Monday, December 11, 2023

Опасни аматьори

 

Таксата върху руския газ не е свързана с Шенген. Така помпозно и бодряшки ни уверяваше Асен Василев докато опаковаше своето малоумие, което трябваше да продаде икономически на ошашавеното общество.

Дали днес някой ще търси отговорност от Асен Василев след като лидерите на Сглобката се събраха и отложиха таксата "заради влизането в Шенген"? 

Управляват ни опасни аматьори, които смятат политиката за игра на "тука има - тука няма".

Проблемът е в това, че идеята на Василев вече буквално торпилира усилията за Шенген. В продължение на няколко седмици покрай България се сформира мощен блок в който влизат Унгария, Сърбия, Северна Македония и Сърбия, които остро се противопоставиха на икономическите експерименти на Сглобката.

От самото начало беше ясно - таксата за транзита на руски газ е удар точно срещу страните от които зависи влизането ни в Шенген. Сега дори отмяната на тази глупост ни се представя като някакъв връх на стратегическата мъдрост, а всъщност е последен, отчаян и доста неителигентен опит България да се опита да търгува. Но като че ли е малко късно - днес вече членството ни в Шенген обрасна с условия за прием на емигранти, само за частично приемане и какво ли още не.

Заради таксата и цената на горивата вече скочиха. 

Тоест ние ще плащаме солено политическите експерименти, които ни сервираха. 

Уж под формата на гурме-ястие.

 

No comments: