Sunday, March 12, 2023

Политическите пърформанси на Мая Манолова

 

Има нещо много екзотично и сюрреалистично в кампанията на отровния двойник на БСП - коалиция "Левицата!". Разминаването между претенции и реални послания, идейната импотентност и кресливото кресчендо за "обединение" са нейните основни отличителни черти, които от ден на ден стават все по-очевидни и започват да звучат все по-истерично.

И всяко интервю на Мая Манолова безпощадно го доказва. Последното от тях, пространно и мелодраматично, например в основната си част беше посветено не на послания, не на идеи, не на визия за развитие, а на (познайте какво?) - БСП.

Оказа се, че целият свят на госпожа Манолова се върти около социалистическата партия и Корнелия Нинова. Името на лидерката на БСП беше споменато толкова много пъти, че доста хора из социалните мрежи бяха объркани - "Левицата!" изобщо може ли да съществува самостоятелно, защото в момента се държи като паразит, впил се в тялото на друг и разчитащ само на това за собственото си оцеляване. Това е

 

политически вампиризъм.

 

От интервюто й разбрахме още, че те щели да спрат обезличаването и срива на доверие на лявото. Те щели да дадат алтернатива на левите хора у нас. Те щели да защитят техните интереси. Те щели да водят битки и какво ли още не. Именно по такива патетични изригвания можем да разберем, че сме в епицентъра на предизборна кампания. Защото, ако се задълбочим в тези идеи, които все пак бяха развити, ще видим, че в тях няма абсолютно нищо оригинално и нищо различно от каузите на БСП в последните години.

"Левицата!" била поела курс на битка с високите цени. И тъкмо човек се подготви да чуе някакво реално предложение или икономическа идея, изведнъж попада на територията на пърформанса. Оказва се, че предложението на Манолова е следното: хората да бойкотират купуването на яйца и скъп кашкавал. Признавам - идеята за потребителски бунт и революция е романтична, но звучи по-скоро като тийнейджърска фантазия, отколкото като реална стратегия. Защото това е вдигане на шум, пускане на пиратки, но нищо не гарантира добър изход за хората.

Предложението на БСП по темата, далеч преди псевдолевицата да се сети да бие тъпана, е съвършено различно - таван на цените на стоките от първа необходимост.

Тук нещата вече не опират до представления, а до реална държавна политика. Таван на цените беше наложен във Франция, Гърция, Унгария и много други страни. И стана ясно, че тази идея работи, но нейното въвеждане изисква кураж и реална промяна на държавната политика.

"Левицата!" подменя всичко това с карнавал, който напомня позабравените призиви на бившия премиер Димитър Попов "За Бога, братя, не купувайте!".

 

Този сълзлив вопъл

не помогна

 

за укротяването на цените тогава в"шоковата терапия", няма да помогне и сега.

Манолова се развихри и по темата за минималната работна заплата - щяла да настоява тя да е половината от средната работна заплата. И тук си пролича отсъстващата журналистика, защото в нормална медийна среда щяха моментално да я затапят, че тази идея вече беше реализирана законодателно. Точно от БСП. В рамките на предишното буреносно и кратко Народно събрание именно автентичната левица отново и отново поставяше темата в дневния ред на парламента. И най-накрая успя да я реализира. Ден преди 48-ото НС да бъде разпуснато. Да, идеята влиза в сила 1 януари 2024 година, защото служебното правителство така и не внесе бюджет за тази година, но битката беше спечелена. Със сигурност ще има продължение, когато все някой се престраши да вкара законодателно финансите на държавата за обсъждане.

Къде е новото и различното на "Левицата"? Че аз нещо не мога да го видя.

А нещата стават особено екзотични, когато Манолова се опита да теоретизира

 

смисълът на лявото

 

в България. Според нея то е "справедливост, солидарност и защита на слабите". Да кажем, че тук има някаква истина, но тя така и не можа да каже как точно БСП е изменила на тези принципи. Защото, ако има политическа формация, която инатливо,всеотдайно и то в условията на буреносна политическа среда е воювала за социална справедливост, това е БСП. Именно БСП в условията на изключително сложна коалиция и сложен геополитически климат се пребори за цял пакет от социално законодателство: от увеличение на пенсиите до вдигането на майчинството за втората година.

Ето точно тук цялата тази коалиция започва да звучи кухо и подло. Като говориш за предателства и измяна на левите идеали е добре да ги подкрепиш с някакви факти. Само че такива отсъстват. И постоянното дрънкане по темата всъщност издава интригантският замисъл. Срещу БСП стрелят не с цифри и истина, а с интриги и съскане.

И това не е хранителна среда за никакво обединение. Това е лаборатория за създаването на псевдолевица, която трябва да подрие БСП, да я разстреля в гръб и да й отнеме колкото се може повече гласове.

Заради това Манолова и компания нямат никаква друга тема освен Нинова и БСП. Никаква. Именно в нея е вложен целият им мелодраматизъм и истерия, но истината е, че безпомощността си личи отвсякъде. Защото отровните двойници природата ги създава красиви и лъскави, но консумацията им приключва със смърт. Смърт политическа, социална и смислова.

Чувствайте се предупредени.

 

No comments: