Sunday, December 10, 2023

Коледа от филм на ужасите – вместо старецът с подаръците при нас дойдоха чудовищата от кошмарите

 

Розови понита, фигура, подобна на вещица, която протяга призрачни бели ръце към невинните дечица, изкривени гротескни маски, дядо Коледа, който прилича на пияница току-що излязъл от селската кръчма. С това ще се запомни първата Коледа на кмета Васил Терзиев. Запалването на светлинките на коледната елха в София беше предвидено да се превърне в помпозен спектакъл. Градските десни, къде с машинации, къде с политически рекет успяха да инсталират своята марионетка на "Московска" 33 и вероятна искаха да превърнат това в медиен карнавал. Крайният резултат беше усещането на всички зрители, че са попаднали не в началото на празник, а в сюрреалистичен кошмар от който излизане няма. Само вижте снимките - подобни видения обикновено озаряват холивудските режисьори след предрусване с халюцигенни гъби. Не съм сигурен дали през цялата следваща година психотерапевтите в столицата няма да са извънредно заети с опитите да се справят с психотичните кризи на всички деца, имали нещастието да се озоват на този "празник". Това е все едно да ти обещаят разходка в сладкарница, а да те вкарат в мазе с призраци и инструменти за мъчения.

Социалните мрежи избухнаха след този епичен гаф. Всъщност това е основното предназначение на социалните мрежи - те са колективно перпетум мобиле за постоянен гняв, така че едва ли някой чак толкова се е изненадал. Видях всякакви вариации на възмущение - от това, че Терзиев и компания правят едва ли не древен езически ритуал и то пред патриаршеската катедрала "Александър Невски" до това, че някой се опитва да съчетае гей-прайда с Коледата и да запрати тази смес в лицата на всички зрители, избиратели, обикновени лумпени, изтънчени интелектуалци и абсолютно невинни деца. Всъщност и в двете линии на критика има късчета искряща истина, но големият проблем на тази шантава, извратена, тъпа и противна представа за Коледа е съвсем друг.

Само седмица преди светлинките на елхата в София да бъдат запалени снежна буря буквално парализира България и остави стотици хиляди хора без ток. Казано така обаче изречението е изключително измамно. Съвсем естествено е в края на ноември да вали сняг, а и честно казано стихията съвсем не беше такава, че да става за филм или да представлява нещо извънредно. Въпреки това 15 сантиметра сняг буквално превърнаха София в ад. Непочистени улици, заледени тротоари, паднали дървета, изпочупени клони - всичко това се стовари върху главите на софиянци като проклятие. Счупените клони и досега са по улиците, защото така и не се намериха екипи, за да ги почистят. Терзиев просто се провали в първото си сериозно изпитание като кмет. И воплите на десните интелектуалци, че той снегът си вали и всъщност зимата е красива, прелестна, поетична и празнична, започнаха да звучат като откровен цинизъм. Столицата беше един изоставен град, а тези, които трябваше да решат проблема вероятно са заседавали в някой отоплен офис, за да се чудят какви оправдания да си измислят. Именно тези, които управляват София днес всъщност създадоха модата всички зимни проблеми да се превръщат в обект на ожесточена, яростна, нервна и политическа критика. Сега, когато опитаха от собственото си лекарство изведнъж то им догорча, но фактът си е факт - новата управа на столична община се издъни и всички видяха това.

На този фон извращението за коледните празници беше като допълнителен шамар. Защото то символизира някаква абсолютно сбъркана, перверзна и изключително помпозна естетика, която като раков тумор се е разпростряла в цялата политика, която умните и красивите водят по принцип. Всеки, който е обикалял из европейските държави знае, че нито една от тях не си позволява артистични експерименти с коледните празници. Виена, която е превърнала Коледата в основен източник на доходи през зимните месеци, разчита на ярки светлини, елхи, коледни базари, дядо Коледовци и съвсем банални фигурки и играчки. Защото това е семеен празник, единственото време в година в което хората могат да си позволят да забавят темпото, да се отърсят от постоянния стрес на живота в пазарно общество, да се вгледат в себе си и своите близки. Те се нуждаят от светли емоции, източници на надежда и добро прекарване. Умните и красивите в София им стовариха кошмар, стовариха им наркомански халюцинации и подлютиха всичко това с безкрайно пъчене за техните пърформанси. Това е гавра. Политическа, обществена, брутална гавра, която подменя смисълът на най-празничния месец в годината. Вместо спокойствие и размисъл те стовариха върху софиянци безкрайни нелепости, тъпотии и кафкиански видения. Управляват ни хора с черни дупки в главата.

Нелепостта на тази варварска естетика, на този естетически пъкъл обаче едва ли е изненада. Нима точно същото чудовище не ни сглобиха като правителство. Замислете се - политическата Сглобка е като извадена от видение на Стивън Кинг, някакъв противоестествен монстър, който убива мозъчни клетки наред. Точно като във филм от 30-те години на миналия век - в черно-бяла операционна зала ни сглобиха някакъв кошмар от несъвместими части и го пуснаха да мърсува из българските политически реалности.

В края на годината дори ни поднесоха абсурдисткия спектакъл "Сглобката намалява скърцането". Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов (със задкулисното участие на Делян Пеевски) излязоха пред медиите и самодоволно обявиха, че са се разбрали за стартиране наново за процедурата за ръководство на НЗОК, там, където се въртят 7 милиарда от нашите пари. Политическото чудовище реши, че още има изгода, за да съществува. Може би бялата вещица на коледния пърформанс в София е била символ на Сглобката и на начина по който тя набутва цялата страна в политическо подземие, където няма никакви светлинки и надежда за свобода.

От юни насам страната ни живее в такъв кошмарен коледен пърформанс и заради това не бива да се учудваме, че неговите автори го материализираха буквално в края на годината. Такива хора ни управляват - ако можеха да превърнат София в гей-дестинация номер 1 на планетата, щяха да го направят. Ако имаше начин всички светли ценности да бъдат поставени на операционната маса и превърнати в хермафродити - отдавна вече щяха да тракат със скалпелите. Малко ли е, че инсталираха марионетка за премиер? Малко ли е, че ГЕРБ и Бойко Борисов се опитват да се правят на невинни по отношение на това естетическо и политическо бедствие?

В холивудската вселена, оказа се, че дядо Коледа има лош двойник - митичното създание Крампус, което в празничните дни се отдавна на сеч на лоши деца и хора. Жанрът се нарича "коледен ужас". Вее зловещ вятър, вали неистов сняг, нощта е тъмна като ковчег, звездите приличат на картонени изрезки, студът е непосилен и отчайващ, а вместо старчето с подаръците пристига чудовището с острите нокти. България днес се оказа пленник на точно такива кошмари и ситуации. Заради това в края на годината никой не пристига с подаръци, добро настроение или светли емоции. Нашият собствен Крампус е взел властта и ни поднася своите видения и извращения като нещо съвсем нормално и незаобиколимо. Коледата невъзможна. 

Докато навън бродят Сглобките, извратеняците, тъпаците и откровените лицемери празниците у нас са обречени да затъват в това кафкианство.  

 

No comments: