Tuesday, October 29, 2013

Окупирай Фейсбук!




Този път няма да почвам с мъдрости. Ще постна два скрийншота от Фейсбук. Напоследък получавам доста писма пълни с обиди, на които не обръщам внимание. Горчивият опит в България ме научи, че тези, които твърдят, че са най-големите демократи, носят душички на импотентни диктатори. Те не търпят чуждо мнение, считат всяка различна от тяхната мисъл за оскърбление и са дребни гаулайтерчета на словесната агресия. Не вярвам, че са способни на физическа такава. Избрах да направя скрийншотове на разговора си с някакъв образ, поради една причина. Няма смисъл да пускам скрийншотове на писмата с псувни, обиди, проклятия и заклеймявания. Цинизмът е нещо, което не може да стигне до мен, защото за мен е важно, че си лягам с чиста съвест и непродадена душа нощно време. Както и това, че за разлика от маниаците аз не само търпя, но дори толерирам различните мнения.
Образът, чийто заплахи пускам обаче ме заплашва със Закон за защита на държавата. Това издава някакъв драматичен и исторически гняв. Някакво спотаено клокочене на мътилката, някакъв неосъзнат писък на душата. Неговата заплаха за мен говори за древно историческо разделение, което не сме преодоляли. Но вече нямам съмнения как е почнало всичко. Не аз тях, те се опитват да сплашат мен.
Имам обаче една лоша новина.
Не успяха.















Бях в СКАТ, казах няколко хубави думи за кабинета, понаплюх остатъците от десницата, размечтах се за свят без ДСБ и, ооо, чудо! - нито един от обадилите се на живо не ме напсува, въпреки нотките им на опозиционност. Единият дори каза, че намирал нещо рационално в това, което казвам. О, май год, да не би да съм бил в алтернативна вселена за един час? :))) — чувствам се като анимационен герой.


---------------------------------------------





Охх, не мога, не мога, не мога - трябва да споделя нещо. Не съм наясно кой е измислил това - протестиращите от 1997 година да предават знамето си на протестиращите сега. Това е пиар банкрут. Защото протестиращите от 1997 година си бяха върли костовисти, които от позициите на костовизъм ни говореха абсолютно същото, което се говори сега - че моралното бъдеще е зад следващия ъгъл, че Европа чака да ни прегърне и приласкае, че червените боклуци никога повече няма да управляват, че само за няколко години ще забогатеем и надебелеем. Трябва ли да ви припомням резултатите от управлението на Костов? След него хората бяха така ужасени, отчаяни, отвратени и погнусени, че гласуваха за първия попаднал им пич, който изглеждаше благо, идваше от чужбина и им обеща чудеса за 800 дни. Всичко това е пряк продукт на 1997 година. Така че, уважаеми студенти, внимавайте като пипате тяхното знаме - то е прокълнато вовеки.


----------------------------------------------------------



Охх, аз очевидно съм спонтанен богослов, защото гледката на циганското лято навън (която, оооо, проклет капитализъм, наблюдавам през прозореца) ме захвърля в религиозни размишления с неясен бохемски произход. Знаците за края на света вече са много: чета, че руснаците вече не пиели толкова, че кулата в Пиза почвала да се изправя и че лейди Гага се съблякла гола в Лондон. Така де - не е необходимо човек да е Нострадамус, за да види, че вселената е неспокойна. Кой би могъл да е спокоен при гледката на голата Гага? Човек би издържал среща с извънземни, но се съмнявам, че че би издържал на лейди Гага...
Така стоя и си мисля пред прозореца, а после кротко въздъхвам - животът е хубав, твърде хубав. И се сетих за старото стихче на Александър Геров:


И макар четиридесетгодишен,
във физико-математическия факултет ще се запиша,
за да открия витамин,
който да ме направи безсмъртен.



-----------------------------------------------------



Според Калин Янакиев (това е Господарят на качеството, тоя същия дето бил "ритан с юмруци") виновникът за целия преход бил ясен (той се осмелявал да го каже) - Българската социалистическа партия. Йес! Това, което професорът мъдро не обяснява е как така тази Българска социалистическа партия все още е в парламента, а пък неговата невинна, чиста, искряща, неопетнена, небесна, ангелска, качествена партия бе наритана като Левски от ЦСКА. Офф, като слушам десебарите от последния ден имам чувството, че преходът е протекъл така: БСП е върлувала, тършувала и свирепствала, а демократичните души са седели полуголи в харема и са пищели с наслаждение, че ги изнасилват...Тази фантазия придава един много интересен еротичен заряд на случилото се, хахаха — чувствам се като психиатър в новопостроена народна лудница :))



-----------------------------------------------------



Днес съм поетична душа и не мога да не възпея лиризма на ситуациите:


Ода за Ивет


Какво се римува с Ивет?
Мотоциклет,
квартет,
тет-а-тет...
О, Ивет,
видяна край университет
протестър в мини-купър
протестър в интернет.
Ивет, която не знае
с какво се римува ивет
например с тромпет
сладолед
турникет -
защо се взираш ядно в мен
все едно съм разкаял се ранобуден
студент -
нищичко във мен не става рано
или става, ама само
поне да почнем с мусака,
или с нещо готвено, душа,
че то от протест на протест
от този протестърски стрес
докъде се докарахме значи
човек във джипа си не може да се кАчи
край нашия университет,
ееех, с какво се римува Ивет?


---------------------------------------------------------


Уроци по политкоректен новговор. Думи като "комунист", "болшевик", "червена орка", "червен боклук", "червен изрод", "социалистически капут" "левичарска измет" изразяват безкрайния демократизъм, вътрешният плам, изящната истина, небесното състояние, вътрешната светлина, свобода и хуманизъм на душата. Всичко вън от тези обиди, изразяването дори на леко съмнение в тези качества превръщат съмняващия се в пета колона, гаден лакей на олигархията, четвърти братовчед на Путин...Ако се придържаш към първото Люба Кулезич може да те покани на вечеря, ако се придържаш към второто ще те залее с вещерска отвара по тв-то. Лесно се разпознава :))


-----------------------------------------------------



В интерес на истината декларацията на студентите от Великотърновския университет е с пъти по-смислена и интересна от тази на "Ранобудните студенти". Тази на "Ранобудните студенти" е пълна с клишета, тъпотии и пиарски локуми, докато върху декларацията на ВТУ очевидно са работили автентични студентски мозъци и най-важното говори се за образование. Декларацията на ВТУ със своя автентизъм ми напомня на февруарските протести, защото те призовават за: "Подобряване на управленския капацитет чрез кадрово обновяване за промяна на политическия стил, независимо от партийния цвят". Това е готина идея, ама един път вече я играхме. През 2001 години имаше мощен поток на нови кадри, ама след 800 дни се оказа, че всичко е балон. Което не е критика към искането, а просто припомняне, че в България сме играли всички варианти, но все пак респект към истинските студенти, а не към потайните костовистчета, които даже вече ги е срам да признаят от коя партия са :))))) Както и да е - ако декларацията на СУ приличаше поне малко на тази от ВТУ, щяхме да сме в различна България, но млъкни сърце...:)))



-------------------------------------------


Случайно се зачетох в едно стихотворение на Чавдар Добрев днес. Оказа се полезно човек да почете малко поезия в края на деня. Тогава тя звучи смислено, възвишено и най-важното истински.
Ето го и самото стихче:


Зная, че си отивам
от тази земя,
а кръвта се бунтува
и тревата зове,
скритият кошер
в дънера ме ласкае.


Колко просто е
да кажеш не.
Колко трудно е
да останеш.



----------------------------------------------------



Дали си вярват, че са много? Не мога да кажа. То и аз от години вярвам, че съм спал с Памела Андерсън (все пак плакатът й с години висеше над леглото ми в моята стая), ама не съм сигурен, че ще ме впиша в енциклопедията на свалячите :))))


---------------------------------------------------------


Един-единствен сезон пречи на човека да остане атеист. И това е циганското лято. Есенните цветове са пулсиращи, слънцето пече като коварен рекламен плакат за вечното лято, а жените в последен есенен пристъп на поетично откровени пак са извадили минижупите. И когато видиш тези картина накуп в празния център на София, не можеш да не си помислиш, че има Някой горе, там сред облаците, който е замислил тази естетика и единственото недоволство, което можеш да формулираш е, че не знаеш дали Този горе има приемни дни за аудиенция в които да се опиташ да Му изкрънкаш вечен живот :)))


------------------------------------------------


Един-единствен сезон пречи на човека да остане атеист. И това е циганското лято. Есенните цветове са пулсиращи, слънцето пече като коварен рекламен плакат за вечното лято, а жените в последен есенен пристъп на поетично откровени пак са извадили минижупите. И когато видиш тези картина накуп в празния център на София, не можеш да не си помислиш, че има Някой горе, там сред облаците, който е замислил тази естетика и единственото недоволство, което можеш да формулираш е, че не знаеш дали Този горе има приемни дни за аудиенция в които да се опиташ да Му изкрънкаш вечен живот :)))


-----------------------------------------------------------------


Една костовистка, ама костовистка фанатичка е написала: "Симов е дори по-гнусен от Волгин!". Сърцето ми разкърти - коментарът й има само три лайка. Нима толкова малко хора смятат, че аз съм гадняр-джуниър в сравнение с Волгин и не са лайкнали??? Какво, какво, каквооо трябва да направи човек в тази държава, за да получи такъв коментар поне 100 лайка. Така де - как иначе Путин ще ми даде дъщеря си и половината Кремъл :)))))


--------------------------------------------------------------


Днес трябваше да дебатирам с две окупаторчета на СУ, ама те така и не се появиха. А аз се бях подготвил добре - изчетох им декларацията. Тя прилича на стихосбирка на романтична гимназистка - драматични метафори, изящество на пиарските послания и конкретна еротика. Тържество на помпозността над истината. Ако смятате, че психодясното или ГЕРБ са алтернативата, значи трябва да се прегледате или да окупирате някоя аптека. Защото друга алтернатива няма. И аз искам да има, ама няма. И аз искам световна революция на плеймейтките, ама още още не се мержелее ня хоризонта. Студентите избягаха от дебата, защото нямат аргументи, а и вероятно, ако бяха дошли двама души, нямаше да има кой да стои и да създава усещане за присъствие в СУ. В момента в който откажеш да защитиш публично убежденията си, за мен означава само едно - ти нямаш убеждения, а само поръчка. Това е. Не поискаха да го чуят лично, заради това го пиша тук. Нямам три живота на разположение, за да гледам как олигархията всеки път прави един и същ спектакъл. И той все повече заприличва на изнсилване. Ранобудни студенти ли? По-скоро конспиративни такива...


-----------------------------------------------------------


Ивет Добромирова засечена във ФЖМК? Значи краят на окупацията вече се вижда. Има ли случай това русо създание да се замеси някъде и напълно да не прецака нещата. Така де - аз, ако бях протестър щях да се пазя от Ивет като Хензел и Гретел от къщичката, направена от лакомства. А в къщичката живее пиарка и, ако я оставите ще олигави всичко до невъзможна крайност. Да не говорим, че няма да спре да дърдори за Марин Райков и така ще убие и последният ентусиазъм за окупация :)))



---------------------------------------------------------------


Окупирах си стола и няма да стана от него докато Жизел Бюндхен не направи гола фотосесия. В знак на протест изнесох лекция на останалите протестъри - аз, моя милост и стария репортер. "Ние протестиращите сме същества от особена порода", обърна се Симов към съидейниците си - "Това е протест на съблечените срещу тези, дето ходят с дрехи и няма начин да не победим след като Памела Андерсън е на нашите позиции". В словото си Симов засегна и други теми от обществения живот: "Кой? Кой? Кой?", попита той, "си е позволил да не назначи мис "Октомври" на "Плейбой" в Министерския съвет?". Според него това доказва, че олигархията не само се е развилняла, но вече и спира и свободата. Симов бе убеден, че дългата ръка на Путин е сложила дрехи на девойката от НЕК, защото нейната голата е била най-големия аргумент срещу АЕЦ "Белене", защото на кой му пука за "Белене" щом има цици за зяпане. Словото му бе прекъснато от бурни аплодисменти и от желанието на стария репортер да почерпи в знак на протест...:))


---------------------------------------------------------



О, не! Цветан Цветанов се оказа цесекар. Неее... А Бойко е левскар. Нееее...Май вярно ще почна да се интересувам от скучния волейбол Не че се интересувам от футбол, ама досадно е аз и куката да сме от един отбор :)) — чувствам се като дете научило, че дядо Коледа няма :).


-------------------------------------------------------


Боже господи на политиката, Ти, който толкова рядко обръщаш поглед към България, моля те, моля те, моля те, налей малко разум на този, който се изживява като президент у нас, защото този пич иначе рано или късно ще ни вкара в някоя война. Стоя си аз, пия си кафето и изведнъж виждам заглавие: "Плевнелиев: Няма българи, които са избрали да емигрират към Русия". След като се захилих, задавих и прокълнах света (точно в този ред) видях, че Плевнелиев на форум на Американската търговска камара у нас е използвал точно тези думи за доказателство, че ориеантацията на страната ни е прозападна - САЩ и Западна Европа, а не разбираш ли някакви гета като Русия, Китай и Индия. Далеч съм от мисълта да оспорвам стратегическата визия на ел Президенте, само се чудя дали фактът, че държавата ти е толкова нефелна, че основно произвежда емигранти, може да бъде повод за гордост? Янките така ще се разтопят от кеф, че им пълним страната с нелегална работна ръка, че направо ще свалят визите за своя източен съюзник, да знаете...И когато превърнеш нефелността си в политически аргумент, значи ти е време да се оттегляш в палата си в Гърция, май френд. И се чудя дори и да има трима българи, които работят в Китай, Русия и Индия - те какво, излишни ли да се чувстват, защото са избрали алтернативна посока, а?


No comments: