Sunday, September 12, 2010

Тероризмът на клишетата и битката с призраци


(защо все ромите са ни виновни за нашите проблеми)


Един зловещ клип броди из нета. Аз го гледах в You tube и ми стана лошо.
Цялата му драматургия е натоварена в най-добрите традиции на нацизма.

Гори огън. Постепенно от мрака излиза фигурата на девойка с черни дрехи и хубави крака. На ръката си има превръзка с българския трикольор (само за протокола - точно тази девойка е нещо като експертка към НС на БСП по евроинтеграция, което прави присъствието й на нациподобното сборище доста трудно обяснимо или поне поставя твърде много въпроси). От мрака изпълзяват и други като нея - мъже и жени. Гледат мрачно и се нареждат като шпицкоманда пред огъня. Някои от тях са скръстили ръце и гледат злобно все едно виждат края на света.
На фона на драматична музика се появяват надписите: "Докога ще търпим? Докога ще мълчим".

Това е реклама за подготвян национален протест (за който се твърди, че е за "българската чест и достойноство") на 25 септември. Протестът носи уникалният надслов: "Не на циганския терор и инвазия".
Както всяка фашистка проява и тази е пълна с лъжи и заради това целта ми ще е да разобличим всички расистки клишета с които е изпълнен този клип. Защо обаче нещо такова свободно се върти из мрежата, за да заразява с нечистите си цели повече хора?
Кракът ми никога не би стъпил в радиус от 5 километра на митинг, който носи точно такъв надслов. Да обвиняваш цял етнос в терор е морално престъпление. Това е новият опит на фашизма в България да възкръсне и да получи трайна легитимация.

Заради това ми е криво, че девойка от БСП се е хванала на нацисткото сборище, ама за това малко по-късно.


Ще се опитам да формулирам една теза и се надявам, че има кой да я чуе и разбере.

България няма ромски проблем.

Когато говорим за циганите трябва ясно да разберем, че проблематиката не е етническа, а социална. Говорим за бедност в дикенсови размери, а всяка бедност, разбира се, носи и своите пороци. Да обвиняваш циганите в това, че цялата престъпност в страната произтича от тях е нелепо, невярно и е фашизъм. Не се заблуждавайте, че не е.
Убеден съм и в друго. 85 процента от престъпленията в България се извършват от българи. Защо никой никога не прави протест срещу българската престъпност, терор и инвазия? Не циганите окрадоха цялата държава, направиха сделки с дълга, държат заплатите ниски и топят фискалния резерв. Не си спомням за известна мутра циганин, организираната престъпност е основно от българи. Тогава откъде изведнъж ни натресоха идеята, че сме подложени на цигански терор?

Писна ми да срещам заглавия от типа: „Циганин нападна полицай”, защото никога не съм видял заглавие: „Българин посегна на ченге”. Омръзна ми да слушам закани срещу циганите по автобусите и се изморих да обяснявам, че омразата не само е път без изход, тя е път без изход, защото над него е пусната атомна бомба.


С ромите в България проблеми има, но организирането на расистки и неонацистки протести срещу тях изобщо не е начинът за решаването им. Ромската проблематика, пак ще повторя, е социална и паленето на огньове и речи с плюнки, че циганите са боклуци не само няма да решат въпроса, напротив - ще го тласнат към радикално влошаване.

Не знам защо организаторите на такава прояви, си мислят, че ответната страна няма уши, за да чуе и разбере хвърленият език на омразата. И кога езикът на омразата ще стане подсъден? Защото той може да нанася единствено рани, а не да лекува. Само, че расистите и нацистите не искат лечение, а искат кръв. Това е тайната мисия и цел на мероприятието.



В клипа се появява една многозначителна фраза - "българската чест и достойнство".

Терорът на клишетата е по-силен дори от истинския терор. Защото клишето е извинението да не мислиш. Всеки расизъм се крепи на клишетата, защото, ако тях ги нямаше и фашизмът щеше да е невъзможен.

Какво означава българска чест? Българско достойнство? Омразата към циганите ли ражда българската чест? Трябва ли да разбирам, че не съм достоен, защото не съм в състояние да мразя цял един етнос? Какво - това, че не харесвам фашистите веднага ли ме прави непригоден и недостоен българин?
И като сме на тази вълна има още две думи в нашия език, които ме изкарват от нерви - "българщина" и "обезбългаряване".
Трябва да се научим да мразим думите за които никой не е сигурен какво означават. Никога досега не съм чул смислено обяснение за това какво означава българщина? Защото обикновено ми се описват качества, които не са само патент на нашия народ, а на доста народи по света. Тоест можем да говорим, че има французщина или пък англичанщина, с тази разлика, че тези народи нямат точно такива думи. Когато някой тръгне да ми обяснява светът наоколо с думи като българщина веднага ставам подозрителен. Съветвам ви и вие да бъдете.


Другият любим мит на средностатистическия фашист и борец срещу ромския тероризъм и турския произвол е идеята за обезбългаряването. Това вече е експлозия на език на омразата, защото чертае непостижими за нормалния ум разделения в обществото. Един въпрос - турците у нас не са ли български граждани? За какво обезбългаряване говорим? Кой и кога е формулирал, че нашите сънародници с турски произход са нещо по-различно от българите? Дори по-опасни от българите? Кой и кога е формулирал идеята, че ромите не са български граждани, за да говорим за обезбългаряване? „Обезбългаряване” е поредният начин по който се опитват да вкарат разделителни линии в нацията ни, точно там, където ги няма. Аз не искам народът ми да бъде делен от шепа вманиачени расисти, които не знаят как да си обяснят света по друг начин освен чрез омразата, насилието и политическата истерия.


Ромите са най-голямата жертва на прехода. Те бяха и най-голямата жертва на тоталитарната власт. Винаги ми е харесвала една фраза на Румен Воденичаров от първите години на прехода (сега не знам дали би я повторил), че ромите са "наши братя-страдалци". Кризата първо се стовари върху ромите, лиши ги от шансове, доведе ги до средновековна бедност, заради липсата на загриженост гетата станаха огромни, а днес ние им приписваме и вината за терор и инвазия. За пореден път изкарваме жертвите виновници. Това напоследък се превръща в типичен български синдром.

Ще си позволя дори една теория на конспирацията. Според мен ромският проблем умишлено не се решава и забатачва, за да може обществото да си намира лесният виновник за страданията. Не, не са виновни овластените българи, които раздадоха предприятията на безценица, фалираха банките, унищожиха земеделието и посегнаха на природата, за страданията ни на всички са виновни бедните роми в гетата с техните схлупени къщи и много деца. Подмяната е очевидна, радикална и е умишлена.

Ромите са част от български народ и имат права като всички нас. Само че какво отношение получават те - гета, безработица, мизерия, скинарчета, "Атака" и още цяла плеяда фашаги. Ромите са страдалци, но за разлика от нас страданието ги е направило единни. Затова много расисти нямат шанс и слава богу.


Чудно ми е дали организаторите на протеста са наясно какво точно искат. Какво означава да си срещу ромския терор и инвазия? Как предлагаш да бъде решен този въпрос? Да построим концлагери? Да депортираме масово ромите, за да ребългаризираме прекрасното си отечество? Да ги продадем на черния пазар за органи? С полицейско насилие?

Убеден съм, че в главата на всички, които отидат на такъв протест ще се въртят само такива мисли. Не ги слушайте какво приказват – те ще си мислят за това. Ако не мислеха така нямаше да формулират исканията си по толкова гневен начин. И именно тук попадат в собствения си капан.

Защото бързи решения в сферата на бедността няма. Там всичко трябва да се мисли, стъпка по стъпка, да се пробва, нещата стават постепенно. Не са измислени радикални мерки. Нещата не се случват от днес за утре. И никога няма да се случат, ако не признаем едно нещо – че ромите са хора като нас, наши съграждани, равни на нас, достойни като нас, с грешки като нас, възвисени като нас, с мечти като нас.

Нещата са толкова просто като се освободим от терора на клишетата и „очевидните” истини. И все пак ситуацията е ужасна.

Ужасът идва оттам, че като прогледнем през мъглата от клишета, ще видим, че тази битка е само срещу призраците, които съществуват в нечии глави. Ама тези призраци не умират и не умират...


И най-накрая – няколко думи за експертката на БСП, която се появява в клипа. Няма да й казваме името засега. Разбрах, че неин близък приятел е бил убит от роми. Питам – това извинение ли е да отидеш при фашистите и братски да се прегърнеш с тях. Защо на всяко друго убийство не се вдига митинг? Защо, когато българин убие българин не пишем за „българския терор”? Защо, когато препили фашизирани футболни хулигани се нахвърлят върху роми има хора, които тържествуват?

Няма кауза на този свят, която да оправдава заставането пред огън и фашистки поглед в очите. Може би това девойче трябва да се попита – а социалистка ли съм аз наистина? Тъжна работа.


Нека да го кажем просто. България е свръхзаситена от омраза. Няма нужда от пореден камък в блатото и възкресяване на нечистите сили. Ромите не са враг. Те са част от нас.

И се нуждаят единствено от добро отношение и държавна политика. Нищо повече. Толкова малко...

Или пък толкова много...

Ама си струва.

15 comments:

Beco said...

По въпроса дали 85% престъпленията се извършват от българи. Моля обърнете внимани и на факта, че циганите са не повече от 10% от населението. А са бедни щото са мързеливи

http://www.balkans21.org/2002_1/mantarova1.html

Борко said...

Социален фашизъм

Това е да се защитават определени групи от хора, предимно малцинствени до придобиване степен на безнаказаност.
Това е да не се признават за престъпления, дори и най- тежките такива извършени от тях.
Това е да не се наказват престъпленията извършени от маргиналите.
Това е да се създават условия за размножаване единствено при маргиналните групи от хора.
Това е да не се преследват за престъпленията извършени от тях.
Това е да лишиш всички работещи и спазващи законите от привилегиите достъпни само за маргиналните групи.
Това е да не се изисква маргиналните групи да имат задължения.
Това е маргиналните групи да имат само права и привилегии.
Това е единственото право на работещите да плащат данъци.
Това е един да работи, друг да взима помощи.
Това е един да се чуди как да си плати задълженията, а другия да не ги плаща изобщо.
Това е един, едва да успява да си отгледа децата, а друг да го прави с лекота, защото социалната политика и всякакви помощи да са насочени само към него.
Това е маргиналите да те грабят, а ти и да се оплакваш, да няма последствтвия.
Това е маргиналите да си правят каквото си искат и където си искат и да са над закона.
Това е маргиналите да имат право да те убият, а ти да нямаш право да се защитиш.
Това е да защитаваш маргиналите, като наричаш искащите справедливост и законност с думите – “фашисти” и да ги призоваваш към “толерантност” и “демократични и европейски ценности”
Това е новият фашизъм, социален при това!

Стефан said...

Незнам как може да си толкова безочлив и нагъл така да плюеш и да защитаваш збирщина гадове,явно ти е приятно да им плащаш тока да им даваш помощи от твоите данъци а те да са миропомазани,за тях законите не важат возят се в градския транспорт без пари правят си каквото искат безнаказано,но явно те боли защото може би си от този етнос но на мен това неми пука неме интересува кой е ром тучин или какъвто и да е етнос просто искам всички да спазват законите на българия и всички да са с равни права всички да си плащат данъците тока водата така както го правя аз ти и всички останали а за въпросната госпожица която плюеш така усърдно,всеки има право да се появява където си иска и да изказва гражданското си мнение за това е свободата на словото.мисля да спра до тук и да следя как бълваш змии и гущери врещу сопствения ти народ но явно си недоказан комплексар и немисля че всеки здраво мислещ българин би ти обърнал някакво внимание

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

"Българино", преди да пишеш коментари виж собствените си познания по българска граматика и правопис! ;Р

Alex Simov said...

Стефане, преди да обвиняваш другите, че са безродници, може би наистина е добра идея да се научиш да пишеш на български език! Да се научиш да се изразяваш правилно на родния си език. Кой мрази повече народа си - този, който се опитва да го направи по-добър или този, който дори не се е научил да пише на собствения си език...

vagabi said...

Браво, Сашо!
Борко, Стефан и пр. - когато някой получава социални помощи ги получава защото отговаря на определени изисквания за минимален (или никакъв) доход. Не въз основа на етническия си произход.
Циганите са най-лесната плячка на политическите хиени. Колкото по-бедни и малограмотни, толкова по-удобна мишена.

hora7io said...

Брилянтен постинг! Мисля, чегледната точка си е направо свежа, с разрешение на автора ще прекопирам публикацията в своя блог :)

Alex Simov said...

Разбира се, че разрешавам! :)))

Beco said...
This comment has been removed by the author.
Beco said...

Сашенце, чакам сладур да ми обясниш кои престъпления 85% са извършени от българи. И какво направи любимата ти шайка бандити от БСП да обърне тенденцията.
Много фашисти нещо почнахте да сънувате в БСП. Oпущихте кокалчето и почнахте да викате с дрънДърева "Фашизъъъъъъм."
дрънДърева до такава степен е изкукала горката, че почна да вади кирливи ризи без да се усети, че са от коша с мръсното бельо на БСП/БКП
Говоря за случая с чичо Асен.
A Иначе не схващам, как цял свят криФ на наш'то сиган, само те прави :
-Напъдиха ги от :
-Франция
-Дания
-Италия на два пъти
-Австрия лично пикаещия във фонтаните на Плевен ходи да ги събира и да се черви
-Норвегия
-Швеция
Проявиха се в САЩ, далечна Австралия. Сега гепат жица в Белгия, Германия, Гърция.

Weinlock said...

Принципно съм антифашист и интернационалист.

Тук обаче ще вляза в съюз с потребителите на езика на омразата. И то заради добре зададения вече въпрос:

Защо не само ние, а всички се държат така с тях?

И още един въпрос имам - технически, конкретно, какво трябваше да направи държавата и обществото за тях, което не бе направено? Това е много важен въпрос, който слава богу, вече ще занимава цяла Европа.

karcho said...

"Защо не само ние, а всички се държат така с тях?"
Първо фашизоидната администрация на Саркози, открито нацистката гвардия в Унгария и другите подобни мракобесни групи, слава богу, все още не са всички.
Второ "те" са също толкова неинтегрирани във Франция, колкото и в родните си гета.


"И още един въпрос имам - технически, конкретно, какво трябваше да направи държавата и обществото за тях, което не бе направено?"
Първо още от началото на `90те държавата трябваше да се погрижи за смислена (пре)квалификация.
Второ, отпреди поне десет години трябваше да е въвела данъчни облекчения за работодатели, които наемат роми на работа, за дасе бори по тия начин с дискриминацията.
Трето, гетата трябваше отдавна да бъдат разбутани - каквото става като жилищни условия да бъде легализирано, каквото не става да се разруши и жителите му да бъдат настанени на евтин общински наем.
Четвърто и може би най-важно - образование (това включва редица непопулярни, но изключително необходими мерки като например - дакриване на всички гето училища, затвор за директорите на помощни училища, които взимат психически здрави ромски деца, за да си попълнят бройките, драстична образователна реформа - преформулиране на идеята ни за нация от етническа към гражданска - това значи много критичен нов прочит на историята ни, изхвърляне на 90% от Вазов от учебниците; квалификация на учители за работа с излизащите от гетата деца - ама реална, не две обучения за усвояване на един бюджетец, реална десегрегация - разпръскване на ромските деца по всички училища в града и прочее.
Пето - обществото не биваше да бъде настройвано антиромски с десетилетни манипулации по най-популярните медии - "Циганин закла бабичка", "Мургавелки надуват кавала за 5 лв" и прочее. Волен Сидеров трябваше да е в зандана още следнаписването на антисемитските си пасквилчета, така че да няма и шанс да направи фашистката си партия. Божо Димитров трябваше да бъде уволнен отвсякъде след второто си антимакедонско изказване и да му бъдат отнети всички титли, нежели да бъде награждаван. Антон Дончев трябваше да бъде публично осмян за поръчковите си романи, Г. Марков - шефът на ИИ към БАН също отдавна трябваше да прашасва на бунището на история.
Тогава, тогава обществото ни нямаше да бъде така малоумно фашизирано, нямаше да вее байряци под път и над път и циганите нямаше да са му криви зарад високите цени на инсулина, и може би, може би, щеше да осъзнае, че враговете му са във властта и в банките, а не в гетата... ала еххх...

karcho said...

"отговор" от малоумниците: http://www.logr.org/stopcigani/?p=19#more-19
разбира се пълен с лошо скалъпени манипулативни пируети и емоционални истерии - сълзи в очите, циганска омраза и произвол и прочее смехории. Най-безумно ми се струва твърдението, че циганите били живеели все по-богато, "въпреки привидната мизерия". Тия хора са за лечение. Принудително.

Ei said...

You little Beco, maybe you don t have an idea of what is happening in other countries a? as a greek let me tell you that in greece a lot of people consider you and the other immigrants like criminals.and we,the antirascists, we support your rights all the time. the rascism is every where the same just it changes faces. so in greece, the rascists like you, find as enemies the bulgarians and other minorities. they consider the bulgarians as responsible for bringing in greece the prostitution and the mafia,of course i don t believe it as an antirasist. in your contry you are proud but out of it you were going to wait for our solidarity.next time think twice for accusing the minorities because the minority can be you!