Wednesday, April 03, 2024

Лъжите на акадeмика и телевизионните перални

 

Сигурно аз нещо не разбирам, но изявленията на представителите на ПП/ДБ от последните дни ме хвърлят в дзен-будистки ступор.

Последователно Николай Денков, а след това Атанас Атанасов обявиха, че отношението им към служебното правителство на Димитър Главчев щяло да се формира от това дали Калин Стоянов ще е министър на вътрешните работи. Той бил "изгубил доверие", ако цитираме странната формулировка на Денков. Авторът на "Съвършеното блокче сапун" дори даде пример откъде произтичат неговите съмнения. "Миналата седмица помолих за местните избори да се направи една справка, доколко се е водила борба с купуването на гласове. Отговорът, който получих от една от службите е, че все едно, че нямаше избори. Демек нищо не е опитано да се направи в борбата с купуването на гласове", гневно обяви Денков (и запазваме словореда и речника му в целият им блясък и изящество).

След това изявите на полуакадемика продължиха. В ново интервю той допълни, че "изглежда Калин Стоянов сякаш прикриваше връзки между Нотариуса, Осемте джуджета и МВР...".

Уау! 

Подобна позиция е неморална, тъпа и адски глупава, защото Денков буквално си прави харакири с всички тези предизборни бомбички. Далеч съм от мисълта да защитавам Калин Стоянов, нито ми е интересен, нито го познавам добре, но говорим за ключов министър в кабинета на същия този Денков. Кабинет, който (да цитираме титана Кирил Петков) Денков е имал пълната свобода да избере. Нали точно така ни къпеха юни месец миналата година - това е кабинет само на ПП с изключение на Габриел, всички останали са професионалисти, експерти, вестители на бъдещето и на реформите. Личен избор на Денков и на никой друг. Как изведнъж Калин Стоянов се оказа сенчеста фигура, която крие зависимости?

А и какво да кажем за премиер, който през март иска доклад от службите за това как са минали местните избори през октомври? Това е някакъв антисвят, антиинтелект, абсурд на абсурдите. Сега бил открил, че борба с купуването на гласове нямало? Половин година по-късно?!

Когато един премиер пуска подобни фишеци за свой министър, той трябва да е наясно, че отговорността е изцяло върху плещите му. Няма как Денков да си измие ръцете. Ако Калин Стоянов е слуга на мафията, то този, който го е направил министър също е такъв? Няма опция в този прелестен свят един министър-председател да избяга от отговорност по този подъл телевизионен начин. Ако МВР-шефът е пробит, то пробит е и самия Денков, който нито един път, ама нито един път преди оставката не е вербализирал своите съмнения. А те можеха да имат конкретно измерение - оставка на министъра, анализ на работата на МВР, саморазтърсващи истини за тези зависимости. Нищо подобно не видяхме от този т.нар. премиер. Стоя и си мълча. Опита се да вдига шум покрай протестите на футболните фенове, но бързо му показаха, че не е негова работа да кипи и той млъкна.

Така че днес Денков е последният човек, който може да дава оценки за работата на МВР. Той и основно той носи отговорност за тях. Когато говори така за свой министър, то изречението, което трябва да формулира е: "аз напълно се провалих в политиката по сигурността". 

Заради това е бил министър-председател. 

Той носи отговорност, той трябва да отговаря. 

Фактът, че днес се опитва да си измие ръцете е изключително показателен за това, което сме имали като управление.

 

No comments: