Monday, July 14, 2014

Провинциалните киногерои на ГЕРБ




В разгара на предизборната кампания от 2011 година ямболският кмет Георги Славов блесна с един налудничав клип. В него гербаджията се самовъзвеличаваше като герой от "Матрицата", който се бори и унищожава проблемите по пленителин киноначин.
Тези дни Бургаският апелативен съд се прояви като най-безмилостният кинокритик в страната и възнагради Славов с потвърждение на присъдата му от три години и осем месеца, които той ще трябва да лежи в затвора. Ямболският Нео всъщност бе разобличен като обикновен овластен бандит, което има много малко общо с тетралните политически клипове. Но проблемът не е в това. Още през 2011 година се знаеше, че Славов е човек, който не може да се впише във величавия си кинообраз, но въпреки това спечели изборите в града. Което не е обвинение към гласоподавателите. Това е просто симптом на политическото разложение, което е обхванало България. Хората гласуват без да се интересуват от последствията върху самата идея за управление, когато дават власт на обикновени мошеници, пък били и те участници във високобюджетни клипове.

Потвърждаването на присъдата на Славов едва ли щеше да бъде някаква сензация, ако не бе станала в деня в който друг съд отстрани кметицата на район "Централен" в Пловдив, също кадър на ГЕРБ. Изключително важно е да сме наясно с тези хора и техните дела, защото политическата сила, която те представляват шумно твърди, че може да е алтернатива и алчно се е втренчила във властта.
Само, че тази претенция е подплатена не с идеи, а с апетити. Прословутите кадри на ГЕРБ масово се оказват забъркани в паяжини и схеми, а вече дори и съдилищата не могат да мълчат пред нивото на тяхното безобразие. Пловдивската гербаджийка е обвинена, че е упражнила влияние върху два договора за доставка на храни в детски градини. И така килограм грозде е излизал по 7,50 лева. Ето това е политическата алтернатива, която твърди, че е нещо ново. Разобличени киногерои, мошеници, които са си купили на битака крила на ангели. Прав е бил Еклесиаст - "който трупа знание, трупа тъга".

No comments: