Monday, May 15, 2023

БСП и медийното блато на интригите

 

Няколко думи от мен.

От първия момент беше абсолютна спекулация, лъжа и интрига това, че "БСП ще подкрепи кабинет на ГЕРБ". Това е част от токсичната медийна атмосфера, в която живеем. Тук интригата минава за първокачествен анализ, а откровената лъжа за морална позиция.

 

БСП от самото начало се опитваше да намери конструктивен начин за експертно управление, което да се опита да реши всички проблеми, които са ни залели като цунами. Това е политическият начин - сядаш, говориш, търсиш формула, която да удовлетвори всички. И най-вече хората. Ясно беше, че не може да има идеално правителство. Но имаше няколко мига, в които можеше да има реално такова, без никой да прави катастрофични компромиси.

Този момент отмина.

Още щом ГЕРБ извадиха Мария Габриел, стана ясно, че те не искат редовно правителство. Напротив - използват ситуацията да играят игрички, да маневрират и да подчинят всички партии.

БСП дори и тогава се опита да покаже различен начин на правене на политика, но всъщност левицата сбърка.

Политика може да се прави там, където има здрав разум и мъже. А срещу тебе са банда хормонясали тийнейджъри, които гледат да се надвикат с лозунги и ако може да се самоунищожат едни други зрелищно. Това е цирк, в който БСП няма място. Както нямаше място във всички гнусни "анализаторски" лъжи за нареждане на кутийки и едва ли не хищническа страст за участие във властта.

Тъжното е, че тези анализатори сега няма да си признаят, че лъгаха безотговорно и маниакално.

 

Всъщност именно трубадурите на Бойко Борисов го провалиха и минираха шансовете за някакъв експертен кабинет. Защото те започнаха да му пеят като древногръцки сирени, че той е велик, че всички ситуации работят за него, че няма как да сбърка, че е шамхатист номер 1, че е неповторим покерджия. Тези хора го накараха да повярва, че всички партии са готови да му полегнат, независимо как се държи и независимо какво предлага. Върнете си медийните тъпотии от последния месец - пееха му на уше колко е неповторим и как всички искат вечеря на свещи с него.

Ето точно заради това пак БСП се оказа врагът. Единствената партия, която се опита да предложи рационален разговор за политика. Но в България днес никой не се интересува от хората. Никой не дава пет пари за безнадеждността и социалната фрустрация. Всички за пореден път се отдадоха на играта на тронове, а знаем, че тя завършва с много пролята кръв и страшно много мъртви главни герои.

 

Бях сигурен, че БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ.

Няколко пъти го казах, но как да се чуе нещо подобно в отровната атмосфера на политическа интригантщина, в която сме затънали всички.

Сега обаче ГЕРБ да си търсят сметка от "политическите анализатори". Те им обещаваха звезди, рози и романтични залези. Всъщност не е късно да ги получат.

Но от ПП/ДБ.

БСП е твърде мъдра и спокойна, за да участва в такива медийни романси и изящни лъжи.

Ротфронт!

 

No comments: