Sunday, December 10, 2023

Нещастието българско

 

Охх, най-накрая България излезе на първо място в европейска класация. Оказа се, че ние сме най-нещастни на Стария континент, а веднага след нас се нареждат германците, наши събратя по мирова скръб.

Иронията може би е неуместна, но системното излизане на България начело в такива класации издава огромен проблем. Нещастието не е свързано с материалното положение. А с влудяващото усещане, че нищо няма да се промени в бъдещето. Че най-добрите дни са някъде там, в цветното минало и няма как да се повторят.

Имаше един стар виц. Питали радио "Ереван": "Абе, кога ние, българите, ще заживеем по-добре?. Радиото без колебание веднага отговорило: "Ама нали вече живяхте по-добре..."

Точно тук е голямата трагедия на настоящето. От години телевизионни мошеници и политически еднодневки обещават бърза промяна и добър живот, а крайният резултат е плачевен. Всички оцеляваме поотделно, затворени в своите балони от нещастие и влудяващата липса на перспектива.

Тревожност, апатия, несигурност - това са взривоопасните съставки на българското нещастие. Убеден съм, че дори и германското е по-различно. Те поне живеят в държава, която съществува и може да се промени.

Ние живеем само в спомени за по-добрия живот. 

Тъжно е. 

Нещастно.

 

 

No comments: