Wednesday, July 21, 2010

Машина на времето


ГЕРБ са като машина на времето. Но с малък дефект - знаят само как да връщат миналато. Управляват една година, а ни върнаха назад с цели 50. И няма какво да се заблуждаваме, че това е злобарска или пресилена оценка. Никак не е.
Една кратка история в сталински стил: кметът на Пловдив Славчо Атанасов цял ден вися в предверието на Министерския съвет вчера, без да бъде приет от министър-председателя. На градоначалника му била обещана среща от Бойко Борисов. А мисията му - просто да спаси операта в града под тепетата. Славчо Атанасов (тук не коментираме дали е добър кмет или лош) има един непростим грях в очите на сегашното управление. Говори срещу тях, спомена с неприлични думи тяхната политика, изобщо - не е гербаджия. При Бойко Борисов няма шест-пет, който не е с него, е срещу него. С други думи - голяма част от българските кметове нямат шанс да бъдат приети от премиера.
Те живеят в 2010 г., но Борисов е 50 години назад. Това демокрация, децентрализация за него са термини от квантовата физика. Това дори не е политическо светоусещане, а нарцистично. Светът се върти около премиера и в него нямат място тези, които говорят срещу политиката му. В този смисъл ГЕРБ не са партия, а само атрибут, в който Борисов да оглежда собствената си мощ. Заради това кметовете са му ненужни, те само го тормозят с исканията да пощади хората от секирата си.
Въпрос на време е Борисов да заговори за себе си в множествено число.
Всеки век си има своето средновековие, бе казал Йежи Лец.
Българското средновековие на XXI век май започна прекалено рано.

No comments: