Thursday, July 29, 2010

Криминална приказка


Не е за вярване, но политиката има приказно лице. В България например реалността трайно бе подменена от безкрайната приказка.
Ето една такава в стил ГЕРБ: Депутатът Пламен Цеков изчита в парламентарната зала текст, който допуска в рекламите да има изображения на наркотици. Текстът е изцяло измислен и няма нищо общо с гласувания в комисията параграф. Най-интересно - Цеков изчита измислицата от хвърчащо листче, а после точно тя попада на страниците на "Държавен вестник". В играта е забъркан и неговият колега Светлин Танчев, а в цялата приказка е замесен и прясноназначеният герберски кадър в администрацията Станимир Катев. Машината се задвижва, хвърчащите бележки ускоряват ход и накрая имаме най-голямото нарушение на конституцията, която България помни - опитът рекламата на дрога да стане легална.
Приказката започва от мига, в който ГЕРБ започнаха да сътворяват лъжа след лъжа, за да заметат следите си. Цеков бил късоглед и заради това изчел по грешен начин текста. Интересно обаче как така параграфът продължава да върви с грешката по цялата верига до "Държавен вестник"?
Гербаджиите наистина заприличаха на Шехерезади, за да скрият виновните. Хвърчащите листчета не са като летящите килимчета обаче. Те ясно показват, че тук имаме схема, имаме политическа машинация, имаме заговор за погазване на Конституцията.
В тази приказка краят също е щастлив. Сивите кардинали останаха в сянка, а пешките бяха театрално наказани. Никой никога не е казвал, че трябва само доброто да побеждава, нали. ГЕРБ първи биха ви казали това.
А водката с изображение на марихуана все още се продава по магазините...

No comments: