Monday, March 27, 2023

Поредният трик на психодясното

 

"Не можем да поставяме условия. И преди това беше трик за вдигане на нашия електорат, ако мога да се изразя така на шега. Реално не би трябвало да се поставят персонални условия, защото спасението на България не зависи от различни персони, а от обединението около идеи и политики"

Това са думи на бившият лидер на СДС Божидар Лукарски, които бяха изречени след предсрочните избори през 2014 година. Тогавашната десница се наричаше Реформаторски блок и по време на цялата кампания те твърдяха, че имат едно условие за бъдещо управление - Бойко Борисов да не е премиер. Изявлението на Лукарски имаше ефекта на бомба, защото нарече цялата тази политическа пушилка "трик". Тоест той ни отвори вратата към мръсната, подла и лъжлива кухня на българското градско дясно. Очевидно това е място, където измамата е на почит, а гръмката лъжа - бог. След това историята се разви като мелодраматичен любовен романс. Десницата клекна на Бойко, прие го за премиер, а Христо Иванов стана министър на правосъдието. Трикът се оказа повече от успешен...

Припомняме всичко това, защото в началото на последната седмица от предизборната кампания Христо Иванов обяви, че е готов за "конституционно мнозинство" с ГЕРБ и ДПС. Думите му са като кавър-версия на признанията на Лукарски. Ако имало мнозинство за промени в Конституцията, хората щели да приемат, че е възможно сътрудничество по други теми. "Говоря обаче за теми, свързани с големи национални приоритети", допълни Иванов. Сравнете казаното с изреченото от Лукарски преди 9 година. Абсолютно същото е - в името на спасението на България ПП/ДБ ще приемат в своя харем ГЕРБ и ДПС. Ама то и преди така се започна. Пак с промени в основния закон. Нали си спомняте как подписите на Делян Пеевски и Радан Кънев стояха под един и същи законопроект за промяна на Конституцията?

За пореден път готвят фокус на българския народ. Сега дори ситуацията е още по-цинична, защото трубадурите на дясното постоянно обясняват, че залога на вота е гласуването "за" или "против" Борисов. ПП/ДБ се обявиха за суперотбора, който ще го детронира окончателно и няма да направи компромис. "Има как", нали така ни обясняват от всеки телевизионен екран и от всяка торбичка, пълна със салами и лютеница?

Христо Иванов обаче буквално призна, че това е трик. Поредният трик на психодясното. Те още отсега са приели ГЕРБ за свой конституционен партньор, а следователно ще го приемат и във властта. Защото тези политически субекти са изцяло на външно подчинение. А и дайте да не се лъжем - между ГЕРБ, ПП, ДБ и ДПС няма никаква разлика. Това е една и съща партия, която е скарана само на база кой колко голяма част от властта да поеме и да злоупотреби с нея. Там няма никакви разделителни линии.

ГЕРБ, ПП, ДБ и ДПС заедно са коалиция на войната, която гласува за военна помощ за Украйна, която от сутрин и вечер дрънка за евроатлантически ценности и четирите партии винаги са готови да посекат всяка социална политика.

Заради това приемаме думите на Иванов като самопризнание. Защото градското дясно веднъж вече е било патерица на Борисов, а в политиката, както казваше Робърт Пърсиг, е важна не социологията, а биографията. ДБ имат минало на патерица и още отсега са готови отново да станат такава. ПП, въпреки холивудската им реторика, също ще се наредят в батальона на триковете. И големият губещ ще бъде българският избирател, който чака някаква реална промяна, а ще получи конституционен съюз на войната, коалиция на бедността и съюз на фокусническите трикове.

Заради това предлагам ПП/ДБ да вземат да си сменят предизборния слоган. "Има как" вече не е достатъчно. Истинският лозунг е "Има как да бъдем пак с Бойко Борисов". 

Триковете трябва да продължат. 

Нали така?

 

No comments: