Sunday, October 01, 2023

След паметниците властта посегна и на църквата

 

Миналата седмица Сглобката записа нова страница в своя безграничен геополитически позор. Този път на мушката на властта попадна Руската църква в София - от страната беше изгонен настоятеля на храма архимандрит Васиан. Интересното е, че за случката се разбра от руските информационни агенции. Правителството, така кресливо и истерично за всичко останало, бе запазило стратегическо мълчание по тази афера. После научихме, че според българските властти Васиан представлявал заплаха за националната сигурност, формулировка достатъчно неясна, за да бъде приложена към всеки гражданин дори и на България. Описанието на всичко, което се е случило напомня на холивудски Б-филм - архимандритът и другите заподозрени свещеници били откарани с арестантска кола до своите домове, за да съберат вещите си, а след това и придружени до границата със Сърбия за окончателното им експулсиране.

Официалната реакции на премиера-фигурант Николай Денков беше повече от постна. Той нямал нищо общо със случая, прочел доклад на ДАНС, а самата агенция се решила на крайното действие. Всъщност цялата афера се разиграва след като няколко дни по-рано отец Васиан бе обявен за персона нон грата в Северна Македония. На амбразурата ведната застанаха дежурните полуинтелектуалци, които да обяснят за дългите ръце на руската църква и разузнаване и за църковните спецоперации по обтягане на отношенията между църквата в България и църквата в Северна Македония. Наративът е един и същ - ето вижте докъде се простира влияние на Москва у нас, дългите пипала на Кремъл са превзели храм в центъра на София, а неговия настоятел подобно на хибриден войн стои в основата на всички международни неуредици на българското източно православие. "Свободна Европа", която отдавна има общо с журналистиката колкото Владимир Зеленски с театралната сцена, веднага почна да пише разтърсващи анализи на тема за това кой е Васиан, за практиката на ФСБ да праща за свои агенти представители на църковния клир и какво ли още не.

Подобна история нямаше как да мине и без намесата на Кирил Петков и Асен Василев. "Трябваше да ги изгоним по-рано. За съжаление отново чужди служби трябваше да открият, че имаме поредния шпионин в България", въздъхна Петков и се заплете в дълъг анализ за това какво не е наред в ДАНС, а това било заплаха за национална сигурност.

От ДАНС реагираха като ужилени. В безпрецедентна за агенцията позиция няколко часа след изявленията на бившия премиер те обявиха: "Коментарите на Кирил Петков за изгонването на руския свещеник са некомпетентни и подвеждащи. Според тях именно Петков е заплаха за националната сигурност с подобен изказ и некадърност. Некадърност е моя дума, но всеки, който се е запознал с позицията няма как да не стигне по собствен път до нея.

"Изгонихме руски шпионин, а не свещенник. ДАНС пет години не са стигнали до него", беше изразената позиция и от страна на Асен Василев, който се позова на позицията на РСМ, които твърдят, че Васиан е вербувал македонски граждани.

Ето това имаме като пореден сюжет и театър, който властта ни разиграва като политически пърформанс подобен на онзи, поставен в Народния театър с пиесата "Хага", описваща съдебният процес над Путин, Пригожин и още няколко души пред Международния наказателен съд. Проблемът е, че в този холивудски сюжет има огромни пробойни, които правителството и неговите бардове подминават съвсем целенасочено.

Първият проблем в историята е следния. Ако дипломат бъде заподозрян, че извършва шпионска дейност е съвсем нормално той да бъде експулсиран, защото има дипломатически имунитет. Това е съвсем стандартното действие. Архимандрит Васиан обаче не се намира под такава защита. Тоест, ако е заподозрян като "сто процентов шпионин" защо не го арестуват и съдят у нас? Защо не разследват следите от неговата дейност? Не е ли нормално, ако той е създал своя шпионска мрежа тя да бъде разкрита, за да може националната сигурност да бъде на ниво? Свещеникът няма никаква официална закрила и следователно можеше да се намира все още в български арест, разпитван и препитван за всичките си деяния? Така се прави с шпионите, които нямат дипломатическо прикритие.

ДАНС в България обаче действа по съвсем друг начин. Дава възможност на Васиан да си събере вещите и го ескортира до Сърбия. Защо? Значи нещо във версията с шпионството напълно куца и не отговаря на истината. И смятам, че първият въпрос на всеки истински журналист трябва да е този - ако пред нас има руски агент защо не бъде съден в България? Какво е налагало неговата екстрадация?

По този въпрос - пълно мълчание. Както има мълчание и по това какви са прегрешенията на руснака на българска територия? Какви действия е извършвал, какво е нарушил, шпиони ли е вербувал, поверителна информация ли е събирал. Нищо. Тази липса на яснота накара дори и хора от дясното пространство да започнат да си задават въпроси и да твърдят, че действията на българските власти са опасен прецедент и намеса в дейността на църквата. Точно защото на информационното поле няма никакви данни за дейността на архимандрита като шпионин, ако се доверим на властта, в съзнанието на хората остана това, че от България се гони руски свещеник. А понеже сме наясно с природата на Сглобката - ако наистина имаха информация за враждебна дейност на Васиан у нас те отдавна щяха да са я пуснали в обръщение. Интервютата на черния богослов Калин Янакиев за това, че руската църква се била превърнала в "пропутинско гето" просто не работят. И никога няма да го направят.

На 28 юни миналата година премиерът Кирил Петков, вече в оставка, обяви, че България гони 70 руски дипломати от страната. Още тогава решението изглеждаше странно, то буквално минира възможността за нов кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание, предизвика огромна обществена колизия, особено след като се разбра, че две трети от изгонените са от обслужващият персонал на посолството, включително и личният шофьор на Елеонора Митрофанова, както и учителки от училището към дипломатическата мисия. Тези дни от думи на председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов се разбра, че решението е било пресилено и безсмислено. Йорданов разказа, че ДАНС са говорели за 15 души заети с шпионска дейност, но Кирил Петков е настоявал да бъдат изгонени 70. Очевидно тогава, както и сега управлението на страната е било дадено на концесия на Посолството и то определя такива стратегически въпроси.

Абсолютно същите питания обаче съществуват и днес. Дали изгонването на руски свещеник не е просто геополитическа игра, а не реална заплаха за националната сигурност? Очевидно имаме власт, която се опитва да разруши всички исторически връзки между България и Русия и целенасочено атакува не само учебниците по история и паметниците, но и всички останали възможни канали за комуникация, обмен и отношения. Вероятно заради това спонтанната реакция на хората беше удивителна. Още в деня в който се разбра, че Руската църква затваря врати нейния вход беше затрупан с цветя. В неделя стотици граждани се събраха със свещичка пред храма, за да покажат, че не приемат подобна политика и геополитическо лакейство, което демонстрира Сглобката. Власта със сигурност подценява подобно недоволство, но то е опасно не заради някои негови проявления, а заради системните му натрупвания. Имаме кабинет, който върви срещу обществото и социологията, а това винаги е предвестник за политическа катастрофа.

Всъщност историята с архимандрит Васиан има и друго, по-банално, обяснение. Властта готви трансформация на службите и нов законопроект, но очевидно не знае как да го мотивира политически така че всичко да не изглежда просто като удар срещу Румен Радев. Веероятно заради това са оливанията на Петков/Василев за немощта на ДАНС да разкрива руски агенти - цялата спецоперация срещу българската национална сигурност ще бъде опакована точно в този речник. Така с един куршум убиват два заека. Спускат опорките на психодесните зомбита и показват на Посолството колко са изпълнителни в поставените задачи.

Подобна политика обаче не гради държавност, а разрушава. Защото в крайна сметка тя е основана на една огромна лъжа, която българското общество разпознава още в мига на нейното раждане. Не един и двама софиянци, независимо от своите политически убеждения, са палили свещички в Руската църква и повече от нелепо да се опиташ да ги убедиш, че тя е гнездо на шпионска дейност, особено, ако не си предоставил никаква информация за това, което твърдиш. Очевидно е обаче, че след паметниците на прицел сега е попаднала Българската православна църква. Все пак в началото на септември американският посланик Кенет Мартен бе на визита при пловдивският митрополит Николай, нещо почти без прецедент в последните години. Само три седмици след това ДАНС пусна доклада си и архимандрит Васиан беше изгонен от България. Нямаше да сме живели в България по време на прехода, ако видим във всичко това само съвпадение и случайност. Точно обратното е - живеем във времена и под ботуша на власт, която систематично се опитва да разруши историята, институциите, традициите и ценностите. Така дори и да не докретаме до ротацията те ще са си свършили работата.

И всичко пак опира до обикновения гражданин, подложен на ожесточена медийна обработка и бомбардировка. А точно тук властта се проваля. Защото зрелищата пълнят медиите, но не пълнят хладилниците. Въображаемите шпиони не решават проблема със сигурността. Патетичните плюнки на десните интелектуалци не гарантират никакви изборни успехи. И това е пътят за съпротива.

Поне към момента. 

 

No comments: