Saturday, October 17, 2009

Любов и духова музика

В САЩ са фалирали не по-малко от сто и двадесет вестника. Могъщата група на Рупърт Мърдок, която публикува Wall Street Journal, търпи годишни загуби от 2 милиарда и 500 милиона евро. Самият Мърдок прогнозира, че през идното десетилетие всички вестници ще престанат да съществуват... Прочетете това в статията на гуруто на свободната преса Игнасио Рамоне (стр. 10).
И какви опити правят вестниците, за да се спасят? Намаляват страници, съкращават притурки, журналисти и работното време на оцелелите. Въвеждат платен достъп до електронните си издания. Пълни нещастници. Колегите трябва да попият българският опит. Това е истината.
Нека дойдат в България, за да видят какво значи борба и изобретателност да се оцелява. Ноу-хау-то се нарича "слагане на властта". А властта, каквато и криза да има, винаги ще намери начин да благодари.
От няколко месеца се възпираме да пишем за това. Не е проява на добър вкус да клепаш колеги. Това обаче, което видяхме вчера в броя на в. "Стандарт", е уникално. Всички журналисти с молив в ръка трябва да четат този брой, а техните преподаватели трябва да го включат в учебниците. Подсказваме го, защото имаме чувство за отговорност пред идните поколения. Историята на българската журналистика ще е с пъти по-бедна и изпосталяла без този брой на "Стандарт".
На знаещите е известно, че предишното правителство въведе данъчни облекчения за млади съпрузи, ако са взели ипотечен заем. Това правителство премахва бонуса. Антисоциално отвсякъде.
Как обаче да го напише "Стандарт", врекъл се в бурна любов на Бойко Борисов още в предизборната нощ? Много просто. С букви, тлъсти като коледна пуйка, на първа страница колегите пишат: "Сватбен подарък за младоженци". В подзаглавие се дава разяснение, както му е редът: "Плащат по-малко данъци за жилище назаем". Чудесно, браво на Бойко, си казва младият съпруг, минавайки покрай будките с вестници с разтреперано сърце. Разбира се, ако не прочете значително по-ситните букви в надзаглавието: "Още два месеца". За да се затвърди знанието на стр. 4, с още по-тлъсти букви, четем: "По-малко данъци за младоженци с кредит". Простата подробност, че това се премахва, а не се въвежда, вече престава да боде очите.
Романтичното пътешествие обаче продължава. Пак на първа страница, над портрет на Борисов, четем: "Гасим пожари в Европа". Брей, казва си нашенецът, я виж колко сме печени и как Европа разчита на нас! Някъде вътре в броя става ясно, че ние искаме, тоест имаме желание, да се включим в една програма, която се нарича "Модул за гасене на горски пожари с използването на самолети..." Искаме да станем организатор на програмата, но друго си е да обявиш на любознателния читател, че започваме да гасим пожарите на Европа, като не могат да се справят сами, я.
Енергията за журналистическо проституиране, тоест за оцеляване, обаче не може да свърши, ей така, просто на първа страница. Ако си го мислите, значи не познавате еротичния ентусиазъм на "Стандарт" към новата власт.
От вътре бликат едни бюджетни дупки, оставени от Станишев, и една спестовност от Дянков! "540 млн. лв. е дефицитът в държавния бюджет от януари до септември", четем на стр. 10. А дефицитът, продължаваме да четем, за септември е само 62,3 млн. Представяте ли си САМО? И това било девет пъти по-малко от дупката за месец юли.
Почваме да смятаме. Значи през юли дупката е била 560,7! Абе, колеги, нали за деветте месеца беше 540? След това се казва, че точно преди старите министри да предадат властта, дефицитът бил 556 млн.! Ама нали и Дянков си призна за излишък в края на юни от 180 млн.? Луд да станеш. На 13-а страница пък четем, че дупката в хазната била вече 710 млн...
Всички знаем, че любовта заслепява разума, но чак път толкова. Цифрите са си цифри. С тях можеш да лъжеш, но друго си е нещата да ги обобщиш в коментар. За по-простите и по-несмятащите. И четем коментара на колежката Валерия Стойкова на стр. 13: "Държавата като спестовна домакиня". И защо е спестовна? Защото решила да прибира за бюджета половината от печалбата на държавните дружества. "Въпреки, че неолибералите веднага биха скочили срещу всичко положително, щом стане дума за централизирано управление", пояснява колежката. То направо си е социализъм това прибиране на печалбата. Което си било мярка срещу скъпите командировки и луксозните лимузини.
Черешката на тортата обаче не е това. Какво заглавие може да се сложи на материал, в който се разказва как половината фирми в България замразяват заплатите, а всяка четвърта съкращава работници? Няма да се сетите. Те затова трябва гениалност. Внимание, заглавието е "Бизнесът вика Бойко на помощ" (пак стр. 13)! Бойко прелита от страница на страница в различни форми, различни думи, в различни заглавия и в един момент всяка дописка е като любовно обяснение. Още един пример - стр. 11, в дописката, която е за съкращенията в "Нефтохим", носи заглавието (дръжте се!) "Без съкращения в "Нефтохим". Заглавието гали все едно специално е чистено с омекотител. Истинска журналистика!
И с риск да бъдем скастрени от издателя, ще се провикнем: "Братя, купувайте "Стандарт"!". Иначе никога няма да разберете какво означава истинска, вдъхновена, всеотдайна и всепоглъщаща "свирка на властта"! Любов и духова музика.



(тази статия е писана съвместно с моя колега Юрий Борисов пд псевдонима братя Ружеви. Публикувам я в моя блог, защото смятам, че тя засяга изключително важен проблем днес - отношенията между "свободните" медии и полицейската власт. Смятам, че тепърва ще има да се пише по тази тема. Това е само началото)

1 comment:

Мариян Карагьозов said...

Поздравления за текста на Вас и на г-н борисов!
За съжаление, глупостите, кьорфишеците, опроверганите информации и медийните фантазми, които това правителство произвежда, са много повече, отколкото дори и сто коментатори биха могли да обхванат!!!