Wednesday, May 03, 2023

Джендъри шарени и оплювачи нещастни

 

Рапърът Иван Динев - Устата тези дни пусна новата си песен, която носи провокативното заглавие "Шарени джендъри". Текстът е болезнено актуален. В него певецът казва:

 

Дайте път, че фучат тротинетки,

жени с бради и мъже с яйцеклетки...

 

А след това се описва целият батак в който е потънала държавата в пипалата на джендър идеологията.

Това всъщност е голямата роля на изкуството - високото и популярното. То е значимо само тогава, когато докосва оголените нервове на обществото. Само тогава е истинско. Във всички останали случаи говорим за пропаганда, а не за култура.

И така Устата поставя болезнена тема. И срещу него блъвна такъв либерален бъркоч, че чак е страшно. Всякакви полуинтелигенти се упражниха върху певеца. Той беше обвинен последователно - в хомофобия, в нетолерантност, в език на омразата. След това беше наречен изверг, маниак и простак. А в края на тази опашка не закъсняха и политическите обвинения. Според ходещите съвести от жълтите павета Устата повтарял опорните точки на Путин и лично от Кремъл са му заповядали и платили, за да пусне тази песен като новичок сред българския народ.

И точно в това се крие същността на проблема. Демокрацията е един постоянен дебат. Дискусия за бъдещето и само така обществото се движи напред, обогатено от различни гледни точки.

У нас дискусия вече няма. Разпенените полулиберали не искат да говорят, защото нямат аргументи. И вместо това искат да забраняват. Да отменят хора, защото имат наглостта да мислят по различен начин.

Никой не се опита да опровергае Устата, аргументирано да каже защо не е съгласен. Вместо това една поетеса е написала нещо потресаващо и цинично: "В устата, гнусно мекере".

Значи хората с различно мнение трябва да бъдат малтретирани. От това до отварянето на лагери за джендър-дисиденти крачката е само една.

Пред себе си имаме певец, който бърка в раната и една сюрия коменданти в концлагер, които искат дискусия да не се води и да омърсят всеки, който се опитва да каже своите истини. При това го правят с класически сексистки и хомофобски обиди. А нали уж, такова... трябваше да бъдем толерантни.

Събирането на подписи за референдум срещу джендър идеологията в училище цели точно това. Българското общество се нуждае от реален разговор върху това безумие. Имаме нужда от дискусия по темата и всички, които вият от песента на Устата знаят, че нямат никакви аргументи за собствената си позиция.

В крайна сметка певецът твърди, че харесва жените без пениси, а да си толкова яростен на подобно твърдение означава, че като мининимум ти ги предпочиташ точно в този вид.

Няма лошо де. Всеки е свободен за своите предпочитания. Но да ги държат далече от децата. Да ги държат за себе си. И да не се пенят толкова на хубавите песни, че зорлем ще институционализират Устата. 

Всеки творец, който има смелостта да каже своята истина напук на мракобесите заслужава уважение.

 

No comments: