Wednesday, October 16, 2013

Голямата култура на ГЕРБ
Когато в средата на февруари кабинетът на Борисов бе изметен от власт от народното недоволство, една новина остана встрани от общественото внимание. Културният министър на Борисов Вежди Рашидов отпразнува своето освобождаване от административните отговорности в ресторант, където бе забелязан да пее песен с величав текст: "Откога не съм повръщал, в този град и в тази къща...".
Което всъщност е затварянето на един управленски кръговрат, ако се замислим философски. Защото абсолютно същият културен министър в началото на своя мандат публично обяви пред журналисти: "Аз малко се насосах горе...". После в пристъп на обществена меланхолия се върна в розовите спомени за миналото и повръщането и сподели: "Навремето имаше журналисти, с които заедно пиехме, заедно повръщахме, заедно ставахме от масата".

Припомняме тези неща след обявеното от страна на ГЕРБ намерение новият им вот да бъде на тема "култура". Когато човек иска да прави политика, а не телевизионна комедия, сам си дължи като минимум елементарна последователност. Това, освен, че ще е първият вот на недоверие в новата история за култура, показва, че ГЕРБ съвсем нямат определена тактика в темите, а го карат мащабно през просото с надеждата да превърнат всичко до което се докоснат във фарс.

Може би формулирането на този вот е опит на ГЕРБ да се върнат към утопичните времена, когато Рашидов сравняваше драсканиците на Борисов по време за заседания на МС със скиците на Пикасо. 
И сега сигурно се дразнят, че всички виждат в тяхното управление не романтична идилия, а озъбен грозен експресионизъм, траен като кошмар.
Голяма култура имаше по времето на ГЕРБ, ей. 
И голямо повръщане.


(коментарът е писан съвместно с моя колега Юрий Борисов под псевдонима братя Ружеви)
 

No comments: