Sunday, October 13, 2013

Ваканция в Централна Европа




Точно, когато протестите тръгнаха истински да умират се случи така, че ми се наложи да отида до величествения град Бърно в пътуване, което вече описах. Така се случи.
Не бях тук, когато Конституционния съд отказа да вземе решение за Пеевски.
Не бях тук, когато протестъри са потрошили прозорците на Министерския съвет.
Не бях тук, когато едрогърдите пиарки пак са правили опит да атакуват кортежа на премиера.
Не бях тук, за да видя, че дори появята на господин „Кой го назначи” отново като проблем на обществената сцена, не успя да послужи като токов стимулатор за протестите.
Не ме разбирайте погрешно. Писмото на Пеевски до медиите се оказа триумф на наглостта. Аз го изчетох няколко дни по-късно. Но и тези, които се опитват да сатанизират премиера също не са по-добри. Това е проблемът, който се вижда дори по-добре от известна дистанция. Тези, които крещят на улицата не са по-добри. А техните прилагателни с които описват себе си за неистински и лицемерни.
Само, че, така се случи, аз пропуснах тези политически развития и не съжалявам толкова много. Нямаше ме тук, осигурих известен политически пансион за душата си в Централна Европа, там, където почти не чух някой да споменава България. Това отрезвяване ти действа като хапче за нерви – успокоява те, разведрява те и в крайна сметка те кара да се отдадеш на кротките мигове, когато си далече от перманентното хейтърство и можеш да забравиш за миг цялата кал и дивотия.
Мислите по-долу, поне част от тях, са продукт на такова ваканционно състояние на душата. Хареса ми да се върна към тях – просто отново ми показаха нормалното състояние в което трябва да се намира един човек.
Другите неща не са толкова ваканционни. Но както казваше Владимир Сорокин – не мога да изкарам целия си живот във ваканция.
И аз съм така.








Реших да изпадна в делюзия и да си представя, че има безплатна бира и стриптизьорки на работа. Ама нещо не ми се получава. Бойко, що само на БСП и ДПС им разрешаваш делюзията бе? И искам искам своето късче от нея :)))))


----------------------------------------------------


Краят на епохата на протестните дни все повече ме притеснява. Защото тя изведе на бял свят всички елитаристки, нарцистични, смахнати и провинциални черти на това, което трябваше да бъде интелектуален елит на България. След като Калин Янакиев блесна с откритието си (на английски има една фраза, която няма да превеждам, но която точно описва мислите му - brain fart), че протестът бил на качеството срещу количеството, днес налетях на интервю с проф. Александър Кьосев, който иска протестът да премине в нещо като организирането на петминутки на омразата - срещу журналисти. Посоченият пример за "лош" журналист от представителят на качеството е Явор Дачков. Нямам проблем с това някой колективно да хейти олигарси, политици, Азис и Веселин Маринов. Но тук вече имаме формулирана злоба към журналист и то, защото, той си позволил видиш ли наглостта и нахалството, да не мисли като като качеството и да има мнение различно от тяхното. Следващата стъпка каква ли ще е? Публично изгаряне на всеки, който не се вписва в красивите снимки на протестиращите? Нямам представа откъде се е натрупала тази интелектуална мътилка в съзнанията на хората, които предлагат такива неща, но е плашещо, че обект на гнева на господин професора е един журналист. Той дори не е толкова гневен на Пеевски и сие, колкото на Дачков. Защо? Защооо? Аз имам отговор, но той е циничен и ще го спестя. Ето заради това не пада кабинета, май френдс, просто тези, които искат да го свалят досега не са предложили нищо друго освен мисловни циркаджилъци, завити в пиар-целофан :)))


---------------------------------------------------



Охх, имахме нещо като думаджийски купон и поставих личен рекорд за себе си. Опитах се, за първи път в многострадалния ми живот, да водя хоро. Общо-взето приличах на пиян пингвин, който си търси нова кръчма из ледовете. Нооо, въпреки всичко народът ме прие дори и в тази нефелна ситуация. Не са лоши хората у нас, мислех си на тръгване, щом изтърпяха да ме гледат как правя опит да водя хора, значи и протести ще изтърпят, и правителство, и всичко...докато окончателната перманентна революция на минижупа не възтържествува глобално :))))



--------------------------------------------------------------



Край НДК видях щанд на който продаваха (дръжте се здраво за столовете, че ще ви разтръска, меланхолици такива)...дъвки "Идеал". Стоях и гледах като човек внезапно озовал се в средата на 80-те години или като тийнейджър, който за първи път вижда жена по сутиен. Струваха по 10 стотинки едната. Взех си пет. Отварях, дъвчех, после отварях друга. Почувствах се на около 7 години. Изпитах желание дори да си подскачам. Само едно ме разстрои. Не си спомням какви картинки имаше навремето в тези дъвки, ама сега са сложили някакви снимки от исторически музеи из страната. Хей, гадно е през дъвките да прокарваш даскалото, гаднооооо :)))


-------------------------------------------------------


Наваксвам с пропуснатите протести и попаднах на лозунг от снощния протест: "Партийната държава ни отвращава". Давам списание "Плейбой" с Лили Иванова на всеки, който ми разясни политическата логика на това послание. Партийната държава ни отвращава, тогава каква държава да си направим - държава, където мармотите завиват шоколад, кравите са лилави, а феята на зъбчетата е президент. И щях да приема лозунга, ако знаех, че това е протест на анархисти, които общо-взето са най-добрата политическа сила в тази вселена. Ама, когато идва от младите и красивите, този лозунг ми идва в повече, защото, ако държавата не е партийна, тогава тя със сигурност е олигархична. И това е проблемът днес. Държавата не е силна, защото доскоро приличаше на розов сън на Бойко Борисов. Трябва да искаме силни партии, защото иначе наистина някоя фея на зъбчетата ще дойде, за да се прави на Терминатор.
В потвърждение на теорията ми един стар и велик цитат от Брехт
"Господин Койнер срещна господин Вир, поборник срещу вестниците.
- Аз съм голям противник на вестниците - каза господин Вир, - не желая никакви вестници.
Господин Койнер каза:
- Аз съм по-голям противник на вестниците: желая други вестници."



-----------------------------------------------------


Изтъпял съм мощно, а светът очевидно ме изпреварва с две обиколки. За първи път от поне 15 години насам Нобел взима писател(ка) за който никога, ама никога не съм чувал. О, Алис Мънро, защо ми причини това? Защооу? :)))) Сега остава да открият марка бира за която не съм чувал, за да бъде интелектуалният ми крах пълен.


-------------------------------------------------------


Не знам какво да кажа - само човек да мръдне на някъде и в България веднага става интересно. Докато ме нямаше тук е имало драми с дебели медийни магнати и депутати, чупене на прозорци на МС и дори цяло предаване на Николета Лозанова. Тц, тц, тц, балъците по света трябва да са луди, че да не се интересуват какво става в България. И само да се похваля докато не съм изтрезнял напълно от чешката бира и мина на хейтърска вълна. Утре старият репортер ще дава интервю на Иван Гарелов за сайта му. Не знам какво ще успея да му кажа, защото в момента съм на вълна - нека чехкините да управляват света :))) А таксиджията, който ме кара от летището до Подуяне никак не се интересуваше от протестите. Интересуваше се дали ще върнат стария режим на пушене. "Аз", каза ми той, "не искам да живея до сто години, и на 60 да умра, ама да знам, че съм правил каквото ми харесва". Най-накрая открих подуянския Ганди :))))


--------------------------------------------------------------


Забелязах нещо - когато човек комуникира с чех, за да се опита да бъде насочен към магазин за сувенирчета, но чехът не знае английски и действа универсално, винаги те упътва към магазин за бира. Хей, тия пичове ме кефят - не е като да не знаят кое нещо е най-големия плюс на тяхната държава. След дългите крака на чехкините де, разбира се, че след тях...:))))


---------------------------------------------------------


Чешки парадокси. Не знам колко от вас са опитвали чешка кухня - ама тия пичове в Централна Европа имат уникални ястия. Уникални. Всички вървят с бира, защото когато сервират месо, за чеха е обида да седне на масата, ако на нея няма поне килограм свинско. И може би в други части на света е прието девойките да ядат по половин маслина на вечеря, но чехкините, забелязах, се отличават със солиден апетит. Но така или иначе аз дебела жена из Бърно (за ужас на всеки филолог чехите го изписват Брно) не видях. Очевидно тайната на стройната фигура е не да ядеш по малко, а просто да не се лишаваш от удоволствията в живота. Не върви да го казвам аз, на тялото на когото са изписани всички погълнати сандвичи, но съвестта ми на пътешественик просто няма да ме остави на мира, ако не отбележа факта :)))


-------------------------------------------------------


Схванах му цаката на чешкия, ей. Просто това не е език, който човек трябва да говориш трезвен. Като му удариш две бири обаче и когато почнеш да праскаш ударенията на думите където ти дойде, тогава келнерите не само те разбират, ами почват да те гледат с уважение все едно им обясняваш висша философска теория. Не, че се хваля, ама ние българите май сме родени да бъдем граждани на света, тоест навсякъде и на всеки език търсим и често намираме начин да бъдем почерпени от различните култури. Тия пичове от ЕС много са се объркали като са праснали столицата на Европа в Брюксел. Трябваше по към нас да я сложат, защото, не искам да злословя, ама вижте го Барозу - да не би да се намери нормален човек в Европа, който ще го почерпи :)))


------------------------------------------------------------


Чехия ми харесва повече от Австрия. Австрийският пейзаж е един такъв измъчен, хладен, готически. Градчетата им по границата с Чехия приличат на картички, ама иначе пейзажът навява меланхолия. В момента в който влезеш през границата в Чехия пейзажът става бохемски, слънцето се показва и сякаш самата природа се опитва да те вкара в първата кръчма да не останеш без бира по земите чешки. А Бърно е просто малко бижу - сега отивам да го обикалям, че любопитството ми е убийствено. Чудно ми е, навремето Кирил и Методий като са бродили из тези моравски земи, дали са имали време за по бира между всички богословски спорове, които са водили? :)))


--------------------------------------------------------


На летището на Виена: така и не видях усмихнат австриец. смеят се предимно хората от екзотични части на света. Ама иначе всичко тук е като математика - и да искаш, не можеш да се объркаш.


----------------------------------------------------


От думите на Иво Прокопиев разбирам, че досега протестирали средната класа (каквото и да е това обществено животно) и предприемачите. Ние сме си мислили, че протестират, а те въртели сделки.
Хахаха! Не мога да спра да се хиля. Изобщо не искам да се подигравам с протеста, той не заслужава това. Но с такива говорители на недоволството като Иво Прокопиев и Бойко Борисов всеки път след протест протестърите трябва да си проверяват джобовете. Защото тия двамата не са известни с безкрайния си алтруизъм и отвращение към кражбите :)))


-------------------------------------------------------


В живота си нивга не бях се надявал, не бях сънувал дори, че ще ми се отвори път до страната, която е основен резервоар на порнозвезди в Европа, китната и аристократична Чехия. Но очевидно духът на Хашек мисли за мен и ме призова от девет страни в десета, защото е ясно, че любителите на бира са могъщ интернационал, който превъзмогва даже и смъртта. И така още утре зачезвам към вълнуващия град Бърно и така освен от баналния български ежедневен капитализъм се надявам да се отърва от неочакваните български студове. Не знам защо, но си представям Чехия топла страна. Най-вероятно тя не е такава, ама нали знаете - човек докато върви сред девойките и си мисли коя ли от тях утре ще е новата порнозвезда на Европа забравя и студ и всичко...:))))


--------------------------------------------------


Житие Борисово (из живота на вмкч Бойко Беглец Парламентарен от Банкя)


1. И рече той гневно и великомъдро:


2. Това е партия, която е убивала хора и е взривявала църкви. Изпращали са хората в лагерите в Белене. БСП е избила цвета на българската нация


3. И провикна се Той ибо неделята Му празна щеше да бъде:


4. Нас за 4 години ни изкараха сатани, а те са убивали и взривявали български граждани


5. И яростно рече, щото прочее неразбран да не остане:


6. "Кога при ГЕРБ е уволняван журналист или са сваляни цели предавания?"


7. И възкачи се на оня връх медиен и горко провикна се къмто синовете човешки:


8. "Що ме плюете, о вие, реформаторчета? Не е ли време усилия общи срещу БСП и ДПС да съберем, защото всуе досега с протести се опитваме да ги спрем?

9. А синовете човешки небесата скришом поглеждат и чудят се с какво ли бог ги наказа и тъй прокле ги, че всяка грешна неделя да слушат Оногова, що да млъква не знае...:))))


-------------------------------------------------------


Заглавие: "ЧЕЗ: Ниските температури ще се отразят на месечните сметки за ток". Не знам защо това съобщение ми напомня за начина по който бе убит Лука Брази в "Кръстникът" - чрез зверско удушаване. Пък и откога това е новина? В българския капитализъм месечните сметки за ток все растат и растат, а семейството на шефа на ЧЕЗ дебелее и дебелее. Новина щеше да е, ако бяха казали, че ниските температури няма да се отразят на месечните сметки. Ако бях прочел такова заглавие щях да се усъмня, че вече живеем в абсолютната диктатура на производителите на щастливи хапчета :)))))


---------------------------------------------------


Трети час си вися на „Позитано” и слушах как ще номинират Мартин Шулц за шеф на ЕК. Възмутен съм. Моето предложение за автентично лявата кандидатура на Николета Лозанова за шеф на ЕК дори не бе разгледано. А Лозанова, разбрахме тези дни, постави краи на брака си в името на книгите - значи се вписва перфектно в стратегическите приоритети на Европа 2020, а да не говорим за това, че като съдим по скоростта с която натръшка всички футболисти у нас, момето до средата на 2014 ще изтръшка достатъчно електорат в Европа, за да даде предимство на левицата пред силите на твърде облеченото реакционерство. В епохата на криза в ЕС единствено николетките могат да дадат нов прилив на оптимизъм и да възплменят политически страсти в континентален размер...


No comments: