че вируса е измама, че маските не помагат и, че Бил Гейтс ги дебне в геополитическия мрак. Но в нито един момент от кошмарната 2020 година точно тези хора не са взимали решение за бъдещето на здравата система, за управлението на държавата по време на пандемията и за социално-икономическите мерки. Конспираторите са просто един глас в обществения дебат, който дори не получава и автентично медийно внимание. Но прожекторът беше насочен натам, за да може властта да скрие окърваванете си ръце. Защото по време на тази невиждана криза всъщност държавата се оказа в ръцете на високосъзнателни, свръхзагрижени и много притеснени от вируса хора. Хора, които съскаха на всеки несъзнателен, които се гневяха на подстрекателите на протести и които твърдяха, че не можели да дезертират, защото без тях държавата щяла да бъде в руини. И точно тези "отговорните" ни докараха до катастрофа. Точно "свръхсъзнателните" ни пуснаха по пързалката. Точно те не подготвихаздравната система за големия удар наесен, въпреки, че през цялото време знаеха, че ще дойде. Бойко Борисов до последно се опитваше да ни убеди, че втори локдаун няма да има. После го въведе. В нормално общество и това трябваше да се брои като лъжа. И то по-голяма дори от вярата, че вирус няма. Точно тези управленски лъжи са непростими. Защото именно това поведение създава почвата за вярата в извънземни, рептили, пържене на мозъци и и чипиране на отделните индивиди. Всъщност задавали ли сте си въпроса - защо Бил Гейтс стана обект на конспирация. Според мен е много просто - всички виждат, че истинската власт е в хората с парите, а не в политическите елити. Това е реален процес. Името му е капитализъм.

Ето защо сърце не ми дава да стрелям по несъзнателните и да упражнявам риторичен садизъм  по отношение на тях. Пушилката срещу тези хора е просто димна завеса, холивудска пиротехника, която да прикрие големия провал на "загрижените". Живеем в общество, което отдавна се пържи в сатанинския огън на вечно политическо инженерство и безкраен парад от измамници. И ставаме свидетели на ефекта от всичко това. В ситуация на криза се видя, че управлението ни е тотално нелегитимно, напълно провалено, политически катастрофирало и няма доверие да наложи дори едно елементарно носене на маски. Всички дудуци на властта, ако искат до утре могат да се упражняват по бичуване на средностатистическия българин, но това няма как да скрие факта, че именно техните господари са истинската интелектуална катастрофа на тази страна. Защото от вярата, че 5G ти пържи мозъка лечение има, ама за това, че си слугувал на ГЕРБ хапчета няма открити.

 

No comments: