Tuesday, July 27, 2010

Конкурс за местни лидери на БСП

Казват, че БСП няма силен вътрешнопартиен живот. Това е абсолютно невярно. Напротив - има. Просто за неговото пълно разбиране по места и организации съвсем скоро няма да е необходимо да се четат програми, леви класици и други досадни неща, а ще са нужни задълбочени знания и детайлен поглед върху бизнес реалностите на страната.
Организации на БСП широко разтвориха обятия за едрите бизнесмени и тази лъчезарна обич вече дава своите плодове. Само преди два дни пловдивските социалисти избраха за шеф на Областния съвет на партията известния бизнесмен Георги Гергов. "Аз съм патриархален човек с традиционни ценности", обяви преди две години Гергов, когато влезе в Националния съвет на БСП. В тези думи пловдивчани съвсем очевидно са разчели лидерска програма и избраха Гергов да ги води към бъдещи победи.
Това е прогресивен пример за цялата партия. Дори е време откровено да си признаем - другите организации изостават страховито по пътя към бъдещето. Заради това е време да се помисли за тотална местна лидерска реорганизация. В партията трябва да влязат капитали и нови личности.
Ето, време е БСП - София, да отвори регистъра на големите фирми и да си хареса нов лидер. Защо например в Ловеч не приложат същия подход? Във Варна - няма нужда. Колко много други градове ще се облагодетелстват от този новаторски подход.
Я, колко собственици на големи фирми стоят безпартийни - не е ли време организациите на БСП да се погрижат за тях и да ги удостоят с лидерски привилегии. Сещам се, че и цар Киро би забравил монархическите си забежки, ако някоя организация го потърси за областен лидер.
Ако по места се затрудняват с избора на крупен бизнесмен за водач, нека не се притесняват, а да пуснат обява за конкурс. Не забравяйте - задължителното условие за него ще е собственост над 50 милиона лева. Политиката е въпрос на визия, няма да си играем на дребно. Нуждаем се от мащаб, а не от подробности от пейзажа...
Да, вярно е, че в Добруджа играха филма с избора на едър бизнесмен за местен лидер и експериментът не се оказа никак успешен. Едрият бизнесмен сега живее в Австрия и се опитва вероятно да забрави битието си на партиец. Това обаче не бива да бъде прът в колелата на новооткрития бизнес ентусиазъм в левицата. Капитализацията на партията трябва да расте в прогресивен порядък.
И когато един ден докараме ситуацията дотам изборите да се печелят само от процентите на банковите сметки и пазарните лихви, тогава БСП ще е с едни гърди напред по пътя към победата.
Ей, не сте в крак с бъдещето, хора! Не се помотавайте, ами стягайте конкурсите.
Кандидатите чакат.

No comments: