Wednesday, April 19, 2023

Джентълмените копелета

 

Има една култова фентъзи поредица на Скот Линч "Джентълмените копелета". Прекрасни книги само, където авторът им нещо запецна и от години се бави с четвъртата част...

Заглавието обаче звучи метафорично за всичко, което се разигра в парламента вчера. След политическите циркове по време на цялата кампания ГЕРБ и ПП/ДБ избраха Росен Желязков за шеф на парламента. Със сключено "джентълменско споразумение" за ротация след три месеца.

Каква ирония само, а?

В редиците на ПП/ДБ са хора, които само до преди няколко дни плашеха със самозапалване, ако някой дори се осмели да ги обвини, че са погледнали любовно към ГЕРБ. А после гласуваха за кандидата на Бойко Борисов.

Градското дясно и неговите придатъци стават иронична жертва на собствените си политически интриги от края на миналата година. Тогава, когато БСП подкрепи Вежди Рашидов като най-възрастен депутат, а не като представител на ГЕРБ, те изляха тонове моралистична словесност и политически плюнки.

А днес на прага на коалицията вече се чудят как да излязат от тези плаващи пясъци.

Истината е, че коалицията е готова.

Защото кой парламент приема законодателна програма без управленско мнозинство, което да стои зад нея и да гарантира нейното приемане? След като има политическо съгласие по тези закони, значи има съгласие и за управление.

И заради това днес ни е позволено садистичното удоволствие да наблюдаваме как тези, които превърнаха моралният крясък в основен инструмент, ще се гърчат, когато за пореден път предават своите избиратели.

Трик след трик.

Джентълмени, сър!

No comments: