Thursday, October 03, 2013

Наръчник на истинския десничар




Време е някой да напише книга със заглавие "Пътеводител на българския десничар". Това трябва да бъде честна и практична книга, а не обичайните алабализми и дивотии с които се отличава лексиката на средностатистическия десничар, когато тролства из фейсбук.
Като четем идеите на Реформаторския блок, наричан вече поетично РъБъ, с които те обявиха, че ще "изхвърлят мафията от обществения живот" на България, трябва смело да формулираме правило номер 1: Истинският десничар в опозиция задължително трябва да говори като развихрен левичар, току-що прочел статия на Уго Чавес. Деснотата се появява едва на власт, а интелектуалните упражнения върху Айн Ранд са предназначени единствено за около 0,3 на сто от българския народ. Ако искате да спечелите гласове на изборите в България трябва да сте невъздържано и палаво ляв в поривите си, дори и да сте обявили, че по-дясна от вас е единствено дясната стена в кабинета на Иван Костов.

Сред обявените вчера идеи на реформаторите е въвеждането на необлагаем мининум. Дали осъзнавате - това е направо културна революция в мозъка на десния икономист. Тези, които се чудеха дали да мразят Тройната коалиция понеже въведе тяхното абсолютно въжделение плоски данък, вече са срещу него. Не ни разбирайте погрешно - готови сме да подкрепим всяка левичарска идея, пък дори и дошла от десницата, но просто е забавно да видиш как те рушат последните остатъци от икономическата си митология.
Това ни води до правило номер 2: веднага щом се озове на власт българския десничар мигом ще забрави, че някога е говорил като младия Троцки и с мракобесна страст ще започне да приватизира, реже заплати и намалява пенсии. Емпиричните наблюдения от всички пъти, когато десницата е управлявала ни води натам, а ние просто нямаме доказателствана база, че ще направят нещо различно.

Четете идеите им. Твърдят, че ще изгонят мафията, ще спасят хората от произвола на банките, ще спрат източването на публични пари от олигарсите...
Пропуснали са само да добавят, че ще се борят за световен мир, абсолютно щастие и вселенска хармония.

No comments: