Wednesday, April 10, 2024

Лъжците на века

 

"Започваме да се връщаме към мутренските времена", изстена публично преди два дни Кирил Петков. Подобна апокалиптична стилистика на талази започна да се носи от цялата градска десница - "Това е бухалка", ожали се Настимир Ананиев днес за проверките в неговите офиси.

"Силовите структури се използват за омаскаряване на ПП", изхлипа народният представител Искрен Митев.

"От един ден са на власт и вече показаха истинската си същност", като страдалец обяви Явор Божанков...

И аз като нормален човек, като социалист, като хуманист и неосъществен поет, много искам да им съчувствам. Ужасно е да гледаш как валякът гази хора и полага черепите им като асфалт по пътя към турбулентните избори.

Много искам да им съчувствам, но ми е трудно, защото си спомням какво говориха същите тези хора само преди броени месеци.

3 август 2023 година - Лена Бориславова отваря шампанско: "Моделът "ГЕРБ" и "Борисов" вече ги няма". "Нещата не функционират както преди", добавя триумфално тя.

Това позволява на градското дясно да си отдъхне тържествено и да се заеме с истинските същностните проблеми на България - демонтажът на паметници, например. Нали Борисов вече е потопен в мъглата, моделът му е екзекутиран, а светлото бъдеще се мержелее на хоризонта, такова едно симпатично и чуруликащо...

Сега съучастниците в политическото престъпление, наречено "Сглобка" искат да получат статут на жертви. Ами няма да стане. Защото в мига в който тръгнеш да се оплакваш от полицейските репресии и бухалки, трябва да можеш да обявиш на всеуслушание: "Ние ви излъгахме!".

Защото ПП/ДБ 10 месеца правиха единствено това.

Първо излъгаха, че няма да се коалират с ГЕРБ.

Излъгаха, че в кабинета няма кадри на Борисов.

Излъгаха, че моделът "ГЕРБ" вече го няма.

Излъгаха, че Пеевски не е фактор в управлението.

Излъгаха за абсолютно всичко.

Казвам го даже без огорчение.

От тези латексови партии аз никога не съм очаквал реално съдържание. ПП/ДБ са най-перверзната част от политическото статукво. Защото служат като вазелин на модела "ГЕРБ".И осъществяват своята роля като погребват модела "Борисов" докато всъщност са в неговата паяжина.

Нека да ми обяснят тези политически дисиденти и вечни жертви на изнасилване какво точно направиха срещу модела "Борисов", че да обявят неговия край. Направиха ли изобщо нещо, освен да го изперат, легитимират и да му бият адреналин?

И това е великият, страшен и ироничен капан в който се намира градската десница. Ако искат да се правят на жертви, те трябва публично да декларират лъжите си и своята епична некадърност. Защото ако днес си жертва на репресия след 10 месеца във властта, това означава, че на власт са били катастрофални кретени и кухи лейки, които в нито един момент не са си дали сметка, че ги угояват като свиня преди Коледа.

Паралелната държава у нас оцелява с жертвоприношения. В името на своето продължаване тя трябва да дава курбан някои от своите свидни жертви на тълпата за обществен линч. И днес ПП/ДБ са в тази роля.

Не ми е жал. 

Гледаме неприятен спектакъл, на хоризонта не се мержелее дори минимална надежда, но в тази клада на суетата ни е останала поне тъмната радост, че лъжците на века си го получават по пълна програма. 

 

 

No comments: