Wednesday, April 17, 2024

Политическите терористи


Кабинетът "Главчев" започна да се разпада в движение. Като самолет, който влиза в свредел д висока скорост, частите му започват да се късат и предстои грандиозния сблъсък с повърхността.

Борисов отстреля външния министър. После вдигнаха мерника на земеделския, а кой знае още колко скрити бомби ни чакат до края на това правителство. И подозирам, че това е само началото, защото ние сме в постмодерна ситуация.

Главчев е премиер по домова книга. Една телевизионна кукла на конци.

Истинският премиер е Беевски (Борисов+Пеевски), двуглава партийна хидра, израсла в недрата на Сглобката, смукала жизнени сокове от евроатлантическата власт, подобно на Пришълеца, който използваше човешките тела за свой инкубатор.

Всичко, което става го дължим на тази диригентска палка. Служебното правителство бе превърнато в партиен инструмент, а клещите на модела "ГЕРБ" отново щракнаха. Тази арогантна наглост вече бе препрана, боядисана и върната отново на политическия терен. Паралелната държава отново извади управленския смокинг от прашния гардероб. Вече не й се налага да управлява през биороботи като ПП/ДБ, а институционализира своите любимци съвсем официално.

Мелодрама и половина. 

Или филм на ужасите. 

Разликата вече не е много голяма.


Но целият този спектакъл го дължим на юридическите беснотии на ПП/ДБ. Те разрушиха крехките баланси в държавата и поднесоха властта на ГЕРБ. Не се опитвам да пиша апология на президентските служебни кабинети и те не бяха цвете за мирисане.

Но това сега е нещо като нищо друго на света. С мазните си пръсти юридическите лилипути буквално занулиха градените с години отношения между институциите и заложиха толкова много бомби, че е наистина страшно. Беззаконието бе узаконено, а телевизионните папагали на бившата Сглобка и до днес се опитват да ни мамят колективно, че промените в Конституцията били добри и свършили своята работа.

Може би наистина я свършиха. Ако целта е била да дадат цялата власт на Борисов и Пеевски, то могат да отварят шампанското и да се къпят в него като парламентарни стриптизьорки.

Когато хора с неясна политическа идентичност почнат да пипат основния закон, резултатите са катастрофални и кошмарни.

Надявам се, че Христо Иванов спи добре, защото в политическата реалност днес се разиграва политическият хорър, който той сътвори. Това е неговата фантазия за България, това е юридическият лабиринт на абсурда в който ни вкара. И всеки път, когато десницата точи лиги за промени в Конституцията, трябва да сме наясно. Тя изпълнява поръчки на статуквото. Защото градското дясно е част от паралелната държава. Нейният челен отряд за мокри поръчки и политически глупости. С това разполагаме като държава днес. Пълно юридическо блато, минно поле, разрушени институции, обезсмислен парламент и безкраен ужас от икономическото бъдеще. 

А казваха, че промените не залагали бомба.

Може би са прави.

Това не е бомба.

Това е терористичен атентат.

 

No comments: