Tuesday, April 02, 2024

Информационни зомбита

 

От няколко дни насам "Дойче веле", Клуб Z и всички останали трошки на либералната мисъл ни занимават с апокалиптична тема - руснаците са измислили и прилагат по целия свят акустично оръжие и нападения с микровълни. Ако не сте го чували, добре дошли във вълнуващия свят на новата мейнстрийм журналистика.

И така - оказва се, че имало нещо, наречено "Хавански синдром". Американски дипломати от цял свят били покосявани от силно главоболие, гадене и световъртеж. 

Да, знам, тъпи путинисти такива - всеки селянин ще каже, че това са класическите симптоми за махмурлук. Но не - "Шпигел", тази крепост на новата мисъл, съпоставил внимателно пътуванията на агенти на ГРУ със симптомите и веднага стреля в десетката - руснаците атакуват с микровълни.

Какви са другите признаци на "хаванския синдром"? 

Ами - шум, увеличено налягане в ушите, усещане за вибрации и напрежение в главата. 

Да, знам, за всеки путинист ще е очевидно, че продължавам да описвам класическите симптоми на махмурлука, но щом либералната журналистика е убедена, че тук има нещо тъмно, конспиративно, гадно и руско, значи нямам съмнения, че е така. Вместо да се задълбочат по темата "какво кара американските дипломати да пият постоянно", изведнъж се открива "Хавански синдром" и е ясно, че това е супертайно, мегаконспиративно оръжие на Путин и неговата паяжина...

Разказвам тази история, защото вчера гледах главния полуцензор на Републиката Ралица Ковачева, която громеше фалшивите новини с патоса на ученик във втори клас, когато трябва да рецитира Вазов. ЕС нямало да се превръща в цифров лагер, зомбитата на фалшивите новини всявали паника, че вече няма управление, а контрол върху населението. И лицето й едно такова тревожно, мрачно, угрижено...

Интересно как един път фактчекърите не провериха експлозиите на либералната преса. Например как се съвместяват в едно съзнание две напълно противоположни версии за света - това, че руснаците крадат микрочиповете от пералните, защото това са селяни, братче, мужици без образование и икономика и същевременно Русия могъщо изработва тайни оръжия, за да изкарва от строя американски дипломати по целия свят.

Ако някой излезе и напише нещо за климатично оръжие, то фактчекъри от целия континент ще удавят в слюнки цялата преса за това какви измислици шестват по медиите. Но за акустично оръжие може да се пише спокойно. Това е супержурналистика, връх на разследващата мисъл...

А истината е проста. Фактчекърството не е журналистика, нито е фабрика за истина.

Това е идеология. 

Идеология за хора, които са в състояние да повярват, че симптомите на махмурлук са "Хавански синдром" и зад тях се крие дългата ръка на Кремъл, ГРУ и кой ли още не. 

Това не са носители на истината. 

Това са информационни зомбита, които си вярват, че са хора.

 

No comments: