Sunday, March 26, 2023

Бомбите, които финансовото министерство детонира

 

„България е пред свръхдефицит и сценарий за заем от МВФ“. С такива бомбастични заглавия гръмнаха медиите миналата седмица след изтекъл в медиите доклад на финансовото министерство. Апокалиптичните прогнози бързо се разпространиха като взривна вълна и това доведе до една неочаквана и непредвидена пресконференция на министърката на финансите Росица Велкова. Това, което беше замислено като кризисен пиар обаче напълно се провали, защото изявленията на първата финансистка допълнително наляха бензин в огъня.
Нали знаете какви картини изплуват в съзнанията на обезсърчените българи щом чуят заем от МВФ. Още не са забравени посещенията у нас на Ан Макгърк, която дълги години колеше и бесеше по всички теми и предписваше със садистично удоволствие всички неолиберални рецепти. А те в крайна сметка се оказаха в основата на това България и до днес да е най-бедната държава в ЕС, а пазарните муджахидини дори и сега да обикалят от екран на екран и като радиоактивно лъчение да говорят срещу повишаването на заплати, пенсии и всякакви други доходи.

В изтеклия доклад се говореше за разклащане на валутния борд, за плачевно състояние на финансите, които наближават към свръхдефицит и дори се намекваше, че присъединяването към еврозоната може да стане при друг курс, а не по фиксираният от БНБ. В текста можем да открием и желанието за рязане на доходи, отпадане на намалените данъчни ставки на ДДС, както и рязко намаляване на разходите за държавната администрация поне с 20 процента.

Такава финансова политика, разбира се, е истински канибализъм, особено в ситуация на инфлация, където доходите на хората и без това не догонват темпа на цените. И няма как при условие, че такива данни изплуват в медиите обществото да не настръхне, защото изводите на МФ удрят жестоко по крехката социална издържливост на хората, която и без това е подложена на върховно изпитание.

Изобщо на фона на цялата политическа дандания и вечно интригантство, изводите на МФ се превърнаха в детонатор на още по-ожесточени обществени страсти, които изнервиха допълнително вялата предизборна кампания.  

Хвърлянето на такава бомба беше възприето като пряка намеса на служебното правителство в предизборната кампания. И има защо подозренията за това да са основателни. Силният социален пакет, приет от кабинета на четворната коалиция е едно от безспорните постижения на предишното управление. Защото в условията на развилнял се пазар и бушуваща геополитическа буря, правителството избра да помогне на хората, а да не затяга психопатично колани, както се правеше в миналото. Подриването на тези усилия, подлютени с катастрофични предсказания, дават жестоки аргументи в предизборната битка и удрят по няколко партии едновременно.

Нещо повече мнозина разчетоха в странните изявления на Велкова и нейния доклад буквален опит за дестабилизация на държавата, защото всичко изнесено като данни още същия ден беше опровергано от БНБ. Това досега не се е случвало в историята на прехода – БНБ да се налага да спори с финансов министър, но доживяхме и до такъв процес, което показва, че цялата пушилка имаше доста мощен политически заряд. Каквото и да обясняват верните фенове на служебното правителство.

Вече постфактум чухме уверения от Велкова, че държавата не е пред фалит, че тя успява да покрива своите задължения, а и нищо не налага заем от МВФ, но всичко беше след дъжд качулка.

Защото докладът предизвиква няколко много важни въпроса, които остават без отговор, а дяволът, както винаги, е в детайлите. На първо място – Велкова все пак беше заместник-министър на Асен Василев, жената, която заедно с бюджета трябваше да даде тригодишна прогноза за развитието на страната. В тази прогноза няма и дума за свръхдефицит или каквито й да било апокалиптични прогнози и бомби.

Служебното правителство вече е на власт от седем месеца и е пълен абсурд да се смята, че ако катастрофата витаеше във въздуха, то го е разбрало чак сега. Само допреди няколко седмици се говореше, че България ще влиза в еврозоната, което означава, че нищо подобно не е имало на бюрото на финансовата министърка.

Разминаването на доклада с досигашните действия не е маловажен проблем. Защото именно през него може да се види, че всички хвърлени бомби са част от политически, а не от икономически сценарий. Проблемът е, че за първи път в осъществяването на такива спецоперации се използва министърът на финансите, който би трябвало да е максимално експертна фигура, а не маша и чучело за изпълнение на мокри поръчки и то преди изборите.

Особено страшна е прокарана теза за промяна на курса между лева и еврото, защото спомените от началото на 2020 година още не са затихнали. Нека да припомним – тогава ГЕРБ през Менда Стоянова се опитаха да прокарат гъвкав курс в закона за БНБ. Единствено бурното обществено възмущение ги отказа от идеята. След това парламентът прие решение, че България ще се присъедини към еврозоната единствено и само по фиксирания курс. Отзвукът от тази политическа авантюра обаче още не е затихнал напълно. Защото само си представете какво означава за спестяванията на хората, ако утре курсът стане 4 лева за едно евро. Това ще е икономически колапс за много семейства и опасенията, че някой някъде във властта работи да стане точно така, се събудиха отново. Всъщност това е големият гаф на Велкова, който тя няма как да поправи, защото след като беше ударена през ръцете от БНБ съмненията в нейната некомпетентност рязко нараснаха. Самият факт, че висш държавен служител си позволява да коментира фиксираният валутен курс е детонация на общественото здраве и спокойствие. А хората преди избори се нуждаят от съвсем друг климат, ако не искаме да превърнем страната в ходеща психиатрия.

Подозирам, че вицепрезидентката Илияна Йотова влезе в темата веднага след скандалните изявления, защото схвана, че тази бомба е в състояние да избухне в лицето на цялата президентска институция. Защото след всички изнесени данни се появиха притесненията, че служебното правителство се кани да зачертае всички мерки за подпомагане, които бяха взети от предишното управление. Това също е част от голямата неразбория, която заплашва да погълне България.

Темата стана скандална не само заради икономическите си измерения. А защото страната ни съществува в конституционна аномалия в която правителство, което не е избирано от никого полага драматични цели, опирайки се неясно на какво. Това е рецепта за политически взрив с непредставими последици.

Истината е, че след такава серия от гафове и при работещ парламент Велкова отдавна щеше да е изхвърлена от поста си, защото подобни изявления и действия рушат крехките устои на политическия процес у нас.

В крайна сметка българските граждани не заслужават съдбата на лабораторни мишки, които да бъдат пържени във всякакви политически и икономически експерименти. Защото цените си вървят нагоре, правителството бездейства, а сега вече в цялото уравнение беше внесена и искрата, която да направи вотът непредсказуем и скандален.

Всички знаехме, че политическата криза рано или късно ще прерасне в икономическа. А цената за нея не я плащат богатите, плащат я обикновените хора, тези телевизионни жертви на безвремието и хаоса. И ако тези избори не са последните, а влезем допълнително в спиралата, която ни влачи към дъното, направо ни ми се мисли какво ли още има да преживеем като политически интриги.

Да живееш в интересни времена беше проклятие, нали?

 

No comments: