Wednesday, July 07, 2010

СДС - Сега Да се Снишим


За един страничен политически наблюдател върху екзотиките на българския обществен пейзаж СДС може да се окаже почти невидима партия. След изборите тази формация притихна някъде из парламентарните сенки и гласът й се чува само от време на време - кресливо да обяви подкрепа за Бойко Борисов и да допълни, че ГЕРБ са супер. Да, сините се опитаха няколко пъти да имитират различия, да показват мускули, да правят ритуали по възкресяването на синята мечта, но кой ли може да блесне с оригиналност пред величавия лик на Бойко Борисов.
Може би това е причината за странния пирует на СДС вчера. Сините обявиха, че ще гласуват против актуализацията на бюджета, въпреки че на първо четене подкрепиха макрорамката. С извинение за сравнението, но това е все едно да се ожениш за една жена, а после да твърдиш, че няма да спиш с нея. Това викторианско самоотрицание обаче вече идва нанагорно. От първия ден след изборите СДС драпаше да бъде част от управлението. Мартин Димитров настояваше идеите им да бъдат реализирани. СДС подкрепи ГЕРБ във всяко безумие, което сториха управляващите. А сега изведнъж - рязка спирачка. И опит да бъдат опозиция. Ама тези вече не минават.
Навремето именно от ДУМА тръгна станалият култов лаф, че СДС означава Стани Да Седна. Сега е време да преведем отново името на партията - Сега Да се Снишим. Сините правят отчаян опит да се снишат и току-виж след това се събудили опозиция.
И екзотиката ще бъде пълна.

No comments: