Wednesday, October 27, 2010

Андрешковци


Литературният призрак на Андрешко винаги смущава съня на новия български политик. Цялата политика на прехода може да бъде описана с постоянното възмущение на определени хора от "андрешковщината" на народа.
"Това е недопустимо и това е комунистическо. Взимаш от този, който има, и даваш на Андрешко, който не се е осигурил, който е избягал", вписа се вчера в хора на литературните заклеймители Иван Костов. По-късно премиерът Борисов повтори думите му: "Ами тези "андрешковци" откъде да получат пенсии?". В интерес на истината той поне се опита да иронизира Костов. Неуспешно обаче.
В погледа на българския политик целият народ се състои от нагли хитреци, които гледат само как да откраднат нещо. Някаква банда от "андрешковци", които искат да живеят охолно на гърба на другите. Половината народ е от такива търтеи, но коя ли е другата половина? Вероятно тази, към която принадлежи шефът на СОС Андрей Иванов - за три години да си купи имоти за 10 млн. лв.
Границата в това "държавническо" мислене е ясно очертана - народът се състои от андрешковци и можещи. А можещите очевидно не си знаят парите и адски мразят да плащат за някой друг.

Андрешко е един от най-положителните образи в творчеството на Елин Пелин. Авторът не само обича този свой герой, той го натоварва с важно послание. Важно е хората да са солидарни срещу безчовечната власт, която става все по-богати на гърба на хората. Заради това Андрешко зарязва бирника в блатото.
Сега обаче времената са станали много по-перверзни. На власт отново са дошли бирниците и започна сатанизация на "андрешковците". Можещите/богатите са се озлобили докрай.
Вероятно споменът за блатото, в което са били изоставени, винаги ще им държи влажно...

2 comments:

nana said...

Не мисля, че всички които са на власт са безчовечни и сатанизирани.Явно много настървено се изказва пишещия.Поне малко ако си направи усилията и ще забележи, че има доста успешно правителство, начело с един много по-различен от познатите досега Премиер.Фактите говорят доста убедително за това което е постигнато за краткото време на управление .Този човек с коренно различен начин на мислене и подход непознат досега успя да накара Европа да поврва на България.Успя да поведе страната към стабилна политика в едни от най-тежките за световната икономика и България години.Подобни тенденциозни и преднамерено манипулативни изказвания не говорят за добра осведоменост от страна на твореца с подобни мисли.

Димитър Лъжов said...

Лява риторика! Казвам така - Андрешко е интересен герой. Не казвам "положителен" или "отрицателен"... Само Пантелей Зарев държеше да няма двусмислие - кое е е положително, кое - реакционно... Но ако от 3.5 милиона работещи българи 1.5 милиона са андрешковци, накрая вксички остават в блатото... това ли искаш?